Viikon laji: Kiipeily rentouttaa mielen – kevät on hyvää kiipeilyaikaa

Boulderointia voi harrastaa sisällä tai ulkona.

Rocklands-kiipeilykeskuksessa voi käydä kiipeilemässä kertamaksulla tai 10 kerran sarjakortilla. Innokkaimmat voivat liittyä Riihimäen Kiipeilijöiden jäseniksi, jolloin paikan päällä voi käydä kiipeilemässä silloin kun haluaa. – Uusille seuran jäsenille tarjotaan myös mahdollisuutta kehonpainotreeniin viereisessä treenitilassa, Petri Mäkelä kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Riihimäen Kiipeilijöiden Rocklands-kiipeilykeskuksessa harrastetaan boulderointia.

– Boulderointi on kiipeilyä matalalla ilman turvaköysiä. Turvallisuudesta huolehtivat kiipeilyseinän viereen asetetut paksut patjat, seuran varapuheenjohtaja Petri Mäkelä kertoo.

Aloittelija pääsee mukaan lajin pariin ottamalla yhteyttä lähimpään kiipeilyseuraan tai tulemalla kiipeilyhallille.

– Meillä Rocklandsin kiipeilykeskuksessa on paikalla aina ohjaajia neuvomassa ja auttamassa alkuun.

Boulderointi ei vaadi kummempia varusteita. Tärkeimmät ovat kiipeilykengät, joita saa noin sadalla eurolla. Lisäksi tarvitaan magnesiumjauhoa pitämään kädet kuivina sekä oteharja, jolla puhdistetaan otteet siihen jääneestä magnesiumista.

– Ensikertalaisille riittävät joustavat vaatteet. Kengät voi vuokrata paikanpäältä.

Viime vuosina lajin pariin on tullut enenevässä määrin harrastajia, jotka kiipeilevät ainoastaan sisätiloissa. Mäkelän mukaan se on ok. Mäkelä kertoo aloittaneensa lajin sisätiloissa, jonka jälkeen ulkokiipeilystä on tullut hänelle se tärkein juttu.

– Oikeilla kivillä on luonnetta.

Ulkona boulderointia harrastetaan erilaisilla jyrkänteillä ja siirtolohkareilla. Boulderointi ei ole adrenaliinihakuista, vaan kiipeilykorkeus on yleensä maksimissaan viisi metriä.

Hyviä kiipeilypaikkoja löytyy Kytäjä-Usmin maastoista ja ympäryskunnista. Paljon hyviä reittejä on myös Hämeenlinnan seudulla.

– On kiva päästä taas talven jälkeen ulos. Kevät on hyvää kiipeilyaikaa, sillä ilmankosteus on silloin suhteellisen pieni. Kosteus heikentää kitkaa ja kitka on kiipeilyssä se kaikkein oleellisin juttu.

Kiipeily sopii monenlaisille ihmisille. Hyvä peruskunto auttaa asiaa, mutta toisaalta myös kiipeily itsessään nostaa kuntoa ja parantaa kehon hallintaa. Hieman yllättävää on, että hyvä käsivoima ei ole kiipeilyssä tärkeintä.

– Vähintään yhtä tärkeää on oikea tekniikka, liikkeen hallinta ja tasapaino.

Kiipeily vaatii keskittymistä ja on mitä parhain keino rentoutua. Mäkelän mukaan kiipeily on kehittänyt hänessä rauhallisuutta ja ymmärrystä omasta kehosta.

– Miten saa tehtyä mahdottomasta mahdollista. Joskus kyse on hyvin pienistä nyansseista, miten omaa painoaan siirtää. Se tekee lajista kivan ja kiinnostavan.

Kiipeilemään

Rocklands Riihimäen kiipeilykeskus (Peltosaarenkatu 4), jota Riihimäen Kiipeilijät ylläpitää, tarjoaa reilut 200 neliötä boulderointiseinää. Lisää tietoa www.rocklands.fi sekä Facebook/Riihimäen Kiipeilijät Ry.

YouMove-keskuksesta (Suutarinkatu 2, Hyvinkää) löytyy 7,5 metriä korkea köysikiipeilyseinä sekä boulderointiseinä. Lisää tietoa www.youmove.fi

VehkaCenteristä (Vehkakuja 1, Hyvinkää) löytyy 8 metriä korkea kiipeilyseinä, kuusi köysireittiä sekä boulderointinurkkaus. Lisää tietoa www.vehkacenter.com

Hyvinkäällä toimii myös Hyvinkään Kiipeilyseura www.hyvinkaankiipeilyseura.wordpress.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.