Luonto antaa ilman vastapalveluksia – millainen puu sinä olisit?

Alakoululaisten luontokerhossa piirretään, askarrellaan ja leikitään.

Hyvinkään kirjaston Olga-tilassa kokoontuu kevään aikana alakoululaisille suunnattu Luontokerho. Kerhossa nautitaan lähiluonnosta ja seurataan kevään etenemistä. Seuraavan kerran kokoonnutaan 26. maaliskuuta, kerhon vetäjät Ida Laaksonen ja Niina Koskelin kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Alakouluikäisten Luontokerhossa seurataan kevään etenemistä.

– Puhuimme edellisellä kerralla, mistä kevät alkaa. Alkaako kevät ilmojen lämpenemisestä, lumien sulamisesta vai valon lisääntymisestä, luontokerhon vetäjä Niina Koskelin Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksestä kertoo.

Kevään merkkejä ovat myös koivujen hiirenkorvat, ensimmäiset kirkkaankeltaiset leskenlehdet sekä huumaavan tuoksuiset tuomen kukat.

Luontokerhon apuohjaaja Ida Laaksonen kertoo odottelevansa myös syreenien kukintaa.

– Syreeninkukkia vietiin opettajalle aina koulun kevätjuhlissa.

Luontokerhon tarkoituksena on tarjota alakouluikäisille luontokokemuksia.

Luontokerhossa keskustellaan luonnosta, piirretään, askarrellaan, leikitään sekä tehdään hauskoja luontoyhteysharjoituksia, kuten pohditaan, mikä puu muistuttaa itseä tai millaisia tunteita eri asiat luonnossa herättävät.

– Luonnossa pääsee käyttämään kaikkia aisteja, mitä ääniä ympäriltä kuuluu, miltä tuoksuu. Käytämme aistejamme rakennetussakin ympäristössä, mutta luonnossa se on erilaista, Koskelin sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että lapset oppivat jo nuoresta pitäen nauttimaan luonnossa oleilusta.

– Luontoon tutustuminen ei ole ikinä myöhäistä, mutta mitä aikaisemmin lapsi saa yhteyden luontoon, sitä merkittävämmäksi hänen luontosuhteensa muodostuu.

Luonnon seuraaminen ja luonnossa oleilu tarjoaa paljon erilaisia kokemuksia ja iloa.

Luonto on täynnä kauneudessaan täydellisiä kasveja ja eläimiä ihailtavaksi. Eikä luonto vaadi mitään vastapalvelua takaisin. Se antaa pyytämättä.

– Luonnossa vietetty aika tekee kaikille hyvää, sillä luonnossa ei tarvitse suorittaa. Voi vain olla. Tieteellisestikin on todettu, kuinka luonnossa oleilu laskee verenpainetta ja sydämen lyöntisykettä. Itselleni luonto on kaikki. Eikä se ole vain jotain, joka on erillisenä meistä. Me olemme itsekin osa luontoa, Koskelin sanoo.

Luontokerho 3.–6.-luokkalaisille

Hyvinkään Luontokerho kokoontuu Hyvinkään pääkirjaston (Torikatu 5) Olga-tilassa tiistaisin 12.3., 26.3., 9.4., 23.4., 7.5. ja 21.5. klo 14.30–16.

Maksuton Luontokerho on suunnattu alakoululaisille. Mukaan voi ottaa pientä evästä, kuten hedelmän, leivän tai pillimehun.

Kerhossa keskustellaan luonnosta, piirretään, askarrellaan, leikitään sekä käydään tietenkin tutustumassa luontoon.

Luontokerho on Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksen järjestämä ja sitä vetävät Niina Koskelin ja Ida Laaksonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.