Perinteiset herkut maistuvat kahvilan asiakkaille

Makeiden leivonnaisten maailma on nykyään rikkaampi kuin koskaan.

Kahvila Villa Waniljasta löytyy menneiden aikojen hurmaavaa tunnelmaa. – Perinteiset pikkuleivät ovat tänä päivänä tavattoman suosittuja. Uuden tulemisen ovat tehneet myös perinteiset hedelmäkakut ja kahvikakut, kahvilatyöntekijä Sirpa Järvinen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäen Granitin aukiolla sijaitsevan kahvila Villa Waniljan valikoimista löytyy kaneliässiä, herrasväen pikkuleipiä, lusikkaleipiä.

– Perinteiset pikkuleivät ovat nykyään todella suosittuja. Monessa perheessä leivotaan lusikkaleipiä jouluisin. Minun lapsuudenkodissani ne kuuluivat pääsiäiseen, kahvilatyöntekijä Sirpa Järvinen kertoo.

Kahvilan tarjonnassa ihastuttavat myös vanhan ajan korput, joita ei enää monessa paikassa näe.

– Etenkin vanhemmat miehet tykkäävät korpuista. Ehkä se on, että mistä on lapsena pitänyt, pitää siitä koko lopun ikänsä. Korpuissa hyvää on myös se, että ne ovat tämän päivän trendin mukaisesti ekologisia. Ylijäänyttä pullaa ei heitetä roskikseen, vaan siitä tehdään korppu.

Pullat ja puustitkin maistuvat. Järvisen mukaan korvapuusti ja kahvi on osalle se ainoa oikea vaihtoehto. Joskin nykyään tarjolla myös erilaisilla kuorrutuksilla ja kreemeillä ”tuunattuja” pullia. Vanhat perinteiset herkut ovatkin saaneet rinnalleen uuden leivonnaismaailman, jossa vain mielikuvitus on rajana.

Makeamman herkun ystävälle tarjolla on useita erilaisia kakkuja. Tämän päivän kakut ovat koristelussaan yksinkertaisia. Enää kakkua ei kuorruteta välttämättä kermavaahdolla, vaan jätetään paljaaksi. Simppeleiden nakukakkujen rinnalla kulkee tosin toinen trendi, jossa koristelu viedään äärimmäisyyksiin. Halutessaan voi siis ottaa täyden ilon nonparelleista, sprinkleteistä ja glittereistä.

Myös kakun muoto voi yllättää. Kakun voi rakentaa vaikka korkeaksi ”tynnyriksi”. Täytteissä suositaan raikkaita marjaisia makuja. Perinteisen mansikan, vadelman ja mustikan rinnalle ovat tulleet myös muut suomalaiset marjat, kuten puolukka, karpalo tai tyrni.

– Oma suosikkini on pikkuisen hapan karpalo. Kun kävelee suolla, on oppinut arvostamaan marjaa suuresti.

Karpaloista saa Järvisen mukaan myös maailman yksinkertaisimman ja parhaimman jälkiruoan kaatamalla jäisten karpaloiden päälle lämmintä kinuskikastiketta.

– Kinuskikastike on helppo tehdä. Kiehauttaa kasarissa vain 2 desilitraa fariinisokeria ja 2 desilitraa kermaa.

Villa Waniljassa järjestetään kerran kuussa Kakkubuffet. Seuraavan kerran kakkunoutopöydän antimista pääsee nauttimaan 9.2. klo 12–16.

Ylijäämäpullat korpuiksi

Jos vieraiden lähdettyä, pullatarjotin vielä notkuu, ei pullia kannata jättää pilaantumaan. Vanha pulla saa uuden elämän korppuna, joka maistuu mainiolta kaakaoon tai kahviin dipattuna.

Lado pullasta leikatut viipaleet tai halkaistu puusti pellille ja kuivata niitä uunissa 100 asteessa noin tunnin ajan kunnes ne ovat rapeita. Jos mahdollista, kannattaa käyttää uunin kiertoilmatoimintoa.

Korput kannattaa säilyttää peltirasiassa tai lasipurkissa, etteivät ne pehmene.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.