Kannattaako ostaa halvat aurinkolasit? Silmätautien ylilääkäri antaa Hesarissa yksinkertaisen vinkin

Hyvien aurinkolasien ei tarvitse välttämättä olla kalliit – tärkeintä on se, että ne ovat riittävän suuret ja että niistä löytyy CE-merkintä. Kuvassa aurinkolasimuotia kesältä 2011.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Moni suomalainen pohtii tämänkin kesän alussa, millaiset aurinkolasit olisi syytä hankkia.Professori, Husin silmätautien klinikan vastaava ylilääkäri Tero Kivelä kertoo Helsingin Sanomissa, millaiset ovat asiantuntijan mukaan hyvät aurinkolasit. – Lääketieteen näkökulmasta aurinkolasien tärkein tehtävä on estää UV-säteilyä. Tämän tehtävän täyttävät halvimmatkin huoltoasemilta ja marketeista löytyvät lasit, jos niissä on CE-merkki, Kivelä muistuttaa HS:ssa.

Kivelän mukaan merkki kertoo, että lasit suodattavat tarpeeksi UV-säteilyä. EU:ssa ei saa myydä aurinkolaseja, jotka eivät ehtoa täytä.

– Halpojen aurinkolasien sangat saattavat kuitenkin olla heikkolaatuisia ja hajota nopeasti. Halvoissa laseissa voi olla myös puutteita linssien optisten ominaisuuksien kanssa.

Jälkimmäinen selviää Kivelän vinkkaamana helpolla testillä.

– Riittää, että katsoo ruutupaperia lasien läpi ja kiertää laseja vasemmalle ja oikealle. Jos ruudut eivät kiertele mihinkään, lasien optinen laatu on riittävän hyvä, Kivelä sanoo HS:lle.

Edit klo 16.11: Lainausta lyhennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.