”Jokaisella kalastajalla on avannolla oma tyylinsä ja tekniikkansa”

Hausjärvellä kisataan pilkin kunnanmestaruudesta.

Tulevana lauantaina ei pilkitä sählypalloja, vaan oikeita kaloja. – Pilkin kunnanmestaruuskisat Hausjärvellä on perinteikäs tapahtuma, jota on järjestetty liki 30 vuotta, Seppo Koskinen ja Raimo Laitajoki Ryttylän Kiristä kertovat. Mia Lagström

Mia Lagström

Jos keli vain suinkin sallii, suunnataan Hausjärvellä lauantaina 16.3. Valkjärven jäälle. Pilkin kunnanmestaruudesta on käyty vuosittain kamppailua jo liki 30 vuoden ajan.

– Vain muutama vuosi on jäänyt väliin heikon jäätilanteen vuoksi, tapahtumajärjestelyissä mukana olevat Seppo Koskinen ja Raimo Laitajoki Ryttylän Kiristä kertovat ja lupaavat, että jäätilannetta tullaan vielä seuraamaan tämän viikon ajan.

– Pitää olla taattu, että jää kestää.

Aiempina vuosina mestaruudesta on taistellut noin 30–50 pilkkijää. Viime vuoden kunnanmestariksi selviytyi reilulla kolmella kilolla kalaa.

Tyypillisimmillään mestaruussaalis on vaihdellut 3–5 kilon välillä. Ongittavaa on siinäkin, sillä Valkjärveltä saa useimmiten pientä särkeä.

Miesten mukaan pieni ja ruotoinen särki ei ole kalamiesten suosikki. Toivotuin saalis on ahven. Valkjärveltä voi saada myös haukea ja kiiskeä. Pilkkikisoissa kaikki kalat kuitenkin lasketaan.

Parhaimpia kalapaikkoja ovat syvänteiden reunat ja kuopat. Keväällä kalaa liikkuu myös rantavesissä, jonne ne saapuvat kutemaan kasvillisuuden sekaan.

Hyvä saalis saattaa näin ollen piileskellä jopa ihan rannan tuntumassa. Yleensä pilkkikisoissa väki lähtee kuitenkin kauemmaksi omiin suosikkipaikkoihinsa.

Riitaa parhaimmista paikoista ei tule, sillä Koskisen ja Laitajoen mukaan kalamiehet ovat herrasmiehiä.

– Pilkissä noudatetaan herrasmiessääntöä, jonka mukaan viittä metriä lähemmäs toisen avantoa ei mennä. Tapana myös on, ettei saaliilla rehennellä. Todellisen kalamiehen tunnistaa siitä, ettei hänestä edes huomaa, kun hän nostaa saaliin vedestä.

Kovin kauaa kalan nykimistä ei avannon äärellä odotella, vaan paikkaa saatetaan vaihtaa hyvinkin tiuhaan.

– Turha siinä on avannolla istua, jos mitään ei tule. Pilkissä oleellisinta on löytää kalaparvet. Silloin alkaa tulla saalista. Hyvä tulos edellyttää myös oikeaa tekniikkaa. Taitamaton pilkkijä karkottaa helposti parven ja homma oli siinä, Laitajoki sanoo.

Välineiksi pilkkikilpailuun käy millainen pilkki tahansa, mutta ei monikoukkuinen ryöstäjä. Monet käyttävät matalissa vesissä mormuskaa sekä syvemmissä vesissä pystypilkkiä ja tasapainoa.

Mikä on sitten oikea väline ja tekniikka, sitä eivät kunnon pilkkimiehet paljasta.

– Jokaisella on oma tyylinsä ja tekniikkansa, Laitajoki kiteyttää.

Miesten mukaan pilkkiminen on mahdottoman kivaa puuhaa.

– Kun istuu avannolla maaliskuisessa auringonpaisteessa, ei ole väliä, vaikka kalaa ei edes tulisi, Laitajoki innostuu, mutta vetää sitten nauraen puheitaan hieman takaisin päin.

– Tai no onhan se kala tärkeä juttu. Ja tosipilkkijä pilkkii kelillä kuin kelillä. Siinä eivät 30 asteen pakkasetkaan haittaa.

Laitajoki ja Koskinen muistuttavat, että kaikki kilpailussa saadut kalat on vietävä mukanaan. Jäälle niitä ei saa jättää.

Miehet muistuttavat myös reilusta pelistä. Kaverille ei saa kalojaan antaa.

Pilkin kunnanmestaruuskilpailut

Hausjärvellä järjestetään pilkin kunnanmestaruuskilpailut lauantaina 16.3. klo 9–14.

Ilmoittautuminen mukaan tapahtuu kilpailupaikalla Hausjärven kunnan leirintä-alueella Valkjärven rannassa. Kilpailu on avoin kaikille hausjärveläisille.

Sarjat: Nuoret, Naiset, Miehet ja Ikämiehet (yli 65). Kaikki kalat kelpaavat punnitukseen.

Tapahtuma on maksuton ja sen järjestävät Ryttylän Kiri ja Hausjärven kunta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.