Viikon laji: Tikanheitossa tärkeintä on tasainen heittorytmi – lisää jäseniä toivotaan Hyvinkään seuraan

Vain kisaamalla pääsee tikanheitossa kisakuntoon.

Hyvinkään Tikan heittäjät harjoittelevat keskiviikkoisin Paavolan koulun liikuntasalissa klo 17.30-19. Yrjö Jaskola, Risto Ovaska, Simo Eskola, Raimo Loikas ja Rauno Pöysti lupaavat mukavaa kisaa leppoisassa seurassa. – Voi heittää kaveria tai omaa itseään vastaan. Mia Lagström

Mia Lagström

Paavolan koulun liikuntasalissa käydään keskiviikkoisin leppoisaa kisaa tikanheitossa.

– Voi heittää kaveria vastaan tai itseä vastaan, Risto Ovaska kertoo.

Ovaska on ollut mukana Hyvinkään Tikan toiminnassa seuran perustamisesta, vuodesta 1972 lähtien. SM-kultaa hän voitti vuonna 1974. Ovaskan mukaan lajin pariin hänet sai kilpailuvietti sekä halu kehittyä.

– Kilpailen puhtaasti itseäni vastaan ja pyrin parantamaan omaa suoritustani koko ajan.

Kivaa tikanheitossa Rauno Pöystin mukaan on myös lajin sosiaalinen puoli. Harrastuksen myötä on saanut ystäviä, joita on kiva nähdä kilpailuissa.

Pelaajat toivovat, että seuraan saataisi uusia jäseniä. Innokkainta tikanheitto oli 1970–1980-luvuilla. Nyt jäsenmäärä on kääntynyt laskusuuntaan.

– Ikä on tullut monella vastaan. Kädet eivät enää kestä, Pöysti sanoo.

Tikanheitto vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja. Hyväksi heittäjäksi ei tule kuin harjoittelemalla.

– Haasteena on säilyttää oikea rytmi ja onnistua heittämään aina samalla tavalla, jotta tikat saa tauluun pieneksi ryppääksi, Yrjö Jaskola selittää.

Kisoissa menestyminen vaatii myös säännöllistä kisaamista, jotta heittämiseen syntyy rutiini. Tuurilla voi pärjätä yhdet kisat, mutta sen jälkeen vaaditaan taitoa ja vähän luontaista lahjakkuuttakin.

Tikanheitossa on kisattu Suomessa vuodesta 1968. Ensimmäiset kisat järjesti Säästöpankki Opisto Espoossa. Nykyään niistä vastaavat seurat.

Hyvinkään Tikka järjestää kerran vuodessa kansalliset kisat sekä piiritason kisat. Seuraavat kansalliset 25 ja 125 tikan kisat järjestetään Vehkojan palloiluhallilla 27.4. Mukaan odotetaan Suomen huippuheittäjiä.

Tikanheittokilpailuissa on neljä sarjaa, joissa heitetään 25, 50, 125 ja 250 tikkaa. Voittaja on parhaimman kokonaistuloksen saavuttanut. Yksilökisojen lisäksi on myös joukkuekisoja.

Mikäli kaipaa enemmän haastetta, voi ottaa osaa tikkajuoksuun tai tikkahiihtoon. Hyvinkään Tikan heittäjä Raimo Loikas on voittanut vuosien saatossa kultaa kummassakin lajissa.

Juoksumatkat vaihtelevat 600 metristä 3200 metriin ja hiihtomatkat ovat neljä kilometriä tai kuusi kilometriä.

– Tikkajuoksua ja tikkahiihtoa voisi verrata ampumahiihtoon. Ne ovat kovia lajeja. Kunnon pitää olla hyvä ja tikan kulkea, Loikas sanoo.

Tikanheittotreenejä kerran viikossa

Hyvinkääläiset Taisto Heikkilä, Fridolf Kilpijärvi ja Risto Ovaska ottivat osaa tikanheiton SM-kisoihin kesällä 1971.

Tammikuussa 1972 miehet perustivat oman seuran Hyvinkään Tikan.

Parhaimmillaan mukana on ollut 35 pelaajaa. Nykyään aktiiviharrastajia on kymmenkunta.

Hyvinkään Tikka harjoittelee Paavolan koulun liikuntasalissa keskiviikkoisin klo 17.30–19.

Hyvinkään Tikan jäsenmaksu sekä kilpailulisenssi vakuutuksineen maksaa 23 euroa/vuosi.

Omat tikat saa noin viidellä eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.