Katosiko autosi rekisterikilpi jään sisälle? – Tuiskulumi toi tullessaan yllättävän sakkoriskin ja huimat parkkimaksut

Jari Pietiläinen

Taivaan täydeltä tuprunnut tuiskulumi on viime päivinä haitannut tieliikennettä monin tavoin. Yksi epäkohdista on sellainen, jota kaikki autoilijat eivät miellä ongelmaksi lainkaan: rekisterikilven peittyminen lumen ja jään sisään.

Suomen lain mukaan jokaisen rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla. Rekisterinumeron peittyminen on periaatteessa rikesakon alainen asia.

Numero voi jäädä peittoon eritoten lumen tai lian vuoksi, mikä voi olla ongelma nykyaikaisissa kameratunnistuksella pysäköintiaikaa automaattisesti tunnistavissa parkkihalleissa. Seurauksena saattaa olla aivan turhan iso lasku.

Parkkihallien kamerapysäköinti on järjestelmä, jossa kamerat lukevat ajoneuvon rekisteritunnuksen ja pysäköintioikeus ja -maksu määräytyvät automaattisesti.

– Kamerahalleissa ei siis ole puomeja sisään- ja uloskäynnillä, vaan saapuminen ja poistuminen hoituvat ilman turhaa pysähtelyä, mikä taas lyhentää jonoja selkeästi, mobiilipysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin Suomen asiakkuuksista vastaava Joel Pallaskorpi kertoo.

Voi käydä niinkin, että auton perän rekisterikilpi on peittynyt, eikä kamerajärjestelmä saa rekisterinumerosta selvää. Tällöin järjestelmä ei havaitse ajoneuvon poistumista parkkihallista eikä siksi katkaise pysäköintiaikaa, joka sitten jatkuu niin kauan kuin käyttäjä huomaa asian.

– Seurauksena on mahdollisesti aivan turhan iso lasku tai vähintäänkin turhaa vaivaa tämän yhtälön setvimisessä, Pallaskorpi muistuttaa.

Luminen tai likainen kulkupeli voi tulla kuljettajalle kalliiksi myös ilman pysäköintivirhemaksua. Suomessa saa ajaa julkisilla teillä vain rekisteröidyillä ajoneuvoilla. Koska rekisteröidyn ajoneuvon tulee olla aina tunnistettavissa rekisterinumerolla, asian toteutumisen valvonta on rikesakon alaista. Lumi tai lika saattava luoda sakkoriskin missä vain.

– Poliisi toteaakin kilven likaisuudesta, että ajoneuvot pitää pystyä tunnistamaan liikenteessä rekisterikilven avulla. Lainsäädäntömme mukaisesti sakon voi saada, jos kilpi ei ole vaikeuksitta luettavissa. Poliisi antaa esimerkkeinä lumisuuden, likaisuuden, kilven vaurioituneisuuden, sijoittamisen ja kiinnittämisen, Pallaskorpi kertoo.

Valvontaa suorittava poliisi arvioi onko esimerkiksi takarekisterikilpi pöllynnyt lumen peittämäksi kyseisen ajon aikana vai ollut piilossa jo pidempään. Ajoneuvon kuljettaja voi kesken matkan joutua puhdistamaan kilven.

Poliisin mukaan lievimmillään tehtävä hoituu neuvoin, ohjein ja huomautuksin, mutta voi olla myös ajoneuvorikkomus, mistä kirjattavien päiväsakkojen määrä voi olla 4–12 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.