Valtuustossa sanottua: "Pride-juhlasta luopuminen olisi ollut riski Riihimäen maineelle"

Riihimäki järjestää Pride-juhlan – päätös syntyi äänestyksellä ja pitkän keskustelun tuloksena

RIIHIMÄKI| Pride-juhlan vietosta jouduttiin äänestämään Riihimäen kaupunginvaltuustossa maanantaina. Äänestyksen tuloksena äänin 24-17, kaksi tyhjää, juhla päätettiin pitää kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti.

Vastaesityksenä oli Eija Aittolan (kok) ja Hannele Saaren (kd) kannattama palautusesitys sillä evästyksellä, ettei juhlaa kaupungin tuella järjestettäisi.

Aittolan mukaan yhden, seksuaalivähemmistöjen, ryhmän asian esille nostaminen on vastoin kaupungin omaksumaa yhdenvertaisuuden periaatetta, eikä siksi voi saada myöskään kaupungin rahoitusta. Se johtaisi Aittolan mukaan siihen, että kaupunki sitoutuisi jatkossa rahoittamaan muidenkin yhdistysten tapahtumia.

Aloitteen tekijöistä Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Miia Nahkuri (sd) muistuttivat, että aloitteen tarkoituksena oli nostaa esiin ihmisoikeudet ja tasa-arvo myös kaupungin omassa toiminnassa, jotta ketään ei syrjittäisi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

– Tämä ei ole itsestään selvää nyky-ajan Suomessa. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä edustavat nuoret tuntevat olonsa ahdistuneiksi, jopa turvattomiksi, Pekonen sanoi.

Eero Yrjö-Koskinen (vihr.) kuten Lauri Jormanainen (sd) pitivät hyvänä, että asiasta keskustellaan.

– Kyse on seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisesta kohtelusta. Historiassa kaikki aloitteet vähemmistöjen turvaamiseksi ovat aluksi herättäneet vastustusta, Yrjö-Koskinen muistutti.

Jormainen puolestaan tähdensi, ettei mikään vähemmistö, kuten homoseksuaalit, ole mikään yksi yhtenäinen ryhmä, vaan yksilöitä.

– Helsingissä Pride-tapahtuma keräsi 100 000 ihmistä viime vuonna, se ei ole mikään vähäinen juttu. Vähemmistön edustajille se on todella tärkeää, hän lisäsi.

Yrjö-Koskinen näki, että hylätessään Pride-juhlan kaupunki ei enää profiloituisi avoimena ja tasa-arvoa kannattavana kaupunkina. Se olisi riski kaupungin maineelle, mikä ei jäisi huomaamatta vaikkapa tänne muuttoa suunnittelevilta lapsiperheiltäja yrityksiltä.

Palautusta puolsi myös Päivi Räsänen (kd, jonka mukaan aiheesta on syntynyt voimakas keskustelu juuri siksi, että koko tapahtuman takana on poliittinen agenda, Helsingin Pride-viikon järjestävän tahon eli Setan arvot, joita kaikki kaupunkilaiset eivät jaa. Räsäsen mukaan Pride ei ole ihmisoikeuskysymys, vaan kyse on syvemmistä asioista.

Myös Pride-tapahtuman liputuksesta on ollut erimielisyyttä. Niin Aittola kuin muun muassa Petri Siivonen (kok) näkivät, että kaupunki hoitaa vain viralliset liputuspäivät, jolloin salkoon nousee Suomen lippu. Lippu-väittelyä Pekonen piti vain tekosyynä. Kaupungin saloissa liehuu myös muun muassa pääsiäislippuja.

Lisäksi lippuihin on jo kerätty Olli Soinin yksityisen Facebook-keräyksen turvin rahat. Kaupungin 5 000 euron määräraha käytetään Priden tapahtumiin kuten vaikkapa keskustelutilaisuuksiin.

Pride-juhla kesäkuussa

Pride-aloitteen tekivät Miia Nahkuri (sd.), Sari Jokinen (vihr.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Kaupunginhallituksessa Pride-liputuksen puolesta äänestivät Jokisen varajäsenenä toiminut Eero Yrjö-Koskinen (vihr.), Erja Hirviniemi (vas.), Lauri Jormanainen (sd.), Anna Merentie (kok.), Tommi Räty (sd.) ja Janne Yrjölä (vas.). Pride-osallistumista vastustivat Jari Heikkinen (ps.), Hannele Saari (kd.), Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen (kok.) ja Petri Siivonen (kok., sit.).

Helsingissä Pride-viikko juhannuksen jälkeisellä viikolla. Huipentuu 29.6. kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Vietetään myös muissa kaupungeissa.

Riihimäellä juhlan hyväksyi myös sivistys- ja hyvinvointilautakunta. Sitä puolsivat myös nuorisovaltuusto ja vanhusneuvosto.

Juhlan ohjelma on työryhmän pohdinnassa. Kaupunki tukee tapahtumaa 5 000 eurolla ja liputuksella, johon rahoitus saatu yksityisellä keräyksellä.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut