Sipilän hallituksen kaatumisen jäljet huolestuttavat – Mikä on uusien tiedustelulakien kohtalo?

Jari Pietiläinen

Tämän päivän kuumia keskusteluaiheita ovat Sipilän hallituksen kaatumisesta aiheutuvat seuraukset konkreettiseen päätöksentekoon.

Moni politiikkaa seuraava on jo pohtinut esimerkiksi sitä, mikä on eduskunnan käsittelyssä olevien siviili- ja sotilastiedustelulakien kohtalo. Jopa eräät tutkijat ovat huolestuneet siitä, että pitkään valmisteilla olevat tiedustelulait jäätyvät nyt kokonaan.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan hallituksen erohetkellä eduskunnan käsittelyssä olevia lakihankkeita käsitellään edelleen normaaliin tapaan – vaikka hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Tiedustelulakien kohtalo voi siis olla synkkä vain siinä tapauksessa, että nyt työnsä aloittanut toimitusministeristö haluaisi nämä lait torpata. Niin tuskin käynee missään tapauksessa.

Sotilas- ja siviilitiedustelulakien olivat viimeksi torstaina eduskunnan täysistunnon käsittelyssä. Tiedustelulakien ympärillä on nähty värikäs prosessi eduskunnassa.

Yllätys oli sekin, että lakeja oli määrä käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta ja lait palasivat valiokuntien käsittelyyn.

Hallituksen jatkaminen toimitusministeristönä ei sinänsä ole mullistava menettely, sillä vastaava tilanne syntyy lähes aina eduskuntavaalien jälkeen.

Silloinkin hallitus jättää eronpyyntönsä tasavallan presidentille ja jatkaa toimitusministeristönä siihen saakka, kun uusi hallitus muodostetaan.

Toimitusministeristössä toimivan ministerin ei valtuuksistaan huolimatta oleteta tekevän merkittäviä ratkaisuja ainakaan poliittisten päätösten suhteen.

Tässä uutisessa väärää tietoa. Eduskunta jatkaa sen käsiteltäväksi annettujen esitysten käsittelyä normaalisti. Eivät esitykset hallituksen kaatumiseen raukea. Tutkija: Nyt tyssää myös pitkään viilattujen tiedustelulakien käsittely https://t.co/UO8RvnGI19 — Juha Lavapuro (@JuhaLavapuro) 8. maaliskuuta 2019

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lopella on vanhan tavaran ystävän taivas: ”Kuparipannujakin ostetaan”
 2. Venetsiasta puhalsivat modernit tuulet ja lasitaide löysi uuden äänen – sen takana oli Paolo Venini: "Hän halusi mukaan kansainvälisiä muotoilijoita"
 3. Näköislehdessä tänään: Kesäkukkia ei löydy maisemasuunnittelijan omalta pihalta – poimi talteen Eva Wuiten puutarhavinkit
 4. Valtuusto: Riihimäki kaipaa rohkeampaa markkinointia – talouden raamit puheenaiheena – veronkorotus jakaa mielipiteitä.
 5. Musiikki soi taas ravintolassa – Pasi Rissanen keräsi joukon nimekkäitä muusikoita soittamaan Riihimäelle
 6. "Kriisi on tuonut kuormaa, mutta ei tasaisesti kaikille" – työryhmä esittää, että Suomeen perustettaisiin riippumaton hyvinvointipolitiikan arviointineuvosto
 7. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 8. KRP uskoo Espoon Mäkkylän räjähdyksen kohdistuneen nimenomaan poliiseihin
 9. Boris Johnson lupaa Hongkongin jättäville pääsyä Britanniaan
 10. Hallitus ei ottanut vielä kantaa EU:n mittavaan elvytysrahastoon
 11. Intiassa odotetaan hirmumyrsky Nisargan iskevän Mumbaihin
 12. Harakka: Valtio sitoutuu investoimaan Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun liikenteen hankkeisiin vähintään 755 miljoonaa euroa
 13. VR lopettaa toistaiseksi lipunmyynnin kaukojunissa koronaviruksen takia
 14. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 15. F1-pomolla on kova luotto kauden läpiviemiseksi: "Meillä on oltava keinot riskien hallitsemiseen"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maastopalo taltutettiin Hausjärvellä
 2. Keusote purkaa koronavalmiuksia nyt askel askeleelta – testejä tehdään kuitenkin vielä satoja viikossa
 3. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 4. UPM aikoo sulkea Suomen vanhimman toiminnassa olevan vaneritehtaan Jyväskylässä – Teollisuusliitto vaatii, että UPM selvittää kaikki mahdollisuudet toiminnan jatkamiselle
 5. Näköislehdessä tänään: Kesäkukkia ei löydy maisemasuunnittelijan omalta pihalta – poimi talteen Eva Wuiten puutarhavinkit
 6. Hyvinkään säästöistä tingittiin kaksi päiväkotia – Listalla vielä 76 kohtaa
 7. Koronavirusta Helsingin jätevedessä – "Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin"
 8. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 9. Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia erityisen raa'asta henkirikoksesta Lohjalla
 10. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 11. Hallitus kasasi massiivisen 5,5 miljardin lisäbudjetin – rahaa luvassa kunnille, nuorille ja iäkkäille
 12. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 13. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 14. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 15. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.