Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ikämerkitsemättömät viskit yleistyvät koko ajan – ”Ikä ei tee viskistä autuasta”, Craftersin viskiasiantuntija sanoo

Ravintola Crafters Barin yrittäjä ja viskiasiantuntija Anssi Hännisen omat viskimieltymykset vaihtelevat tilaisuudesta riippuen. – Toisinaan sitä kaipaa lempeää, monimutkaista ja hedelmäistä makumaailmaa, toisinaan kunnon savupommia ja tynnyrivahvuista potkua vyön alle. Tislaamosuosikkina toimii Highland Park. Mia Lagström

Mia Lagström

Irlantilaisten ja skotlantilaisten viskien paremmuudesta on väännetty kättä iät ja ajat. Crafters Barin yrittäjä ja viskiasiantuntija Anssi Hännisen mukaan suurin ero irlantilaisten ja skotlantilaisten viskien välillä on tislauskertojen määrä.

Irlannissa viskit tislataan pääasiassa kolmeen kertaan ja Skotlannissa kahteen.

– Useammalla tislauskerralla saavutetaan alkoholipitoisuudeltaan korkeampi ja täten neutraalimpi ja puhtaampi raakatisle. Kahteen kertaan tislatut viskit ovat maultaan antoisampia ja runsaita.

LUE MYÖS:"Tällainen tasting on pidetty koko ihmiskunnan historiassa vain kerran aiemmin" – Ravintola Crafters järjestää tiettävästi Suomen kalleimman viski-tastingin

Viskin makuun vaikuttaa myös maaperä ja ilmasto, jossa se on tuotettu.

– Skotlannin alamailla on ihan erilaista viskiä kuin ylämailla tai saaristossa, jossa meren läheisyys tuo viskin makuun merellisyyttä ja suolaisuutta. Islayn-saaressa tuotetut viskit ovat myös niitä kaikkein savuisimpia.

Savun maku tulee viskiin mallastusvaiheessa, kun ohranjyvät kuivataan turvetta polttamalla. Vaihtoehtoisesti kuivaus voidaan tehdä kuumalla ilmalla, jolloin savunmakua ei synny.

Erityisen oleellinen viskin maun kannalta on kypsytysvaihe. Viskiä kypsytetään pääsääntöisesti entisissä bourbontynnyreissä, mutta paljon myös sherry- ja punaviinitynnyreissä.

– Sherrytynnyri tuo viskiin tummaa hedelmäisyyttä ja marjaisuutta kun taas bourbontynnyri vaniljan ja toffeen makuja.

Viskejä kypsytetään vähintään kolme vuotta. Nuoret viskit ovat uhmakkaita ja voimakkaita, vanhemmat pehmeämpiä ja rauhallisempia. Vaikka ikä vaikuttaa makuun, ikä edellä mennään Hännisen mukaan vähän turhankin paljon.

– Ikä ei tee viskistä autuasta. Ikämerkitsemättömät viskit yleistyvät koko ajan ja niiden joukossa on yhtä lailla melkoisia timantteja.

Hänninen kannustaa kokeilemaan myös eri maissa valmistettuja tuotteita. Viskejä maailmalla riittää. Ravintola Crafters Barin hyllyistäkin löytyy 220 erilaista viskiä.

– Japanilainen viskikulttuuri on todella hyvällä mallilla. Loistavia viskejä valmistetaan myös naapurissa Ruotsissa sekä muilla mantereilla. Yhdysvaltalaiset bourbonit ovat ihan oma maailmansa.

Paras keino perehtyä viskien maailmaan on osallistua tasting-tilaisuuksiin, joita järjestetään Crafters Barissa kuukausittain Hännisen johdolla.

– Seuraavassa tilaisuudessa 13.6. perehdymme Game of Thrones -televisiosarjan innoittamaan kahdeksan viskin sarjaan. Innokkaimpien harrastajien kannattaa liittyä myös Viskin Ystävien Seuraan.

Viskien valmistusta ympäri maailman

Ennen tislausta viskin valmistusprosessi on sama kuin oluella.

Kypsytysvaiheessa alkoholia haihtuu muutama prosentti joka vuosi riippuen ilmastosta. Puhutaan enkelten osuudesta.

Viskin alkoholipitoisuuden tulee olla vähintään 40 prosenttia.

Irlanti ja Skotlanti ovat tunnettuja viskimaita, mutta rikasta viskikulttuuria on myös Yhdysvalloissa, Taiwanissa, Japanissa, Taiwanissa, Ruotsissa.

Suomessa viskejä valmistaa kuusi tislaamoa.

Aiheeseen liittyvää

  1. "Tällainen tasting on pidetty koko ihmiskunnan historiassa vain kerran aiemmin" – Ravintola Crafters järjestää tiettävästi Suomen kalleimman viski-tastingin 16.1.2019 20:00
  2. Kuvittelitko, että baarit myyvät pian pullotolkulla viskiä pilkun lähestyessä? Alan konkari kertoo, mikä oikeasti muuttuu 1.3.2018 9:56
  3. Tuleeko näistä taistelu? – Maailman ensimmäinen Helsinki-viski on valmista 9.11.2017 19:20
  4. Puoluerekisteriin himoitsee nyt moni poppoo – Viskipuolue pääsee pian pelikentille 7.1.2016 17:24

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut