Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aarnion ex-alainen Mikael Runeberg sai potkut – syynä oikeuden erehdyttäminen Jari Aarnion jutussa

Virasta pidätettynä ollut rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg irtisanotaan virastaan. Helsingin poliisi kertoo asiasta tiedotteessaan.

Poliisin mukaan virkamies voidaan irtisanoa, jos on olemassa erityisen painava syy irtisanomiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi virkavelvollisuuksien laiminlyönti, virkavelvollisuuksien vastainen toiminta, epärehellisyys ja rikokset.

Hovioikeus on 27. kesäkuuta tuominnut Runebergin neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Hovioikeus on katsonut, että rikosylikonstaapeli on rikkonut virkavelvollisuuksia muun muassa osallistumalla järjestelyyn, jossa käräjäoikeutta on erehdytetty myöntämään perusteettomat televalvontaluvat antamalla vääriä tietoja käräjäoikeudelle erityisen herkässä pakkokeinoasiassa. Tuomio on tältä osin lainvoimainen, poliisin tiedotteessa todetaan.

– Poliisin tulee nauttia erityistä luottamusta ja riittävää arvostusta virkatoimien kohteilta ja kansalaisilta. Poliisilaitos katsoo rikosylikonstaapelin menettelyn olleen omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon, apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kertoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

– Sen lisäksi, että rikosylikonstaapeli on saanut hovioikeudessa lainvoimaisen tuomion, tuomioistuin on pitänyt useita hänen lausuntojaan täysin epäuskottavina ja todisteiden kanssa ristiriitaisina. Työnantaja arvioi luottamusta kaikkien tiedossa olevien seikkojen perusteella, ja tässä tapauksessa luottamus on menetetty, Kopperoinen sanoo tiedotteessa.

Hovioikeus on hylännyt viraltapanoa koskevan vaatimuksen ja todennut, etteivät kyseiset rikokset osoita rikosylikonstaapelia ilmeisen sopimattomaksi virkaansa. Tältä osin asia ei ole lainvoimainen, Helsingin poliisilaitos kertoo tiedotteessaan.

– Viraltapano on rikosoikeudellinen rangaistus. Tuomioistuimen päätös ei poista sitä eikä vaikuta siihen, että työnantajan tulee ja työnantajalla on oikeus arvioida tilanne ja virkamiehen sopivuus tehtäviin hallinnollisessa menettelyssä, Kopperoinen kommentoi tiedotteessa.