Helsinki vai Rovaniemi? Vuonna 2018 kuolleen miehen viimeisestä leposijasta taisteltiin hovioikeudessa asti – kaksi lasta hävisi riidan äidilleen

Mikko Välimaa

Helsingissä viimeiset elinvuotensa viettänyt, mutta Rovaniemellä pitkän työuran tehneen miehen hautaamisesta syntyi pitkä riita omaisten välille.

Miehen kaksi lasta vaativat, että heidän isänsä viimeiseksi leposijaksi määrätään Helsinki.

Leski ja yksi lapsista katsoivat, että mies pitää haudata vanhalle pitkäaikaiselle kotipaikkakunnalleen Rovaniemelle.

Helsingin hovioikeus päätyi kiirastorstaina antamassaan tuomiossaan lesken näkemyksen kannalle.

Vuonna 2018 Helsingissä kuolleen miehen hautaaminen määrättiin tapahtuvaksi Rovaniemelle. Ratkaisullaan hovi piti voimassa käräjäoikeuden aiemman päätöksen.

Hovioikeuteen jouduttiin, koska lähiomaiset eivät päässeet yksimielisyyteen asiasta.

Helsingissä asuneet ja vainajan hoitamisesta sekä huolenpidosta isänsä viimeiset elinvuodet huolehtineet kaksi lasta vetosivat hautaustoimilakiin. Lasten mukaan isä oli vuonna 2016 ilmaissut tahtonsa tulla haudatuksi Helsinkiin.

Leski ja yksi lapsista katsoivat, ettei vainaja ei voinut vuonna 2016 antaa enää pätevää toivettamuistisairaudestaan johtuen. Käräjäoikeus katsoi, että vainaja oli muuttanut Helsinkiin ainoastaan, jotta hänen viimeisinä elinvuosinaan tarvitsemansa hoito saataisiin järjestettyä parhain päin. Hänen puolisonsa sen sijaan asui Rovaniemellä, joka oli ollut pitkään perheen yhteinen asuinpaikka.

Kanteensa käräjillä hävinneet kaksi lasta valittivat hovioikeuteen, joka katsoi totesi, että vainaja oli vuonna 2016 ilmaissut suullisesti toivomuksensa tulla haudatuksi Helsinkiin.

Lääketieteellisen selvityksen perusteella hovioikeus kuitenkin katsoi, että miehen henkinen ja oikeudellinen toimintakyky ei ollut enää tässä vaiheessa riittävä. Näin ollentoiveelle ei voitu antaa merkitystä.

Myös hovioikeus päätyi toteamaan, että asuntojärjestelyillä Helsingissä oli haluttu varmistaa miehen asianmukainen hoito.

Miehen kotipaikka oli vaihtunut vuonna 2002, ja vuonna 2009 asumisesta Helsingissä oli tullut pysyvää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.