Riihimäen teatterissa kunnianosoitus Matti Nykäselle: "Hän oli myös hyvin herkkä ja vilpitön ihminen"

”Hetken aikaa mietin, pitäisikö esitykset keskeyttää.”

Tatu Mönttinen kertoo halunneensa tehdä näytelmän, joka valottaisi legendaarista mäkihyppääjä Matti Nykästä ihmisenä lööppien takana. Seppo Honkonen

Mia Lagström

Näyttelijä Tatu Mönttisen monologinäytelmä Matti Nykänen – Hyppy sumuun on kiertänyt Suomea jo jonkin aikaa. Kehuttu esitys nähdään maaliskuussa myös Riihimäen Teatterissa. Mönttinen kertoo, että tieto Matti Nykäsen kuolemasta sai hänet hetkeksi pohtimaan, pitäisikö esitykset keskeyttää.

– Juttelin asiasta työryhmän kanssa ja tulimme tulokseen, että jatkamme. Kyseessä on kuitenkin kunnianosoitus Matti Nykäselle. Katsojat pääsevät hetken ajaksi muistelemaan Matin elämää, Mönttinen sanoo.

Idea Matti Nykäsen elämään perustuvasta näytelmästä sai Mönttisen mukaan alkunsa joululahjaristeilyllä, jossa hän oli kavereidensa kanssa.

– Puhuimme freelancenäyttelijän elämästä ja kaverit ehdottivat, että minun pitäisi tehdä näytelmä paljon nähneestä ja kokeneesta Matti Nykäsestä.

Vuoden verran ajatus muhi Mönttisen päässä. Ohessa hän luki vanhoja lehtijuttuja ja katseli YouTube-videoita ja televisio-ohjelmia, joissa Nykästä oli haastateltu.

Mönttinen kertoo löytäneensä paljon Nykäsen omia hienoja kommentteja liittyen elämän kipupisteisiin ja rakkauteen, Matin itsensä ja hänen läheistensä oikeasti sanomia asioita.

– Poimin joukosta ne mielenkiintoisimmat jutut ja aloin kirjoittaa käsikirjoitusta. Tuli vahva tunne, että haluan tehdä näytelmän Matista ihmisenä lööppien takana. Ei niin, että nauraisin hänelle, vaan toisin esille, miltä tuntuu olla julkisuuden ja kohujen riepoteltavina.

Mönttinen kertoo prosessin muuttaneen suuresti hänen omia käsityksiään Nykäsestä.

– Aiemmin mielikuvani perustuivat lööppeihin, Matin alkoholin käyttöön ja suhteeseen Mervi Tapolan kanssa. Prosessin myötä aloin tajuta Matin ylivoimaisuuden. Hän oli todella kova urheilija. Hän oli myös hyvin herkkä ja vilpitön ihminen, joka halusi kaikille hyvää. Tämän ihmisen haluan tuoda suomalaisten tietoisuuteen. Matin, jota kovin moni ei tunne.

Matti Nykänen – Hyppy sumuun kiertää parasta aikaa ympäri Suomea. Kevään aikana on vajaat kolmekymmentä esitystä. Esitys viedään myös ulkomaille Luxemburgiin, Tukholmaa ja Espanjaan.

– Unelmanani on, että saisin esittää sen Mäkiviikoilla. On kuitenkin mahtavaa, että pääsen ylipäätään tätä esittämään.

Monologi Matti Nykäsen elämästä

Matti Nykänen – Hyppy sumuun -monologinäytelmä Riihimäen Teatterissa (Hämeenaukio 1, Riihimäki) lauantaina 9.3. klo 18.

Liput 25/23 euroa www.lippu.fi

Näyttelijä Tatu Mönttisen käsikirjoittama ja esittämä monologi valottaa Suomen legendaarisimman mäkihyppääjän ajatuksia elämänsä kipupisteistä ja rakkaudesta.

Näytelmän on ohjannut Seppo Honkonen. Äänirooleissa esiintyvät Elsa Saisio, Kai Vaine ja Riku Korhonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 9. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 10. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 11. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Kim Koivu edustaa jatkossa Kytäjä Golfia – “On tärkeää, että pääsen harjoittelemaan kotimaassa huippuolosuhteissa.”
 15. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.