Rajavartiolaitos paljasti hurjan väärennyshankkeen – mieskaksikko tehtaili verkkoon eri maiden passeja ja ajokortteja

Rajavartiolaitos on paljastanut huijariryhmän, joka on myynyt internetissä muun muassa eri maiden väärennettyjä passeja. Kuvituskuva.  Jukka Hämäläinen / arkisto

Jari Pietiläinen

Rajavartiolaitos epäilee järjestäytyneen rikollisryhmän markkinoineen, valmistaneen tai valmistuttaneen, myyneen sekä välittäneen rahaa vastaan väärennettyjä ja vääriä henkilöllisyysasiakirjoja.

Rikollisryhmään epäillään kuuluvan ainakin kamerunilaistaustaiset miehet, joista toinen asuu Suomessa ja toinen ilmeisesti Kamerunissa. Suomessa asuvan kamerunilaisen miehen ja suomalaisen naisen epäillään tehneen väärien asiakirjojen kauppaan liittyviä rahansiirtoja Suomessa.

Järjestäytynyt rikollisryhmä markkinoi ja kauppasi useilla eri verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa eri maiden passeja, henkilö- ja ajokortteja. Markkinointisivuilla oli asiakirjoista hintaesimerkkejä ja tarkat ohjeet niiden tilaamiseen yhteystietoineen.

Rikollisryhmä otti vastaan väärennettyjen ja väärien asiakirjojen kaupankäynnistä ja välittämisestä saatua rikoshyötyä itselleen, ja siirsi sitä Suomesta edelleen ainakin Kameruniin.

Rajavartiolaitos epäilee, että Suomessa asuva pääepäilty liittyy ainakin kahteentoista tapaukseen, jossa mies on myynyt tai välittänyt yhdessä muiden rikollisryhmän jäsenten kanssa väärennetyn tai väärän asiakirjan niiden ostajalle.

Lisäksi miehen käyttämästä puhelimesta ja tietokoneesta löytyi neljään eri väärään asiakirjaan liittyviä tietoja ja valokuvia.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut epäiltyä rikosta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa muodostetun yhteisen PTR-tiedonhankinta- ja tutkintaryhmän kanssa. Esitutkinta on valmistunut, ja se on siirtynyt syyteharkintaa varten Länsi-Suomen syyttäjänvirastoon.

Kyseinen tapaus on ensimmäinen kerta, kun Rajavartiolaitos on esitutkinnassa selvittänyt internetissä tapahtuvaa laitonta asiakirjakauppaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Täydet pisteet uusitulle Viertolanpuistolle Hyvinkäällä – etenkin ritarilinna keräsi kehuja lapsilta ja aikuisilta
 2. Hyvinkääläismies kuoli ajettuaan alas sillalta
 3. Ammoniakkivuoto aiheutti vaaratilanteen Turengissa
 4. Näköislehdessä tänään: Viimein tuli aika sooloilla – Tommi Salmela haluaa näyttää, että rokkari voi olla muutakin kuin mihin pinta viittaa
 5. RiPS jatkoi kautta tasapelilinjalla – Seppälä: "Emme pystyneet hyödyntämään sitä, että TuPS väsyi ja kentälle alkoi tulla tilaa"
 6. Leidit jatkoi voittopolulla naisten superissa – sade vihmoi ja liukkaat mailat lentelivät, mutta Tahkon ote piti
 7. Jokerimörssärit Riikonen ja Kortelainen pommittivat KaMan kauden avauspisteille
 8. Mäkelä ja Lipsanen loikkivat voittoihin kylmässä sadekelissä – "Mies alkoi olla jo kohmeessa"
 9. Suur-Hollolassa katseet kääntyvät Elian Webiin – "En vaihtaisi hevosta muiden finalistien kanssa"
 10. Saderintama etenee kohti pohjoista – suurimmat sademäärät mitattu länsirannikolla
 11. Norwichille jälleen tappio Valioliigassa, Pukki tuli vaihdosta kentälle
 12. Adrenaliinin huumasta nauttinut Valtteri Bottas kiilasi paalulle kauden avauksessa
 13. Niinistö: Rajojen sulkemista ei kohdistettu Ruotsia vaan virusta vastaan
 14. Alaikäisten seksuaalisesta häirinnästä epäilty vangittiin – 34-vuotiasta miestä epäillään asiattomasta koskettelusta, ehdottelusta ja videokuvaamisesta Helsingin Kannelmäessä
 15. Kataloniassa eristettiin 200 000 ihmistä koronaviruksen takia – tartuntojen määrä maailmanlaajuisesti ylitti uuden rajapyykin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.