Viikon tyyli: Sanna Ventola suosii värejä ja tuunaa itse: "Ihmisellä ei ole koskaan liikaa pinkkiä"

Viikon tyyli Sanna Ventola rakastaa värejä ja suosii kotimaista vaateteollisuutta.

Sanna Ventola ompelee mielellään vaatteensa itse. Taidon hän oppi äidiltään. – Meidän perheessämme lapset istutettiin ompelukoneen eteen jo pienenä. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäkeläsen Pienen Nappipuodin yrittäjä Sanna Ventola kertoo arvostavansa vaatteissa mukavuutta ja käytännöllisyyttä.

– Vaatteen täytyy elää kantajansa liikkeiden mukaan. Silloin sitä on kiva käyttää, Ventola sanoo.

Tärkeää vaatteessa on myös väri. Nuorena Ventola oli tavallinen teini, joka kulki päästä varpaisiin mustissa. Enää hän ei mustasta pidä.

– Maailmassa on riittävän paljon synkkiä asioita muutenkin. Ja jos minulta kysytään, ihmisellä ei ole koskaan liikaa pinkkiä.

Myös vuodenajat vaikuttavat värivalintoihin. Mitä pidemmälle kevättä mennään, sitä vihreämmäksi ulkoasu muuttuu. Nyt päällä oleva vihreä tunika on hänen ehdottomia suosikkivaatteitaan.

Vaatehankintoja Ventola kertoo tekevänsä harvakseltaan.

– Miksi täyttää kaapit täyteen, kun pukeudun kuitenkin aina lempivaatteisiini.

Vaatteita hän käyttää niin kauan, ettei niitä pysty enää korjaamaan. Työkseen myös vaatteita korjaava Ventola ihmettelee, miksi ihmiset ovat nykyään niin hanakoita heittämään rikkoutuneen vaatteen pois.

– Tuntuu, etteivät nykyajan ihmiset oivalla, että vaatteen voi myös korjata. Toki on olemassa halpavaatteita, jotka eivät ole vaivan väärti.

Ventola haluaa itse sijoittaa laatuun, joka kestää. Kahdeksan euron paidat, jotka ovat niin tolkuttoman huonoa kangasta, että niistä menee sormi läpi, eivät ole hänen juttunsa.

– Suosin kotimaista vaateteollisuutta. Nykyään on paljon pieniä tekijöitä, jotka suunnittelevat vaatteet kankaasta lähtien itse. Kankaat saatetaan teettää Virossa tai Euroopassa, mutta sieltä ne tulevat takaisin suunnittelijalle, joka tekee niistä vaatteita.

Ventola kertoo myös ompelevansa vaatteita. Taidon hän oppi äidiltään.

– Ottobre-lehdessä on hyviä kaavoja. Itse tekemällä saa juuri sellaista kuin haluaa, eikä toista tule kadulla vastaan. Jokin aika sitten puodissani oli myynnissä ihanaa paloautokangasta. En raaskinut myydä sitä ainoastaan asiakkaille, vaan tein siitä myös itselleni legginssit. Aikuisetkin voivat käyttää hauskoja kuoseja.

Ompelemisen lisäksi Ventola harrastaa valmisvaatteiden tuunausta. Pelkkä nappien vaihto voi tehdä ihmeitä.

– Löysin jokin aika sitten kivan kangastakin. Sen napit olivat kuitenkin kauhean tylsät. Kun en osannut päättää, minkä väriset napit takkiin haluaisin, ostin yhden joka väriä. Iloisen kirjava nappirivistö on saanut vastaantulijatkin hymyilemään.

Sälytä vaatteet hyvänä pitkään

Pese vaatteet ohjeen mukaan ja säännöllisesti. Vaikka turhia pesuja on syytä välttää, on tekstiilit hyvä puhdistaa tarpeen vaatiessa, sillä mitä syvemmälle tekstiilikuituun lika tunkeutuu, sitä vaikeampaa sen puhdistaminen on. Vaatteisiin kertynyt lika voi aiheuttaa myös vaatteen kulumista.

Osta oikeankokoisia vaatteita, joissa on riittävästi väljyyttä. Näin varmistat, että kangas ja tuotteen saumat kestävät kulutusta.

Jos kangas on pehmeää, kannattaa olla varovainen korujen kanssa. Takertuessaan ne voivat aiheuttaa nukkautumista.

Lähde: www.modelia.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.