Viikon tyyli: Matti Metsämaa ei ole käyttänyt ikinä baskeria

”Minulla on tämä oma luontainen tohtorin myssyni.”

Matti Metsämaa pukeutuu töitä tehdessään opiskelijahaalareihin. – Nämä on nopea pukea päälle ja ne suojaavat pölyltä. Mia Lagström

Mia Lagström

Kuvanveistäjä Matti Metsämaa on pukeutunut kirkkaanpunaisiin haalareihin, jotka tuovat mieleen yliopisto-opiskelijoiden kinkerit. Vain pinssit, rintamerkit ja muut koristeet uupuvat.

– Minulla on useammat tällaiset opiskelijahaalarit. Ne ovat todella hyvä työasu. Veistoksia tehdessä pöly lentää. Haalarit suojaavat, eikä pöly tartu haalarin liukkaaseen pintaan.

Metsämaa kertoo hankkineensa haalarinsa uutena. Omista opiskelija-ajan haalareista ei ole kyse.

– Suunnittelin aikoinani opintoja Otaniemessä, mutta päädyin sitten Kalifornian yliopistoon, josta valmistuin filosofian tohtoriksi pääaineinani kauppatieteet ja tekniikka.

Ateljeen ulkopuolella Metsämaa suosii rentoja ja mukavia vaatteita, mitä kaapista löytyy. Kun ikää tulee, ei omaan pukeutumiseen kiinnitä enää niin paljon huomiota. Tästä huolimatta hän kertoo seuraavansa muotia aktiivisesti. Se kuuluu kuvanveistäjän ammattiin.

– Muodista saa ideoita taiteeseen, Metsämaa kertoo ja esittelee veistoksiaan.

Matkamies-teoksen mieshahmo on pukeutunut popliinitakkiin, jossa on kahdet taskut takin ylä- ja alaosassa.

– Tällaiset takit olivat muotia 1960-luvulla. Myös Tyttö tuollainen -teos on saanut myös inspiraationsa 1960-luvun muodista.

Muodissa Metsämaata kiehtoo, miten pukeutuminen määrittelee meitä ihmisinä. Vaatteillaan ihmiset osoittavat kuuluvansa tiettyyn ryhmään. Metsämaa kertoo nuorempana ottaneensa vaikutteita pukeutumiseensa rock- ja jazzmusiikista.

– Minulla oli mustavalkoiset kengät sekä musta paitapusero, jossa oli valkoinen kaulus. Siihen aikaan nuoret saivat paljon vaikutteita amerikkalaisista elokuvista.

Myös taiteilijoilla on oma viiteryhmänsä. Mieleen nousevat kaulahuivit ja baskerit. Nauraen Metsämaa myöntää, että näinhän se on. Huivien taustalla on saattanut tosin olla tyylin sijaan paljon järkevämmät syyt. Kaulaliina suojaa kylmältä, ja myös taiteilijoiden suosimassa Etelä-Euroopassa on öisin kylmä. Baskeri selittyy puolestaan sillä, että baskeria käytettiin yleisesti Ranskan maaseudulla, jossa monet suuret taiteilijat, kuten Claude Monet ja Auguste Renoir, kävivät maalaamassa.

– Kun paikalliset käyttivät sitä, laittoivat taiteilijatkin sellaisen päähänsä.

Metsämaa ei ole itse koskaan baskeria käyttänyt.

– Minulla on tämä oma luontainen tohtorin myssyni, hän naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 2. Kaalien ystävät saivat reseptit kaupan päälle Hyvinkäällä – kaalitilalla herneet ovat kypsyneet ennätysajassa – herneiden keruupäiviä tulossa lisää
 3. Ryttylän puistopuutarha hurmaa komeilla puillaan – vaaleanpunaisen talokaunottaren ympärille syntyy jatkuvasti uusia ideoita
 4. Hyvä sää houkuttelee vesille – Hyvinkään kaupungin vuokraveneet ovat olleet tänä kesänä kysyttyjä
 5. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 6. Kiinnostaako klassikkoautoon sijoittaminen, mutta et halua törsätä jättisummia? Hyvän sijoitusauton voi saada jopa muutamalla tonnilla, vinkkaa asiantuntija – "En pelkäisi ostaa nyt Bemarin tai Mersun nuorempia sporttiversioita"
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 9. 12 000 uutta alokasta aloittaa varusmiespalveluksen - lue yön uutiskooste
 10. "Viimeinen laadunvarmistus" jää yhä useammin tekemättä – Ruumiinavausten määrä on romahtanut ja asiantuntijat ovat osin eri linjoilla muutoksen syistä
 11. Ruoan verkkokaupan hurja kasvu ei ole jäämässä vain hetken huumaksi – suomalaisilla verkkokaupoilla jopa satojen prosenttien kasvua
 12. Sateet yltyvät taas Japanin rankkasateiden runnomalla saarella – kadonneiden etsintä jatkuu
 13. Urpu-Kaarina Yli-Laurilan kolumni: Autoilijat oppimassa mannermaisille tavoille
 14. Pääkirjoitus: Enemmän yhteistä kuin aivan erilaista
 15. Barcelona jatkaa mestaruudesta taistelua – "Nämä kolme pistettä ovat erittäin tärkeät"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 2. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 3. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 4. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 5. Porvoonväylän kuolonkolarista lisätietoja – henkilöauton kuljettaja oli vasta 17-vuotias
 6. Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia
 7. Näköislehdessä tänään: Antti Eskelinen on monta kovaa paikkaa kokenut seikkailija – "Tulee mukava fiilis, kun selviää tilanteista"
 8. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 9. Näköislehdessä tänään: Jukka Ylitalon autokokoelman arvo jo satojatuhansia – "Ensisijaisesti ostan näitä kiinnostuksen takia"
 10. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 11. Tehtaansuolle uusi esteetön polku – syksyllä terveysmetsäpolulla pääsee pyörätuolillakin kulkemaan rengasreitin
 12. Kaalien ystävät saivat reseptit kaupan päälle Hyvinkäällä – kaalitilalla herneet ovat kypsyneet ennätysajassa – herneiden keruupäiviä tulossa lisää
 13. Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2 800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta
 14. Hyvinkään ja Riihimäen Bio Rexit aukeavat perjantaina – poppareissa on kansi päällä ja katsomossa täytetään vain joka toinen penkki
 15. Ammoniakkivuoto Valion tehtaalla Janakkalassa – vaaratilanne on ohi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.