Tällaisen valan kaikki poliisit joutuvat vannomaan Suomessa – "Kunnioitan jokaisen ihmisarvoa ja oikeuksia..."

Jari Pietiläinen

Poliisimiehet eivät nykyisin vanno Suomessa virkavalaa, vaan antavat kirjallisen vakuutuksen.

Valan tarkoituksena on saada poliisin ammattikunta entistäkin selvemmin tiedostamaan ja sisäistämään ne arvot ja hyvät toimintatavat, joita Suomessa poliisilta odotetaan.

Poliisin eettisen valan antavat kaikki poliisin perustutkinnon suorittaneet poliisimiehet, jotka ovat suorittaneet poliisin perustutkinnon 1. lokakuuta 2000 jälkeen ja jotka tämän jälkeen toimivat poliisimiehen virassa. Valatilaisuudet järjestetään pääsääntöisesti Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella.

Valan ottaa vastaan poliisiylijohtaja. Uusien poliisimiesten lisäksi paikalla on poliisimiesten perheenjäseniä, ystäviä, opettajakuntaa ja eri tahojen edustajia. Poliisin eettinen vala otettiin käyttöön vuoden 2001 alussa.

Valan kaava on tällainen:

– Lupaan parhaan kykyni ja taitoni mukaan käyttäytyä aina ja kaikissa tilanteissa poliisin arvolle sopivalla tavalla. – Kunnioitan jokaisen ihmisarvoa ja oikeuksia. – Käytän poliisin valtuuksiani lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla. – Noudatan esimiesteni käskyjä ja olen valmis kohtaamaan poliisin ammattiin liittyvät vaarat. – Toimin avoimesti ja sovinnollisuutta edistäen. – Käyttäydyn rehdisti, auttavaisesti ja ammatillista yhteishenkeä vahvistaen. – Olen oikeudenmukainen ja toimin koko työyhteisön parhaaksi. – Tällä tavalla tahdon poliisina palvella.

Noin 140 poliisia kokoontui tänään perjantaina Poliisiammattikorkeakouluun antamaan poliisin eettisen valan, jonka otti vastaan poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Pääosa valan antavista poliiseista on valmistunut syksyllä 2018 ja keväällä 2019.

Eettisen valan tarkoituksena on saada poliisit entistä selvemmin tiedostamaan ja sisäistämään ne arvot ja hyvät toimintatavat, joita poliisilta odotetaan Suomessa.

Vala ei ole juridisesti sitova, mutta sen antamisella halutaan korostaa poliisina toimimisen vastuullisuutta. Eettisen valan antavat poliisit lupaavat muun muassa kunnioittaa jokaisen ihmisarvoa ja oikeuksia sekä käyttäytyä rehdisti ja auttavaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.