Suolistosyövistä tuli miesten toiseksi yleisin syöpä – asiantuntija kertoo arkisen syyn

Suomalaisten miesten syöpään sairastumisessa on tapahtunut merkittävä käänne. Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan suolistosyövät ovat nyt yleisempiä kuin perinteinen keuhkosyöpä.

Paksu- ja peräsuolisyöpiä diagnostisoitiin 1 784 tapausta, kun taas keuhkosyöpätapauksia havaittiin 1 713. Tilastot koskevat vuonna 2017 havaittuja uusia syöpiä.

Tästä huolimatta miesten ehdottomasti yleisin uusi syöpä on eturauhassyöpä, johon sairastuu vuosittain lähes 5 500 miestä.

Suolistosyöpien nousuun syöpätilastojen kakkossijalle ei kuitenkaan ole olemassa yhtä ainoaa dramaattista syytä, vaan kyse on sangen arkisesta muutoksesta.

– Kyse on lähinnä siitä, että väestö ikääntyy, jolloin myös riski sairastua suolistosyöpiin kasvaa. Toisaalta myös keuhkosyöpätapausten määrä vähenee Suomessa vuosi vuodelta. Tämä taas johtuu etenkin tupakoinnin jatkuvasta vähenemisestä, muistuttaa Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi

Vielä 1970-luvulla miesten sairastuminen keuhkosyöpään oli nykytilanteeseen verrattuna enemmän kuin kaksinkerroin yleisempää.

Kun tähän lisätään suolistosyöpien maltillinen kasvu, on selvää, että keuhkosyöpä on joutunut luovuttamaan kakkossijansa suolistosyöville.

Kuolleisuus suolistosyöpiin on laskenut keskimäärin viime vuosikymmeninä kuten syöpäkuolleisuuskin.

– Suolistosyöpiin sairastuneista miehistä keskimäärin 64 prosenttia on viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisen jälkeen yhä elossa. Naisten osalta luku on hieman suurempi, Pitkäniemi kertoo.

Keuhkosyöpä sen sijaan johtaa edelleen kuolleisuustilastoja: vuonna 2017 siihen menehtyi noin 1 500 miestä.

Naisilla keuhkosyöpään kuolleita oli runsaat puolet vähemmän.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut