Kevyt ja maukas sushi maistuu suomalaisille

Viikon ruoka: Sushin tärkein raaka-aine on riisi.

Sushi Housen suosituimpia susheja ovat perinteinen lohella ympäröity riisipallo ”lohinigiri” sekä rapeakuorinen, uppopaistettu ”fritimaki”. Tulisemman ruoan ystävät pitävät riisillä sekä lohella tai mädillä täytetystä ja merenelävillä kuorrutetusta ”unkazushista”. Deng Weiming esittelee buffetpöydän antimia. Mia Lagström

Mia Lagström

Japanilainen sushi on valloittanut maailman. Uusia sushiravintoloita nousee koko ajan ja sushi on ruvennut maistumaan myös suomalaisille.

– Sushi on nykyisin trendiruokaa. Se on kevyttä ja terveellistä, hyvinkääläisen Sushi Housen yrittäjä Jingjing Xu kertoo.

Pienistä suupaloista muodostuvan sushin tärkein raaka-aine on riisi, joka valmistetaan tarkasti oikealla tavalla. Xun mukaan veden ja riisin suhde tulee olla täydellinen. Riisi ei saa olla liian kosteaa, eikä liian kuivaa. Kun riisi on keitetty, laitetaan se puiseen vatiin viilenemään, jonka jälkeen se sekoitetaan keitettyyn etikkamausteliemeen.

– Jokaisella kokilla on oma salainen reseptinsä. Maussa pitää olla makeaa ja hapanta juuri oikeassa suhteessa.

Sushi voidaan valmistaa monella tavalla. Valmis, maustettu riisi voidaan puristaa esim. palleroiksi ”nigirizushi” tai rullata merilevään ”makizushi”. Muut ainekset voivat olla joko riisin sisällä, joukossa tai päällä kuorrutteena.

Kaloista käytetyimmät ovat lohi ja tonnikala, mutta susheja valmistetaan myös siiasta, tilapiasta ja mustekalasta. Vaikka moni yhdistää sushin raakaan kalaan, voidaan niissä käyttää myös liekitettyä lohta, äyriäisiä, kananmunaa, kasviksia.

– Sushiin sopii hyvin kurkku, avokado, caesarsalaatti sekä perinteiset japanilaiset happaman makeat retiisit. Viime vuosina on lisääntynyt myös makeiden hedelmien, kuten mansikoiden, banaanin ja kiivin, käyttö, Xu luettelee.

Sushireseptit ovat muokkautuneet satojen vuosien aikana. Perinteiset japanilaiset sushit ovat hyvin yksinkertaisia. Maailmalla sushit ovat monipuolistuneet saadessaan vaikutteita eri ruokakulttuureista.

– Amerikkalaiset käyttävät sushissa juustoa ja suomalaiset savulohta. Kokit kehittelevät reseptejä oman tyylin ja maun mukaan.

Maultaan sushi on yleensä kevyt, joskin tulisiakin vaihtoehtoja löytyy. Sushit voidaan syödä sellaisenaan tai maustekastikkeen kera.

– Japanilaiset käyttävät soijaa tai teriyakikastiketta. Maailmalla susheja nautitaan myös makean chilikastikkeen tai tulisen wasabimajoneesin kanssa.

Sushin kyytipojaksi Xu suosittelee japanilaista olutta tai riisiviinaa.

– Myös paahdetulla jasmiiniriisillä maustettu vihreä tee maistuu hyvältä sushin kanssa. Japanilaiset pitävät lämpimistä juomista ja he juovat usein vedenkin lämmitettynä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Hyvinkään koronavirusaltistus tapahtui keskushammashoitolassa, testitulokset valmistuvat keskiviikkona ja torstaina – "Potilaat eivät ole onneksi altistuneet"
  2. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
  3. Hyvinkään hammashoitolan henkilökuntaa altistunut koronavirukselle – vastaanottoaikoja joudutaan perumaan
  4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
  5. Iivo Niskanen: ”Fluorikielto suosii kestäviä hiihtäjiä”
  6. Moottoripyörä väisti autoa ja ajoi ulos tieltä Hausjärvellä – Molempia kuljettajia epäillään rikoksesta
  7. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
  8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
  9. Osuuskauppa Hämeenmaa teki viime vuoden alkupuoliskoa paremman tuloksen  – markettimyynti kasvoi kahdeksan prosenttia
  10. Sydämeni lauluja lauletaan Hyvinkäällä sunnuntaina – pääsolistina nähdään Mikko Alatalo
  11. Kanta-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa viikossa – Tartuntalukujen kasvu ollut vähäistä
  12. Näköislehdessä tänään: Anu Kuivalainen teki dokumenttielokuvan vanhenevien ihmisten moninaisesta rakkaudesta – "Lähtökohta tämän elokuvan aiheeseen oli alun perin seksuaalinen. Kun sitten aloin tehdä elokuvaa ja aloin jutella näiden ihmisten kanssa huomasin, että se on aika kapea lähtökohta"
  13. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
  14. Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"
  15. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.