Viikon tyyli: Janne Lounatvuori pukeutuu ympäristöä kunnioittaen

Janne Lounatvuori kertoo silloin tällöin ostavansa ”bulkkituotteita”. Hysteeristä kertakäyttökulttuuria hän ei kuitenkaan ymmärrä. – Mieluummin ostaa muutaman laadukkaan tuotteen, joka kestää vuosia, ja muutoin suosii käytettyä ja kierrätettyä. Vaatteista kannattaa pitää huolta. Samalla työllistää räätäleitä ja suutareita. Mia Lagström

Mia Lagström

Progressiivista avaruusfolkia soittavassa Hidria Spacefolk -yhtyeessä aikoinaan vaikuttanut Janne Lounatvuori kertoo pukeutuneensa vuosikaudet perusrokkiunivormuun: mustiin farkkuihin ja nahkatakkiin. Nykyään pukeutuminen on vaihtunut löysempään suuntaan.

– Kun tulee ikää, ei voi näyttää teiniltä.

Nykyistä tyyliään hän luonnehtii aasialais- tai japanilaishenkiseksi. Lounatvuori suosii löysiä pellavapaitoja ja -housuja ja yksinkertaisia leikkauksia.

– Ei mitään ylimääräistä. Pidän ylisuurista vaatteista, koska ne ovat mukavia päällä.

Tärkeintä vaatteissa ovat materiaalit. Tekokuituja hän karttaa viimeiseen asti, sillä ne tuntuvat päällä ikävältä ja hiostavat lämpimällä.

– Uusia vaatemateriaaleja kehitetään koko ajan, mikä on hieno asia. Vaatteita tehdään hampusta ja bambusta. Ostin kerran nokkosesta valmistetut shortsit. Alkuun ne olivat raastavan karheat, mutta ajan myötä ne muuttuivat mukavan pehmeiksi. Kun ne olivat lähes puhki kuluneet, poltin ne nuotiolla Thaimaassa.

Lounatvuori kertoo pitävänsä myös puuvillasta, mutta materiaaleista se on eniten ympäristöä kuluttava. Onneksi vaihtoehtojakin löytyy.

– Kaverillani on Pure Waste -vaatemallisto, joka hyödyntää kierrätysmateriaaleja ja valmistaa muun muassa farkkuja.

Erityisen huolissaan Lounatvuori kertoo olevansa, kuinka paljon vettä käytetään vaatteiden valmistuksessa samaan aikaan kuin maailmassa on huutava pula vedestä.

– En osta myöskään mitään nettikaupasta, sillä en ymmärrä sitä, että vaatteita kuljetetaan edes takaisin ympäri maailman.

Lounatvuori myöntää, että bulkkivaatteitakin hänen vaatekaapistaan löytyy. Pääosin hän hankkii vaatteensa kuitenkin käytettyinä.

– Italiassa tekee paljon hyviä löytöjä. Italialaisille miehille pukeutuminen on tärkeä juttu. He pitävät vaatteistaan myös hyvän huolen. Kerran löysin 70-luvulla valmistetun kashmirtakin todella edullisesti.

Vaateostoksilla hän kertoo olevansa varsin tyypillinen mies.

– Vihaan kiertää vaatekauppoja. Suunnittelen tarkkaan etukäteen, mitä ostan ja mistä. Pyrin käymään kaupassa myös silloin kuin siellä on mahdollisimman vähän väkeä, hän naurahtaa.

Kierrätys on ympäristöteko

Tekstiiliteollisuudessa käyttää paljon kemikaaleja, esimerkiksi kun tuotetaan kilo farkkuja, käytetään keskimäärin 2,4–3,6 kiloa kemikaaleja. Kaikki käytetyt kemikaalit eivät ole myrkyllisiä, mutta osa voi vaikuttaa terveyteen jo pieninä määrinä.

Valitse ekologinen vaihtoehto, kun ostat vaatteita.

Osta vaatteita vähemmän. Keskity laatuun.

Suosi vaatteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista.

Vältä synteettisiä materiaaleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.