Curling on herrasmieslaji – Myös vastustajaa saatetaan kehua hyvästä suorituksesta

Hyvinkään Curling Ry:n puheenjohtajan Kalle Kiiskisen mukaan helpoiten curling-maailmaan sujahtaa, jos on muuta liikuntataustaa, mutta välttämätöntä se ei ole. – Mukaan lajin pariin voivat tulla kaikki lajista kiinnostuneet. Mia Lagström

Mia Lagström

Kivi liukuu kohti pesää harjaajien tehdessä vimmatusti töitä lisämetrien saamiseksi.

– Harjatkaa, harjatkaa, Kalle Kiiskinen kannustaa joukkuetovereitaan.

Hyvinkään Curling järjestää jäsenilleen pelitoimintaa, jossa on mukana kaikenikäisiä pelaajia 15-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin. Kiiskisen mukaan harvassa lajissa samassa joukkueessa voivat olla niin isät, äidit, pojat kuin tyttäret.

– Kaikki pelaavat yhdessä.

Lajia on kutsuttu herrasmieslajiksi.

– Myös vastustajaa saatetaan kehua hyvästä suorituksesta. Pelin tarkoitus ei ole nujertaa toinen hampaat irvessä.

Lyhyesti kuvailtuna curlingissa heitetään kiveä 40 metrin päähän mahdollisimman lähelle pesän keskipistettä. Lajiin kuuluvat myös erilaiset suojaheitot ja poistoheitot, joilla yritetään tehdä vastustajan peli mahdollisimman hankalaksi samalla kun oma joukkue saa onnistumisia.

– Mitä korkeammalla tasolla pelataan, sitä tarkempia heitot ovat ja sitä taktisemmaksi peli muuttuu.

Curlingia ei kutsuta syyttä suotta jääshakiksi, joka vaatii niin älyä kuin taitoa. Kiiskisen mukaan lajissa kiehtoo juuri sen monipuolisuus.

– Curlingissa yhdistyy tarkkuus, taito ja fyysinen huippu-urheilu. Ja kun graniitti kumahtaa, onhan se siistiä, hän innostuu.

Kokeneellekin pelaajalle laji tuo jatkuvasti haasteita. Tuntuma heittämiseen, että saa voimakkuudeltaan oikeanlaisia ja suunnaltaan toistettavia heittoja, on vaikea taito ylläpitää. Huippusuorituksiin pääseminen vaatii pitkäjänteistä työtä.

Hyvinkäällä curlingissa on pitkät perinteet. Paikkakunnalta on ponnistanut huippupelaajia, joiden hyllyistä ja vitriineistä löytyvät kaikki miesten sarjoissa hankitut arvokisamitalit. Maailmalla curling on yksi nopeimmin kasvavista olympialajeista. Suomessa kehitystä hidastaa pelipakkojen vähyys. Halleja ei löydy kuin muutamalta paikkakunnalta. Hyvinkäälläkin on toivottua parempia olosuhteita jo pitkään.

Kiiskisen mukaan laji soveltuu hyvin monenlaisille ihmisille ja sen voi aloittaa myös vanhemmalla iällä. Jos lajista kiinnostuu, pääsee sitä kokeilemaan maksutta sunnuntaisin Hyvinkään curlinghallilla. Curlingin Sunnuntaiklubissa käydään ensin läpi curlingin säännöt sekä otetaan tuntumaa pelivälineisiin.

– Alku menee useimmiten siihen, että yritetään pysyä lähinnä pystyssä, mutta loppua kohden saadaan jo onnistumisia pelatessa.

Curlingin Sunnuntaiklubit

Hyvinkään curlinghallilla (Vaiveronkatu 70) maksuton Sunnuntaiklubi joka sunnuntai klo 12–14. Paikalle ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet. Päälle lämpimät ja joustavat ulkoiluvaatteet sekä lenkkarit tai sisäpelikengät. Jos lajista innostuu, pelikengät ja harjan saa uutena noin 150 eurolla. Hyvinkään Curling Ry tulee kevään aikana järjestämään myös alkeiskurssin. Aktiiviharrastajille seura järjestää Hyvinkään paikallissarjaa. Aikuisilta jäsenmaksut ja vakuutus ovat noin 100 euroa ja yhdistetyt sarja- ja harjoittelumaksut 250–300 euroa/joukkue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.