Markku Kangaspuro: Suomi ei voi unohtaa Venäjää

Venäjällä ja Euroopalla on myös yhteisiä intressejä.

Mia Lagström

Venäjän ja Länsimaiden väliset suhteet ovat kireimmillään sitten kylmän sodan. Suomi on EU-jäsenmaana ollut mukana Venäjään kohdistuvissa pakotteissa. Myös Suomen suhde Natoon on lähentynyt vuonna 2014 allekirjoitetun Naton isäntämaasopimuksen myötä. Miten tämä kaikki mahtaa vaikuttaa maiden välisiin suhteisiin? Aleksanteri-instituutin johtajan, professori Markku Kangaspuron mukaan Suomi ja Venäjä ovat hoitaneet kahdenväliset suhteensa pragmaattisesti ja pyrkineet olemaan hyviä naapureita toisilleen.

– On molempien maiden etu, että maailman suuret myrskyt eivät horjuta alueen turvallisuutta, Kangaspuro toteaa.

Kangaspuron mukaan Suomi on Venäjälle sen naapureista tietyllä tavalla ongelmattomin. Meillä ei ole rajaongelmia eikä suuria valtioiden välisiä kriisejä verrattuna esimerkiksi Itä-Ukrainaan, Puolaan tai Baltian maihin.

Täysin ongelmilta ei ole vältytty, viimeisimpänä Lapin GPS-häirintä viime syksynä Nato-harjoitusten alla. Kangaspuron mukaan Venäjä on ilmaissut selvästi, että Nato on uhka sen turvallisuudelle. Venäjä on ilmaissut myös, mitä mieltä se on Suomen ja Naton tiivistyvästä yhteistyöstä saati sitten Suomen Nato-jäsenyydestä.

– Jos Venäjän sanaan on uskominen, tulee se myös reagoimaan yhteistyön tiivistymiseen.

Suomen armeija on perustellut Nato-yhteistyötä kansainvälisen harjoittelun tärkeydellä sekä rauhanturvaoperaatioilla. Kangaspuron mukaan tarvitaan kuitenkin enemmän keskustelua yhteistyön poliittisesta ulottuvuudesta ja mahdollisista vaikutuksista turvallisuudelle.

– Kyseessä on veteen piirretty viiva. Kuinka pitkälle voimme edetä tällä uralla, kun ja jos se kiristää sotilaallista jännitettä alueella. Peruslähtökohtana pitäisi olla, että pidämme oman turvallisuusympäristömme vakaana.

Järkevä ulkopolitiikka ottaa huomioon toimintaympäristön, suuret toimijat ja naapurivallat ja Venäjä on Suomelle näitä molempia.

– On harhaluulo, että voisimme jättää Venäjän huomioitta. Se ei ole hyvää politiikkaa, Kangaspuro toteaa.

Maailman tilanteeseen vaikuttavat myös kauppasodat. Yhdysvaltojen kiinnostuksen väheneminen Eurooppaa kohtaan ja keskittyminen Kiinan markkinoihin, on arveltu tuovan Venäjälle mahdollisuuden vahvistaa otettaan Euroopasta. Kangaspuron mukaan tämä ei ole realistinen skenaario, sillä Venäjä ei pysty taloudellaan vastaamaan Euroopan suurille talousmahdeille Saksalle, Ranskalle ja Italialle. Eivätkä Yhdysvallatkaan ole kokonaan Euroopasta luopuneet. Se halajaa Euroopan maakaasumarkkinoille ja haluaa estää Venäjältä Saksaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamisen.

Kangaspuron mukaan esille nousseiden jännitteiden edessä usein unohdetaan, että Euroopalla ja Venäjällä on myös yhteisiä intressejä. Venäjälle on tärkeää, että Euroopan talous on kunnossa. Euroopan talouskriisit vaikuttavat mutkan kautta, vientimarkkinoina myös Venäjään. Yhteinen intressi on myös se, että Euroopassa on sotilaallisesti vakaat olot.

– Venäjä ei halua joutua kilpavarusteluun Yhdysvaltojen kanssa. Se joutuu jo nyt laittamaan kohtuuttoman paljon varoja armeijaan, vaikka sillä olisi muitakin rahareikiä, Kangaspuro sanoo.

Venäjä. Pitääkö olla huolissaan?

Hyvinkään Venäjä-seura järjestää luento- ja keskustelutilaisuuden ”Venäjä. Pitääkö olla huolissaan?” Hyvinkään pääkirjaston ryhmätilassa (Torikatu 5) tiistaina 12.2. klo 18. Vieraana on Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kangaspuro. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lopen kesätorien lyhennetty kausi polkaistiin käyntiin – torikoordinaattorina toimii 20-vuotias Venla Hatakka: "Kyllä ensimmäinen tapahtuma jännittää"
 2. Hyvinkään Tahkon korkeatasoinen työskentely kantoi kotivoittoon – Juha Korhonen rikkoi 1500 tehopisteen rajapyykin
 3. Paikalliset varautuvat syksyyn kasvomaskein – Hyllyt tyhjenevät myös Riihimäen ja Hyvinkään hypermarketeissa
 4. Riihimäellä kiihkeää keskustelua etanoista – torju, vähennä ja muuta olosuhteita, neuvoi Leena Luoto
 5. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 6. Hradecky nollasi Rangersin pelkällä katseella, Leverkusen jatkaa europokaalin tavoittelua
 7. Juvalla jälleen kiteeläisjuhlat
 8. Honka jatkaa tappioitta miesten jalkapalloliigassa ja TPS pisteittä kotikentällään
 9. FC Lahti tuhosi HJK:n haaveet jalkapalloliigan kärkipaikasta
 10. Viikonloppu vierähtää aurinkoisessa säässä
 11. Yleisön pääsy Kansojen liigan peleihin jäi auki Uefan kokouksessa – Palloliiton pääsihteeri: "Joudumme vielä odottelemaan pari viikkoa"
 12. Elokuvat: Anu Kuivalainen ajatteli tehdä dokumenttielokuvan ikäihmisten seksuaalisuudesta, mutta päätyikin kuvaamaan rakkauden moninaisuutta – "Rakkauden todellisuudessa läheisyyden merkitys korostuu"
 13. Lukashenko sanoo Valko-Venäjän pidättäneen USA:n kansalaisia
 14. Riihimäen Verkkopalloseura järjestää viikonloppuna kansallisen tason tennisturnauksen
 15. HyPSin naiset voittoon Lindströmin pikaosumalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
 2. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 5. Iivo Niskanen: ”Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä”
 6. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
 7. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 8. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 9. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
 10. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
 11. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
 12. Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"
 13. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
 14. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.