”Tummaa tulta”­– Duo tulkitsee slaavilaista musiikkia Hyvinkäällä

Eero Lehtinen ja Ulla Linjama-Lehtinen esiintyvät Salonkiravintola Neilikassa Hyvinkäällä ystävänpäivänä. Mia Lagström

Mia Lagström

Ulla Linjama-Lehtinen ja Eero Lehtinen ovat esiintyneet yhdessä jo parinkymmenen vuoden ajan. Kaikki alkoi, kun Ulla Linjama etsi itselleen kitaristia, jonka kanssa voisi keikkailla. Kitaristi löytyi ja samalla myös rakkaus.

– Niinhän siinä pääsi käymään, Eero Lehtinen sanoo.

Pariskunta on esiintynyt vuosien saatossa monenlaisissa tilaisuuksissa Finlandia-talosta vanhainkoteihin. Heidän ohjelmistorepertuaariin kuuluu hyvin monenlaista musiikkia argentiinalaisista tangoista kotimaisiin laulelmiin.

Duo on saanut paljon kiitosta tunteisiin vetoavasta esiintymistavastaan ja kyvystään koskettaa yleisöä. Ulla Linjama-Lehtinen kertoo näyttämölaulun olleen aina lähellä hänen sydäntään.

– Tulkinta ja yhteys yleisöön ovat musiikissa kaikkein tärkeintä. Laulussa pitää kuulua ihmiskunnan ensimmäinen huuto ja suudelma, kuten flamencolaulajat usein kertovat. Olen aina sanonut olevani liskolaulaja. Laulun on upottava todella syvälle ihmisen limbiseen järjestelmään, hän naurahtaa.

Ulla Linjama-Lehtinen kertoo käyneensä vuosien varrella myös kuntouttavan musiikin kursseja ja duo esiintyy mielellään muun muassa palvelutaloissa ja vanhusten hoivakodeissa.

– Uskon, että se tulee taustastani. Olen kirkkomusiikkisukua ja uskon vahvasti musiikin tervehdyttävään voimaan. Ääni on kosketus ja sanoilla voidaan kiteyttää isoja maailmoja. Musiikki tuo iloa ja parantaa surua.

Tunteiden tulkinta on läheistä myös Eero Lehtiselle, joka on tullut tunnetuksi kansanmusiikkipiireissä. Moni tunnistaa hänet paremmin taiteilijanimellä Nikolai Blad, joka voitti vuonna 1993 Kaustisten kansanmusiikkifestivaalien säestyksettömän kansanlaulukilpailun ja sai vuonna 2017 Emma-ehdokuuden etnomusiikin kategoriassa.

Tulevana ystävänpäivänä Duo Ulla Maria & Eero esiintyy Palopurossa Salonkiravintola Neilikassa. Paikka on entuudestaan tuttu ja mieluisa. Tällä kertaa he esittävät slaavilaista musiikkia. Ohjelmistossa on muun muassa venäläisen Vladimir Vysotskin, Jugoslavian Sarajevossa syntyneen Goran Brekovicin sekä kreikkalaisen Míkis Theodorákisin musiikkia.

– Vysotskin kappaleista parhaiten Suomessa tunnetaan Juha Vainion suomentama ”Ystävän laulu”, jonka Arja Saijonmaa levytti vuonna 1983. Vysotskin musiikki on älykästä, vahvaa ja herkkää, Ulla Linjama-Lehtinen kuvailee.

Kreikkalainen poliitikko ja laulaja Míkis Theodorákis on tullut tunnetuksi elokuvamusiikistaan. Hän on säveltänyt musiikin muun muassa elokuviin Kerro minulle, Zorbas sekä Serpico – kadun tiikeri. Pariskunnan suosikkeja ovat kappaleet, jotka on sävelletty Federico García Lorcan runoihin.

– Ne ovat tummaa tulta.

Eero Lehtisen mukaan mollivoittoinen slaavilainen musiikki uppoaa suomalaisiin. Se on vahvaa ja tunteisiin vetoavaa, mutta myös älykästä.

– Esitämme mieluiten musiikkia, missä on syvyyttä, mutta myös huumoria, ironiaa ja käänteitä.

Salonkiravintola Neilikassa 14.2.

Duo Ulla Maria & Eero esiintyy Salonkiravintola Neilikassa (Haapasaarentie 60, Hyvinkää) ystävänpäivänä 14.2. klo 18.30 - 21. Duo tulkitsee slaavilaisissa tunnelmissa lauluja ystävyydestä laulaen ja kitaralla säestäen. Liput 10 euroa. Väliajalla voi ostaa kahvia, makeita ja suolaisia cocktail-paloja sekä kuohuviiniä. Paikkavaraukset etukäteen puh. 020 735 0180 tai s-postitse myynti@ravintolaneilikka.fi Paikkoja on rajoitettu määrä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.