Tanskalaiset tutustuivat Riihimäen terveyspalveluihin – omaishoito ja mielenterveystyö kiinnostivat

Tanskalaisdelegaatio vieraili Riihimäen terveyskeskuksessa. Vasemmalla Minna Mantila ja Janne Yrjölä. Irina Björkman

Irina Björkman

Tanskalaisen Varden kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta vieraili maanantai-iltapäivässä tutustumassa Riihimäen terveyskeskukseen.

Ylilääkäri Minna Mantila ja kaupungin kotihoidon palvelupäällikkö Janne Yrjölä kertoivat delegaatiolle Riihimäen terveydenhuollon ja vanhustyön toimintaperiaatteista.

Mantila esitteli tanskalaisille ensin yleispiirteitä Riihimäen sairaanhoidon organisaatiosta ja mallista. Se poikkesi tanskalaisten mukaan jonkin verran heidän omastaan. Tanskassa muun muassa julkisella puolella työskentelevät lääkärit ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia, jotka laittavat laskun yhteiskunnan järjestämälle maksajalle. Se tekee merkittävän eron järjestelmään.

Mantila esitteli myös terveydenhuollon lukuja vähän vajaan 29 000 asukkaan kaupungissa.

– Riihimäen sosiaali- ja terveystoimen palveluntuottamisen kokonaiskustannus oli 93,6 miljoonaa euroa vuonna 2017 – tuntuuko se teistä suurelta summalta? Mantila kyseli tanskalaisilta.

Ei, ainakaan äkkiseltään tarkasteltuna.

Tanskalaiset kiinnittivät huomiota myös Mantilan esittelemään kouluterveydenhuoltoon sekä mielenterveystyöhön, kuten nuorten itsemurhien ennaltaehkäisyyn.

– Meillä Suomessa kouluterveydenhoitaja tapaa koululaiset kerran vuodessa ja koululääkärin tarkastukset tehdään peruskoulussa 1., 5. ja 8.-luokalla. Kouluterveydenhoitaja on myös muulloin tavattavissa, tuntee usein koulun oppilaat hyvin, ja tekee näin muun muassa mielenterveysasioissa paljon ennaltaehkäisevää työtä, Mantila kertoi.

Tanskalaisilla ei ole Suomen kaltaista kouluterveydenhoitaja-systeemiä ja myös mielenterveystyö, erityisesti itsemurhien ennaltaehkäisytyö herätti keskustelua.

– Ovatko itsemurhat todella Suomessa suuri ongelma? kyselivät tanskalaiset.

Vanhustyöstä Janne Yrjölän esittämä omaishoitajamalli kiinnosti.

Myös Tanskassa tavoitteena on, että ikäihmiset voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään.

– Me Riihimäellä pyrimme panostamaan omaishoitoon ja myös omaishoitajien jaksamiseen, Yrjölä kertoi.

Intervallijaksot, päivätoiminta, hoitajien tukipalvelut ja vapaaehtoistyön merkitys ovat Yrjölän mukaan tärkeitä arjen pyörittämisessä.

– Meillä on vuoden verran ollut myös muun muassa videopuhelukokeilu. Siinä kotihoidon asiakas voi olla yhteydessä meihin videopuhelun välityksellä. Koska lähihoitajilla on usein kotikierroksilla valitettavan vähän aikaan, tämä on ollut erinomainen kanava keskustella mieltä askarruttavista asioista, Yrjölä kertoi.

Tanskalaisten mielestä vanhustyön malli näytti kunnianhimoiselta.

– Mutta teknologian hyödyntämisessä vanhustyössä olemme teistä jäljessä, sitä voisimme tulla opiskelemaan Tanskaan, Yrjölä totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.