”Oleellisinta on paastoaminen pahasta” – ortodokseille pääsiäiseen valmistautuminen on henkilökohtainen asia

Paaston aikana keskitytään tärkeisiin asioihin.

Isä Taisto Rikkosen mukaan paasto tekee ihmiselle hyvää. – Jos emme koskaan kieltäytyisi mistään, emme osaisi arvostaa hyviä asioita. Jos elämä on koko ajan juhlaa, ei juhla tunnu miltään. Mia Lagström

Mia Lagström

Ortodoksit ovat aloittaneet pääsiäiseen valmistavan suuren paaston.

Laskiaissunnuntaina alkavan, seitsemän viikkoa kestävän paaston aikana ei saa nauttia eläinkunnan tuotteita eikä nautintoaineita.

– Ei lihaa, ei maitoa, ei juustoa, tiukimmillaan ei myöskään kalaa. Ruoan tulee olla halpaa, yksinkertaista ja helposti valmistettavaa kasvisruokaa, Isä Taisto Rikkonen kertoo.

Isä Taiston mukaan osa ortodokseista paastoaa hyvinkin tunnollisesti, osa soveltaen.

Paasto ei koske odottavia ja imettäviä äitejä, sairaita eikä pieniä lapsia.

– Paasto on henkilökohtainen asia ja jokainen paastoaa omaan elämäntilanteeseen soveltaen. Jos paaston aikana lähdetään kyläilemään, ei vieraanvaraisuudesta kieltäydytä. Ortodoksit ovat Suomessa pieni vähemmistö, mikä tekee paastosta haasteellisen. Ympäröivä yhteiskunta ei tue sitä, kuten esimerkiksi Kreikassa.

Seitsemän viikon paasto kuulostaa rankalta. Se ei ole kuitenkaan mikään rangaistus, vaan tilaisuus kasvaa ihmisenä, puhdistua ja kirkastua.

Paasto yksinkertaistaa elämää.

Paaston aikana pyritään välttämään median ja ajanvieteteollisuuden äärellä vietettyä aikaa ja mahdollisuuksien mukaan vähentämään myös ankaraa työntekoa.

Silloin hiljennytään ja annetaan aikaa omalle hengelliselle elämälle ja rukoilemiselle.

– Paaston aikana keskitytään oleelliseen: omaan Jumala-suhteeseen sekä muihin ihmisiin ja läheisiin. Luovutaan tarpeettomasta ja keskitytään tärkeisiin asioihin.

Vaikka ruokapaasto nousee helposti esille, on Isä Taiston mukaan oleellisinta paastoaminen pahasta, pahoista sanoista, pahoista teoista ja ajatuksista.

Paaston ajan jumalanpalvelukset tukevat paastoa tuomalla esille tärkeitä asioita, kuten katumusta, sovitusta, anteeksiantoa.

– Jokaisella ihmisellä on mahdollisuus kääntää elämänsä suunta, kääntyä pois erehdyksestä ja elää tästä eteenpäin hyvällä tavalla. Pääsiäinen on ortodokseille vuoden suurin ja iloisin juhla, jossa maailmaa katsellaan ylösnousemuksen näkökulmasta. Pääsäisenä palataan siihen iloon, vapauteen ja toivoon, joka kasteessa on ihmisille annettu.

Pääsiäinen on ortodoksien suurin juhla

Suuri paasto on tänä vuonna 4.3.–19.4.2019.

Suuri paasto alkaa sovintosunnuntaista eli laskiaissunnuntaista.

Suurta paastoa seuraa palmusunnuntaista alkava suuri viikko.

Paasto päättyy suureen lauantaihin Herran Ylösnousemuksen juhlaan.

Suuren paaston lisäksi ortodokseilla on myös kolme muuta paastonaikaa: Apostolien paasto 17.–28.6.2019, Herran Äidin paasto 1.–14.8.2019, Joulupaasto 15.11.–24.12.2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.