Allergian kanssa ei tarvitse kärvistellä

Oma yliherkkyys kannattaa tutkituttaa lääkärillä.

Allergiaviikolla järjestetään myös kahvakuulajumppaa tiistaina 9.4. klo 14 Riihimäen maauimalan yläsalissa (sisään Salpauseläntien puolelta). Kahvakuulajumppa on maksuton ja kaikille avoin. – Halutessaan mukaan voi ottaa oman kahvakuulan, Riihimäen kaupungin erityisliikunnanohjaaja Pia Mäensivu kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Kevät on monelle allergikolle tukalaa aikaa. Koivun ja lepän siitepölyn lisäksi oireita voi aiheuttaa katupöly. Kesäkään ei kaikille helpotusta suo, sillä keskikesällä kukkivat heinät ja loppukesästä pujo. Siitepölyallergiasta kärsii noin 20 prosenttia suomalaisista. Vielä yleisempää on allerginen nuha, joka vaivaa noin 20–30 prosenttia suomalaisista.

– Myös allergisesta nuhasta kärsivä saattaa saada oireita siitepölystä, mutta oireet ovat yleensä nenäoireita. Nenä vuotaa ja sitä kutittaa. Siitepölyallergikko voi saada myös keuhko-oireita, kuten yskää, Hämeen allergia- ja astmayhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Hongisto kertoo.

Ruoka-aineallergioita esiintyy vähemmän. Aikuisista jollekin ruoka-aineelle herkistyviä on noin 5 prosenttia ja lapsista noin 5–8 prosenttia.

– Lapsella esiintyvä ruoka-aineallergia saattaa kadota iän myötä. Keho oppii sietämään.

Allergiat voivat kasaantua ja samalla henkilöllä saattaa olla useita allergioita. Hongiston mukaan puhutaan myös ristiallergiasta.

– Tämä tarkoittaa, että siitepölylle, heinille tai pujolle allerginen ihminen herkistyy myös jollekin ruoka-aineelle. Heinien siitepölylle allergiset voivat oireilla mm. vehnälle ja rukiille, pujon siitepölylle allergiset taas sellerille ja raa’alle porkkanalle.

Hongiston mukaan allergian kanssa ei kannata kärvistellä. Oma yliherkkyys kannattaa aina tutkituttaa lääkärillä. Erilaisia lääkevaihtoehtoja löytyy paljon. Siitepölyallergiasta voi päästä jopa eroon siedätyshoidolla.

Siedätyshoidossa potilaalle annetaan allergeenia pienissä määrin joko pistoksina, tablettina tai liuoksena. Pikkuhiljaa keho alkaa sietää allergeenia paremmin ja oireet katoavat. Prosessi on kuitenkin pitkä ja allergian nujertaminen saattaa viedä jopa kolmisen vuotta.

Ruoka-aineallergiaan ei ole muuta keinoa, kuin vältellä ruokaa, joka allergiaa aiheuttaa.

Jos oireet ovat lievät, suositellaan pienimuotoista siedätystä syömällä silloin tällöin pieniä määriä allergiaa aiheuttavaa ruokaa. Siedättämällä allerginen reaktio pienenee.

– Siedätyshoitoa ei tule kuitenkaan missään nimessä kokeilla, mikäli allergeenin aiheuttamat oireet ovat pahat. Seurauksena voi olla vaarallinen anafylaktinen shokki, Hongisto varoittelee.

Allergiaviikko

Riihimäen uimahallissa ti 9.4. klo 13–15 Riihimäen Aurinko Apteekin farmaseutti tarkistuttaa astmalääkkeen ottotekniikkaa. Paikalla on myös Hämeen allergia- ja astmayhdistyksen sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton väkeä. Kaikille avoin, maksuton kahvakuulajumppa on maauimalan yläsalissa klo 14.

Riihimäen seudun terveyskeskus kuntayhtymän astmapäivä järjestetään Riihimäen Prisman aulassa to 4.4. klo 12–16.30. Hengityshoitajat neuvovat astmaatikkoja astman hoidossa ja paikalla voit tehdä myös PEF-puhalluksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.