Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Työväentalomuseolla juhlavuosi, mukana TSL:n ja SDP:n materiaalia

Työväentalomuseo Riihimäellä heräsi eloon talviunilta sunnuntaina. Kesänäyttely kiinnosti, vaikka sisällä oli viileää ja ulkona satoi räntää.

Henna Relander tuli tutkimaan työväentalomuseota tyttären Iidan kanssa.

– Aina on vain ohi ajettu, kun asumme Uhkolassa. On ollut mielessä joskus tutkia, millainen tämä on sisältä. Nyt osuttiin sattumalta avajaisiin, Relander kertoi.

Näyttelyvieraat saavat hyvän kattauksen talon toiminnasta.

Tämän kesän näyttely esittelee museon toimintaa tekstien ja kuvien avulla 50-vuotisesta taipaleesta, museon perustamisesta ja tärkeimmistä tapahtumista.

Näyttelyssä kerrotaan esimerkiksi, että forssalaiset olivat nyreissään, kun museo siirrettiin Riihimäelle eikä Forssaan, joka oli toisena sijoitusvaihtoehtona, Hämeenlinnan ohella. Riihimäki kerkisi tekemään asiasta aikoinaan aloitteen puolueelle ensimmäisenä.

Lasivitriinin alla on Työväen Sivistysliiton materiaaleja, sillä museon perustajiin kuuluva TSL täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja toinen perustajajäsen SDP 120 vuotta.

– Täytyy myös muistaa, että museon syntyyn Riihimäen kaupungilla on ollut iso osuus, kun kaupunki suhtautui aikanaan myönteisesti ja kaavoitti 5000 neliön tontin työväentalomuseon alueeksi. Se saatiin vuokralle 0 eurolla, museota ylläpitävän yhdistyksen Työväenperinteen Tutkimus ry:n puheenjohtaja Pentti Auvinen totesi.

Itse rakennus on vuodelta 1908. Se siirrettiin Tammelan Teurolasta Riihimäelle, kun sikäläinen työväenyhdistys oli hiipunut ja työväentalo päässyt surkeaan kuntoon.

Runko oli kuitenkin hyvä.

Kotiseutuneuvos Tero Tuomisto avasi kesänäyttelyn todeten, että jo talon seinät huokuvat väkevää historiaa.

Tilassa on pidetty lukuisia tilaisuuksia ja talon suojiin on koottu historiallisia esineitä. Joillekin on jopa aitoudesta kertova sertifikaatti.

Ikimuistoisimpina hetkinä Tuomisto muisteli edesmenneen Veikko Sinisalon esiintymistä työväentalolla.

Pentti Auvinen pitää yhtenä hienoimmista esineistä puhujapönttöä.

Se on valmistettu 1898 ja sitä on käytetty muun muassa Suomen Työväenpuolueen, sittemmin nimeltä SDP:n, perustavassa kokouksessa Turussa heinäkuussa 1899. Siinä ovat puhuneet monet merkkihenkilöt kuten Eetu Salin ja Robert af Ursin.

Auvinen kokosi näyttelyyn tekstit ja esineistöä talon tapahtumiin liittyen vuosien varrelta Työväenperinteen Tutkimus ry:n sihteerin Kaisu Kotirinnann kanssa.

Työväentalomuseo viettää 50-vuotisjuhlaa 15. syyskuuta.

Sitä ennen talo ja näyttely ovat avoinna yleisölle sunnuntaisin kello 12-16 ja ryhmille muulloin sopimuksen mukaan.