Viikon laji: ”Parasta on ratsastajan yhteistyö hevosen kanssa”

Lännenratsastuksessa kiehtoo myös lajin monipuolisuus.

Annu Tennon rakkain hevonen on ollut L.R. Blue Stormy Sky. – Se tuli minulle neljän kuukauden ikäisenä. Kilpailin sen kanssa kansallisella tasolla ja osallistuimme trailin SM-kisoihin, Tenno kertoo. Nykyään Tennolla on neljä paint-hevosta ja hän toimii Suomen Paint-hevosyhdistyksen sekä Pro Western Riding Ry:n puheenjohtajana. -

Mia Lagström

Hausjärveläinen Annu Tenno on kilpaillut lännenratsastuksessa 18 vuoden ajan. Lajin pariin hän kertoo ajautuneensa vähän vahingossa, kun hän päätti aikuisiällä aloittaa uudelleen ratsastuksen.

– Ihastuin Lahnuksen ratsastuskoulussa kauniin laikullisiin paint-hevosiin ja huomasin olevani lännenratsastuksen alkeiskurssilla. Sitä ennen olin ihan tavallinen sukkahousuratsastaja, hän naurahtaa.

Lännenratsastus ei ole villiä rodeota, vaan käytännönläheistä yhteistyötä hevosen kanssa.

Lännenratsastuksessa hevosen tulee reagoida kevyesti ratsastajan pyyntöihin niin rancheilla kuin kilparadoilla.

Urheilulajina lännenratsastus on monipuolinen. Kilpailulajeja on maailmalla toistakymmentä ja Suomessakin kymmenkunta.

Tunnetuimmat ovat reining ja trail.

Reiningissä ratsastetaan laukaten ennalta määrätty rata, joka sisältää muun muassa laukkaympyröitä, nopeita käännöksiä sekä liukupysähdyksiä.

Trailissä tehdään eri askellajeissa erilaisia tehtäviä, kuten kuljetaan portista, ylitetään puomeja ja tehdään erilaisia peruutustehtäviä.

Tennon omin laji on trail.

– Viime vuosina olen innostunut myös ranch ridingista, joka on kovassa nosteessa Keski-Euroopassa. Siinä on palattu ikään kuin lännenratsastuksen juurille. Lajissa ratsastetaan paljon erilaisia tehtäviä eri askellajeissa ja nopeassa tempossa.

Lännenratsastuksessa Tennoa kiehtoo ennen kaikkea yhteistyö hevosen kanssa.

– Lännenratsastuksen tulisi olla eleetöntä ja näyttää siltä, että ratsastaja vain istuu hevosen kyydissä. Hevosta ohjataan 90 prosenttisesti istunnalla, painolla ja jaloilla ja vain 10 prosenttia ohjilla.

Hevoselta laji vaatii äärimmäistä herkkyyttä.

Lajia voi harrastaa minkä rotuisella hevosella tahansa, mutta lajia varten on jalostettu omat hevosrotunsa: paint, quarter ja appaloosa.

– Suomessa haasteena on hyvän hevosen löytäminen. Minun omat paint-hevoseni ovat kaikki Suomessa syntyneitä. Se on kuitenkin hyvin harvinaista, sillä lännenhevosten kasvatustoimintaa ei enää Suomessa juurikaan ole. Valtaosa hankkiikin hevosensa Keski-Euroopasta.

Lännenratsastuksen opetusta tarjoaa Etelä-Suomessa pari ratsastuskoulua: Lahnuksen ratsastuskoulu Espoossa ja Jokirannan ratsastuskoulu Hyvinkäällä.

Myös lajin harrastajat ja pienet valmennustallit, kuten Tosca Tila Mäntsälässä, antavat opetusta.

– Itse olen opettanut lähinnä lapsia. Koen, että heissä on lajin tulevaisuus.

Suomessa pieni laji

Lännenratsastus on ollut virallinen Suomen ratsastajainliiton hyväksymä laji vuodesta 1994.

Suomessa lännenratsastus on marginaalinen laji, jota harrastetaan lähinnä Etelä-Suomessa.

Lännenratsastuksen kursseja järjestetään Lahnuksen ratsastuskoulussa Espoossa sekä Jokirannan ratsastuskoulussa Hyvinkäällä.

Myös osa harrastajista antaa ratsastusopetusta ja -valmennusta.

Jos laji puraisee ja kilpailu-ura kiinnostaa, tulee eteen useimmiten oman hevosen hankinta.

Lisätietoa: www.lannenratsastus.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.