Viikon tyyli: Jatta Harakkamäen pukeutumisen kulmakiven muodostavat mekot – ja vaatteessa on voitava tehdä kuperkeikka

Pikkumusta on vaatekaapin avainvaate, joka käy myös arkeen.

Jatta Harakkamäki kertoo etsineensä R/H:n Mickey Tee Dress -mekkoa pitkään. – Kiertelin kirpputoreja livenä ja netissä ja olin päättänyt löytää juuri tämän mekon itselleni. Vihdoin ja viimein sen löysin. Kun käyttää aikaa ja vaivaa vaatehankinnan tekemiseen, kestää ilo ja ostonautinto pidempään. Vaatetta arvostaa enemmän. Mia Lagström

Mia Lagström

Hausjärveläisen Jatta Harakkamäen tyyli on vaihdellut vuosien saatossa melkoisesti. Hymyillen hän kertoo sen muovautuneen huithapelista poikatytöstä, raflaavan ja provosoivan punkkarin ja naisellisiin vintage-vaatteisiin pukeutuvan leidin kautta nykyiseksi käytännönläheiseksi sekoitukseksi tuota kaikkea.

Pukeutuminen, muoti ja tyyli ovat kiehtoneet Harakkamäkeä aina. Riihimäen Nuorisoteatterissa teatteriopettajana työskentelevälle Harakkamäelle vaatteet voivat olla osa itseilmaisua. Pukeutumisella voi alleviivata, mutta myös häivyttää.

– Kasvoin nuoruuteni Joensuussa 90-luvulla. Paikallinen nuorisokulttuuri oli simppeliä: voi olla skini tai vaihtoehto sille. En ole ollut koskaan mikään massan mukana kulkija. Punkissa kiehtoi uhma ja itseilmaisu.

Nykyisin Harakkamäen pukeutumisen sanelee pitkälti käytäntö.

– Maaseudun hiekkateillä ei taaperreta korkokengillä. Työskentelen teatteriopena, joten asun on oltava sellainen, että siinä voi tehdä mitä vain, vaikka kuperkeikkoja. Samalla vaatteen on oltava riittävän siisti, että sillä voi mennä palavereihin ja tapaamisiin.

Nykyisin hänen vaatetuksensa kulmakiven muodostavat tummasävyiset mekot. Musta on Harakkamäen mukaan turvaväri.

– Mustaan ei pukeuduta, vaan sen sisälle suojaudutaan.

Väriä Harakkamäki käyttää leikitellen, lähinnä asusteissa. Tänään hänen maihariensa varsien alta vilkkuvat kirkkaan keltaiset sukat.

– Sain nämä oppilaaltani lahjaksi. Näissä on kuva Gustav Klimtin maalauksesta Suudelma Taidetta voi löytää yllättävistä paikoista.

Lempivaatteita Harakkamäellä on paljon. Yhtä ylitse muiden on mahdotonta nimetä, mutta ehdottomasti rakkaimpia ovat läheisten kutomat villasukat.

Vaatehankintoja Harakkamäki kertoo pohtivansa tarkkaan.

– Oli vaihe, jolloin shoppailin surutta, kunnes huomasin, että kaapissani roikkui kolmekymmentä samanlaista mustaa mekkoa. Nykyisin harkitsen ostamista pidempään. Minun on pystyttävä perustelemaan hankinnat itselleni. Arvostan kierrätystä ja laatua. Oikeanlaisen vaatteen hakeminen tuntuu kuin aarteenetsinnältä. Kun löytää vihdoin etsimänsä, siitä iloitsee pidempään kuin jos ostaisi mielijohteesta.

Pikkumustalla arkeen

Pikkumusta on vaatekaapin avainvaate, joka käy myös arkeen.

Töihin pikkumustan voi asustaa iloisen värisillä huiveilla, koruilla ja leveällä vyöllä.

Mekon päälle voi pukea myös pirteänvärisen jakun tai rennomman neuletakin.

Pikkumusta sopii hyvin myös teatteriin, syntymäpäiväjuhlille tai työpaikan juhliin. Asusta mekko juhlavilla pukukoruilla tai helmillä, juhla-avokkailla ja pienellä iltalaukulla.

Lähde Seppä, Kikka, Löydä oma tyylisi. Jokanaisen pukeutumisopas (2014).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.