Huippupianisti päästää ensi kertaa yleisön opetusluokkaansa – Olli Mustosen tapaa jo maanantaina Hyvinkäällä

Erkylässä asuva pianisti-säveltäjä Olli Mustonen avaa nyt ensi kertaa mestariluokkansa yleisölle, maanantaina 15.4. Hyvinkäällä. Jatkoa seuraa Kemissä. Outi Törmälä

Elise Saarikko

HYVINKÄÄ | – Jo pitkään on ollut puhetta Hyvinkään musiikkiopiston kanssa, että yhteistyötä olisi mukava tehdä. Uskomme, että yleisölle avoimesta mestariluokasta on iloa sekä oppilaille, opettajille että konserttiyleisölle, pianotaiteilija Olli Mustonen sanoo.

Hän kutsuu kaikki kurkistamaan työpajaansa maanantaina 15.4. kello 16-18 musiikkiopistolla.

Siellä näkee nyt ensi kertaa, kuinka huippupianisti opettaa.

Olli Mustonen kokee mielenkiintoisina tv-ohjelmat, joissa huippuammattilainen, räätäli tai puuseppä kertoo omasta alastaan.

– Lentokoneessakin kuuntelen mielelläni vieressä istuvan, eri alalla työskentelevän ihmisen kokemuksista. Olen huomannut, että huipputasolla työskentelevien ihmisten kokemuksissa on paljon yhtäläisyyksiä; tätä voisi verrata siihen, että maisemat vuorenhuipulla eri puolilla maailmaa muistuttavat toisiaan.

 Beethoven on minulle hyvin läheinen säveltäjä.

Mustonen uskoo myönteisen palautteen voimaan pianonsoiton ja minkä tahansa muun taidon opetuksessa.

Myönteinen sysäys eteen päin voi merkitä paljon, ja jonkin äänen erilainen painotus, tempovivahde tai sormen asennon pieni siirto voi olla sysäys uuteen.

– Jokaisen pianonsoittoa opiskelevan on kiivettävä pitkät portaat ja saatava itse oivallukset, mutta toisaalta ihan pieni asia voi olla avain lukkoon, joka avaa tilaisuuden uuden oppimiseen.

Olli Mustonen on pianotaiteilija, kapellimestari ja säveltäjä. Meneillään on iso projekti: kahdeksan konserttia, kaikki 32 Beethovenin sonaattia.

Tiistaina 16.4. Hyvinkääsalissa kuullaan Les Adieux -kokonaisuus: varhaisia ja myöhäisiä sonaatteja.

– Beethoven on minulle hyvin läheinen säveltäjä, jonka teoksissa on uskomatonta viisautta ja huumoria.

Vuonna 2020 on kulunut 250 vuotta mestarin syntymästä. Beethovenin syntymäkodissa toimiva Bonnin Beethoven-Haus on tilannut Mustoselta laajan kamarimusiikkiteoksen, jota hän juuri valmistelee.

Viimeaikaisista töistä yksi tärkeimmistä on Taivaanvalot: Hollannissa, Englannissa, Belgiassa ja Hongkongissa kuultava sinfonia tenorille, sellolle ja pianolle.

Teksti on Kalevalasta, englanniksi, mutta lopussa englantilaisen tenorisolistin täytyykin laulaa suomeksi.

Olli Mustonen matkustaa maasta ja maanosasta toiseen. Matkojen välillä hän säveltää tai rentoutuu Hausjärven Erkylässä.

– Pidän luonnossa liikkumisesta ja urheilusta. Rankkojen konserttikiertueiden jälkeen elimistöä ei voi vain yksinkertaisesti komentaa lepäämään, vaan energiatasot täytyy ajaa alas, vähän kuin paperitehtaassa. Tällaisessa tilanteessa hiihto, pyöräily tai pitkä kävelylenkki auttavat paljon.

Työpaja ja konsertti

Olli Mustosen avoin työpaja Hyvinkään musiikkiopistossa ma 15.4. klo 16-18. Vapaa pääsy.

Beethoven-konsertti ti 16.4. klo 19 Hyvinkääsalissa.

Mustoselle on myönnetty v. 2019 Hindemith-palkinto.

Hän on saanut myös kulttuuriministeriön Suomi-palkinnon ja Pro Finlandia- mitalin ja viimeksi esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin ja Mariinski-teatterin orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen ja Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.