Notkeilla alastonkuvillaan hämmentänyt Heikki Mäntymaa: "Jotkut on sanoneet kuviani rivoiksi"

Heikki Mäntymaa: Omakuva sarjasta Syntyminen. Mäntymaa ei hätkähdä kommenteista, joissa hänen esiintymisensä alastostomana tuomitaan siveettömänä. Heikki Mäntymaa

toimitus

HYVINKÄÄ | Heikki Mäntymaa on työskennellyt mallina, performanssitaiteilijana, valokuvaajana, journalistina ja ties miten monena muuna.

Mikä on ollut vaikuttavinta ja mieleisintä pitkällä uralla?

– Eniten olen pitänyt 30 vuotta kestäneestä taiteilijoiden mallina olosta. Siinä voi miettiä asioita tai olla miettimättä.

Mäntymaa kokee saaneensa taiteilijoilta puhdasta energiaa, joka on tuonut hyvää oloa.

Hän on vuosien varrella ottanut itsestään runsaasti alastonkuvia eri tilanteissa. Vastaanotto on ollut kirjavaa.

– Kun kyse on ollut taidelaitoksista, teokset on hyväksytty mukisematta. Mutta kun teossarja oli esillä ns. tavisten kohtaamispaikassa, kuvia pidettiin rivoina ja asiattomina.

Heikki Mäntymaa esiintyy edelleen tanssillisissa performansseissa kumppaninaan Päivi Repo

– Eniten pidän esiintymistä tiloissa, joita ei ole suunniteltu galleriakäyttöön kuten vanhoissa tehdashalleissa ja muissa rosoisissa ympäristöissä.

Ihastu tai paheksu

Heikki Mäntymaa on Promenadigallerian Taidelainaamon huhtikuun taiteilija Hyvinkäällä.

Esillä on valokuvia Free Solo -filmistä, joka voitti vuoden 2019 Dokumentti-Oscarin. Se kertoo vapaakiipeilijän päämäärätietoisesta valmentautumisesta jokaiseen suoritukseensa.

Heikki Mäntymaa on performanssitaiteilija, valokuvataiteilija, ympäristötaiteilija, taidemalli, kirjoittaja ja kouluttaja.

Hänellä on takanaan noin tuhat performanssia yksin, partnerin tai ryhmän kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.