Riihimäen virtuaalinen asiakaspalvelija herättää kiinnostusta

Virtuaaliassistentti on Mia Miettisen, Tiina Paukolan ja Anne Paajasen mukaan hyvä lisä Riihimäen kaupungin asiakaspalveluun. – Ihmiset voivat esittää kaupunkiin liittyviä kysymyksiä nyt vuorokauden ympäri. Se kannattaa muistaa, että Kunta-Kati ei osaa vielä vastata kaikkeen. Virtuaaliälyn omaksuma tietomäärä kasvaa kuitenkin käytön myötä koko ajan. Mia Lagström

Mia Lagström

Kunta-Kati on Riihimäen kaupungin uusi asiakaspalvelija. Ihan tavanomaisesta asiakaspalvelijasta ei ole kyse, sillä Kunta-Kati on tekoälypohjainen virtuaaliassistentti, joka vastailee kaupunkilaisten esittämiin kysymyksiin kaupungin nettisivuilla. Toimessaan hän aloitti 17.1.

– Voi sanoa, että Kunta-Kati on vasta harjoittelija, joten kaikkiin kysymyksiin hän ei osaa vielä vastata. Virtuaaliassistentin tietomäärä kasvaa käytön myötä kuitenkin koko ajan, Riihimäen kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Mia Miettinen kertoo.

Riihimäen kaupungin viestintäsihteeri Tiina Paukola ja palvelusihteeri Anne Paajanen kertovat käyvänsä kerran viikossa läpi kaikki Kunta-Katille esitetyt kysymykset ja ohjelmoivat hänet vastaamaan myös niihin kysymyksiin, joihin tämä ei ole osannut vastata.

– Kunta-Kati palvelee myös meitä täällä asiakaspalvelussa. Kun saamme tietää, mistä asioista kaupunkilaiset haluavat tietoa, pysymme kehittämään omaa asiakaspalveluamme ja kaupungin nettisivuja.

Maanantaihin mennessä Kunta-Katin kanssa oli keskusteltu 887 kertaa. Jokaisessa keskustelussa oli vaihdettu noin kolme viestiä. Kaikkiaan viestejä oli vaihdettu 2680.

Alkuvaiheessa virtuaaliasiakaspalvelijaa on lähestytty Miettisen mukaan pilke silmäkulmassa. On kysytty, mitä Kunta-Katille kuuluu ja kuka hän on. Joukossa on myös kysymyksiä, jotka eivät liity kaupungin palveluihin, kuten sataako ulkona lunta tai milloin apteekki on auki.

– Hiljalleen palvelufunktio on korostunut ja Kunta-Katin puoleen käännytään oikeissa asioissa. Kysymyksiä on esitetty muun muassa asumiseen, edunvalvontaan ja teiden auraukseen liittyvissä asioissa. Meidät on yllättänyt myös viestien määrä, joissa haetaan tietoa ihmisten nimillä. Tässä riittää vielä kehitettävää, Miettinen sanoo.

Kunta-Kati hakee sanojen perusteella yhteneväisyyksiä kaupungin nettisivuilta löytyvän tiedon kanssa ja antaa kysyjälle usein linkkejä, joiden takaa tieto löytyy.

– Teimme näin tietoisesti. Riittää, että pidämme linkkien takaa löytyvän tiedon ajan tasalla. Ei tarvitse päivittää tietoa moneen paikkaan, Miettinen kertoo.

Kunta-Kati

Kunta-Kati on Accenture Suomen ja boost.ai -teknologiayrityksen kehittämä tekoälypohjainen virtuaaliasiakaspalvelija.

Riihimäki on Suomen ensimmäinen kunta, jossa virtuaaliasiakaspalvelija neuvoo kaupunkilaisia vuorokauden ympäri.

Mallia palveluun on haettu Norjasta, jossa on käytössä vastaavanlaisia palveluja.

Virtuaaliassistentin juttusille pääsee klikkaamalla kaupungin nettisivujen oikeasta alareunasta, kohdasta ”Kysy chatissa”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lopen kesätorien lyhennetty kausi polkaistiin käyntiin – torikoordinaattorina toimii 20-vuotias Venla Hatakka: "Kyllä ensimmäinen tapahtuma jännittää"
 2. Hyvinkään Tahkon korkeatasoinen työskentely kantoi kotivoittoon – Juha Korhonen rikkoi 1500 tehopisteen rajapyykin
 3. Paikalliset varautuvat syksyyn kasvomaskein – Hyllyt tyhjenevät myös Riihimäen ja Hyvinkään hypermarketeissa
 4. Riihimäellä kiihkeää keskustelua etanoista – torju, vähennä ja muuta olosuhteita, neuvoi Leena Luoto
 5. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 6. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 7. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 8. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 9. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 10. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 11. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 12. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 13. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 14. Riihimäen Verkkopalloseura järjestää viikonloppuna kansallisen tason tennisturnauksen
 15. HyPSin naiset voittoon Lindströmin pikaosumalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 2. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 5. Iivo Niskanen: ”Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä”
 6. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 7. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 10. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 11. Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"
 12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 13. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.