Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikämerkitsemättömät viskit yleistyvät koko ajan – ”Ikä ei tee viskistä autuasta”, Craftersin viskiasiantuntija sanoo

Irlantilaisten ja skotlantilaisten viskien paremmuudesta on väännetty kättä iät ja ajat. Crafters Barin yrittäjä ja viskiasiantuntija Anssi Hännisen mukaan suurin ero irlantilaisten ja skotlantilaisten viskien välillä on tislauskertojen määrä.

Irlannissa viskit tislataan pääasiassa kolmeen kertaan ja Skotlannissa kahteen.

– Useammalla tislauskerralla saavutetaan alkoholipitoisuudeltaan korkeampi ja täten neutraalimpi ja puhtaampi raakatisle. Kahteen kertaan tislatut viskit ovat maultaan antoisampia ja runsaita.

LUE MYÖS:"Tällainen tasting on pidetty koko ihmiskunnan historiassa vain kerran aiemmin" – Ravintola Crafters järjestää tiettävästi Suomen kalleimman viski-tastingin

Viskin makuun vaikuttaa myös maaperä ja ilmasto, jossa se on tuotettu.

– Skotlannin alamailla on ihan erilaista viskiä kuin ylämailla tai saaristossa, jossa meren läheisyys tuo viskin makuun merellisyyttä ja suolaisuutta. Islayn-saaressa tuotetut viskit ovat myös niitä kaikkein savuisimpia.

Savun maku tulee viskiin mallastusvaiheessa, kun ohranjyvät kuivataan turvetta polttamalla. Vaihtoehtoisesti kuivaus voidaan tehdä kuumalla ilmalla, jolloin savunmakua ei synny.

Erityisen oleellinen viskin maun kannalta on kypsytysvaihe. Viskiä kypsytetään pääsääntöisesti entisissä bourbontynnyreissä, mutta paljon myös sherry- ja punaviinitynnyreissä.

– Sherrytynnyri tuo viskiin tummaa hedelmäisyyttä ja marjaisuutta kun taas bourbontynnyri vaniljan ja toffeen makuja.

Viskejä kypsytetään vähintään kolme vuotta. Nuoret viskit ovat uhmakkaita ja voimakkaita, vanhemmat pehmeämpiä ja rauhallisempia. Vaikka ikä vaikuttaa makuun, ikä edellä mennään Hännisen mukaan vähän turhankin paljon.

– Ikä ei tee viskistä autuasta. Ikämerkitsemättömät viskit yleistyvät koko ajan ja niiden joukossa on yhtä lailla melkoisia timantteja.

Hänninen kannustaa kokeilemaan myös eri maissa valmistettuja tuotteita. Viskejä maailmalla riittää. Ravintola Crafters Barin hyllyistäkin löytyy 220 erilaista viskiä.

– Japanilainen viskikulttuuri on todella hyvällä mallilla. Loistavia viskejä valmistetaan myös naapurissa Ruotsissa sekä muilla mantereilla. Yhdysvaltalaiset bourbonit ovat ihan oma maailmansa.

Paras keino perehtyä viskien maailmaan on osallistua tasting-tilaisuuksiin, joita järjestetään Crafters Barissa kuukausittain Hännisen johdolla.

– Seuraavassa tilaisuudessa 13.6. perehdymme Game of Thrones -televisiosarjan innoittamaan kahdeksan viskin sarjaan. Innokkaimpien harrastajien kannattaa liittyä myös Viskin Ystävien Seuraan.