Viikon tyyli: Hippihenkeä, kirkkaita värejä ja taidokkaita kuoseja

Keramiikkataiteilija ja muotoilija Anni Paunila kertoo viihtyvänsä rennoissa ja mukavissa vaatteissa.

– Vaatetta ostaessa kurkkaan aina, mistä vaate on valmistettu. Pidän luonnonmateriaaleista. Jos kyseessä on polyesteri tai akryyli, jää vaate hyllyyn. En siedä hiostavaa vaatetta, siinä tulee tuskainen olo.

Materiaalin lisäksi Paunila kiinnittää huomionsa vaatteen väriin ja kuosiin.

Hän on suunnitellut kuoseja itsekin, muun muassa Marja Kurjelle ja Vimmalle.

– Piirrän kuosit ensin tussilla. Kynän jälki on eläväisempi kuin tietokoneella tehty. Olen aina arvostanut myös käsinpainettuja kankaita, joissa värien rajapinnat eivät ole täydellisesti kohdistetut. Ne ovat mielenkiintoisempia katsella.

Yksi Paunilan tämän kesän suosikkivaatteista on ollut afrikkalaisesta käsinpainetusta kankaasta valmistettu pusero.

– Löysin puserossa käytetyn maissikuvioisen kankaan kirpputorilta. Ostan usein kankaita kirpputoreilta ja vien ne äidilleni, joka on taitava ompelija. Minulla on paljon äitini ompelemia vaatteita.

Toinen Paunilan kesän suosikkivaate on ollut Vuokon pitkä raitamekko 1970-luvulta.

– Raitakuosia käytän harvemmin. Se on liian skarppi ja graafinen. Vuokon mekon raidat ovat kuitenkin sinisiä ja punaisia, mikä tekee mekosta villin ja hauskan.

Valtaosan vaatteistaan Paunila on hankkinut kirpputoreilta ja vintageputiikeista. Hänen suosikkiostospaikkansa on Nihtisillan tavaratalo Espoossa.

– Siellä on vaikka ja mitä. Kerran löysin mustasta villakankaasta 1930-luvulla valmistetun juhlapuvun, jossa oli hieno helmikoristelu ja upeita laskoksia. Yleensä en käytä mustaa, mutta siitä puvusta pidän. Suosikkiaikakauteni vaatteiden suhteen ovat 1960- ja 1970-luvut. Olen aina ollut vähän hippihenkinen. Pitää olla rimpsua, ja mitä kreisimpi väri ja kuosi, sen parempi.

Vintagevaatteissa kiehtoo niiden persoonallisuus. Vaattureiden ja räätälien tekeminä ne ovat useimmiten myös laadukkaita.

Eivät tietenkään kaikki. Kuten tänäkin päivänä, myös ennen ompelijoita on ollut monentasoisia.

– Mutta aina kun vastaan tulee helmiä, pelastan ne kaappiini. Jos en itse niitä käytä, lahjoitan ne eteenpäin.

Väriä ja kuosia

Anni Paunilan mukaan värejä ja kuoseja voi yhdistellä rohkeasti. Hullut ja veikeät yhdistelmät tuovat hymyn ihmisten kasvoille.

Paunila suosii itse orgaanisia, käsin piirrettyjä ja käsin painettuja kuoseja, joissa on kasveja, eläimiä, rakennuksia. Vanhoissa kuoseissa viehättää, että ne ovat taiteilijoiden ja käsityöläisten taidokkaasti piirtämiä. Niiden tekemiseen on käytetty paljon aikaa ja vaivaa. Niissä näkyy tekijän kädenjälki, mikä tekee niistä kiinnostavia katsella.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut