Muuttuvatko jokasyksyiset Move-mittaukset vain kauhistuttaviksi tilastoiksi? – "Liikunnassa ei saa tukiopetusta", luokanopettaja harmittelee.

Opettaja Soile Kalmari näytti oppilailleen oikean punnerrusasennos. Aseman koulun viidesluokkalaiset odottivat innolla valtakunnallisia Move-mittauksia. Ari Peltonen

Telle Collin

Opetussuunnitelmaan kuuluvat Move-mittaukset paljastavat jälleen tänä syksynä 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisen kunnon. Vuosi sitten koululaisille tehtävä kuntotesti nousi puheenaiheeksi, kun Espoossa testin keskeyttänyt yläkouluikäinen oppilas menehtyi liikuntatunnilla saamansa sairauskohtauksen seurauksena.

Tapauksen jälkeen Opetushallitus selvitti Move-mittausten turvallisuutta ja lopputulema oli, että ne ovat turvallinen ja luotettava tapa seurata lasten ja nuorten fyysistä kuntoa. Perusoletus on, että Move-mittauksen voi suorittaa vain terve oppilas.

Viidesluokkalaisten tilannetta mitataan nyt neljättä ja kahdeksasluokkalaisten toista kertaa. Viime syksynä tuloksia saatiin 46 307 viidesluokkalaiselta sekä 46 762 kahdeksasluokkalaiselta.

Sekä hyvinkääläinen luokanopettaja Soile Kalmari että riihimäkeläinen terveydenhoitaja Niina Jokikokko pitävät Move-mittauksia hyvinä, sillä ne paljastavat konkreettisesti lasten ja nuorten fyysisen kunnon.

Liikuntaa harrastavien oppilaiden tulokset ovat usein loistavia, mutta suureen joukkoon mahtuu myös erittäin huolestuttavia tuloksia.

Ongelmana molempien mielestä on, että huolestuttavilla tuloksilla ei välttämättä ole mitään seurauksia. Lapsi tai nuori ei saa tukea fyysisen kuntonsa kohentamiseen.

– Liikunnassa ei saa tukiopetusta, Kalmari toteaa.

– Lapsi menee tuloksen kanssa kotiin, mutta mitään seurantaa tai tukea ei ole tarjota, opettaja harmittelee.

Osassa kouluista Move-tulokset eivät edes päädy terveydenhoitajan tietoon. Pohjolanrinteen yläkoulun terveydenhoitajana toimiva Jokikokko kiittelee, että hän on saanut automaattisesti nähtäväkseen Move-mittausten tulokset, mikäli oppilaan vanhemmat ovat antaneet siihen suostumuksensa.

– Vilkaisen tulokset läpi, ja mikäli herää huoli, niin otan asian puheeksi nuoren kanssa, Jokikokko kertoo.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa voisi olla jonkinlainen liikuntaresepti, jonka voisi antaa Move-mittauksissa heikosti suoriutuneille oppilaille.

– Fyysisellä hyvinvoinnilla on kuitenkin niin suuri merkitys opiskeluun. Liikunta, uni ja ravinto ovat kaikki yhteydessä toisiinsa ja esimerkiksi keskittymiseen koulussa.

Oppilaiden vanhemmista yksikään ei ole ollut Jokikokkoon yhteydessä Move-mittausten tulosten tiimoilta.

– Viime syksynä oli muutamia huolestuneita yhteydenottoja ennen mittauksia, mutta tänä syksynä ei ole tullut niitäkään.

Hyvinkääläisessä Aseman koulussa viidesluokkalaiset odottavat opettajansa Soile Kalmarin mukaan Move-mittauksia innolla.

– Minulle jäi jo viime syksynä sellainen yleinen fiilis, että lapset tykkäävät testeistä, Kalmari sanoo.

Hän kertoo, että tämän syksyn viidesluokkalaisille annettiin jo keväällä kevyeksi kesäläksyksi harjoitella Move-testejä.

– Vinkkasimme oppilaita testeistä ja he tuntuivat olevan innoissaan.

Move-testien luotettavuus varsinkin 5.-luokkalaisten kohdalla on saanut osakseen kritiikkiä. Lähes kaikki testit kuten keskivartalon voimaa mittaava ylävartalon kohotus sekä punnerrukset tehdään pareittain oppilaista toisen tehdessä ja toisen laskiessa hyväksyttyjä suorituksia.

Kalmari myöntää ohjeistuksien olevan tiukat, mutta hän ei yhdy kriitikoihin.

– Tulokset ovat suuntaa-antavia eli mielestäni sitä, mitä haetaan. Ei tässä olympiaurheilijoita testata.

Move-mittaukset

Move-mittauksissa testataan oppilaan fyysistä toimintakykyä erilaisten kuntotestien kautta. Mittaus järjestetään syksyisin 5.- ja 8.-luokkalaisille.

Testeissä mitataan oppilaan suoritus 20 metrin viivajuoksussa (piip-testi), vauhdittomassa viisiloikassa, ylävartalon kohotuksessa (vatsalihasliike), etunojapunnerruksessa, liikkuvuudessa (kyykistys, alaselän ojennus täysistunnassa sekä oikean ja vasemman olkapään liikkuvuus) ja heitto–kiinniottoyhdistelmässä.

Istuva elämäntapa näkyy monella tavalla mittausten tuloksissa, jotka ovat osalla oppilaista huolestuttavia. Se näkyy paitsi kestävyyden yleisessä alhaisessa tasossa, myös esimerkiksi heikkoina käsivoimina ja huomattavina puolieroina olkapäiden liikkuvuudessa. Myös kehon liikkuvuus on osalla pojista heikolla tolalla, sillä 28 % 8.-luokkalaisista ja noin viidesosa 5.-luokkalaisista ei pystynyt tekemään alaselän ojennusta täysistunnassa. Molemmissa ikäryhmissä 16 % pojista ei onnistunut mittausten kyykistysosiossa.

Move-järjestelmän tavoitteena on auttaa ensisijaisesti oppilasta ja hänen perhettään ymmärtämään fyysisen toimintakyvyn yhteydet oppilaan terveyteen, päivittäiseen hyvinvointiin, jaksamiseen ja opiskeluun. Move-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Matkailuajoneuvot viedään nyt käsistä – "Erityisesti käytettyjen ajoneuvojen kysyntä on suurempaa kuin tarjonta"
 2. Tilapäiset opasteet tulivat maksullisiksi kaupalliseen toimintaan –  Tieto ei ole vielä tavoittanut marjatiloja
 3. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 4. Jyrki Anttila tulkitsee Rautavaaraa ja Koivistoa Riihimäellä – "Nämä kaksi laulajaa kuuluvat lapsuuden laulajaihanteisiini"
 5. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 6. Serbiassa tuhannet osoittivat mieltään hallinnon koronatoimia vastaan – poliisi ampui kyynelkaasua, kymmenet loukkaantuivat
 7. Biden lupaa liittää Yhdysvallat takaisin WHO:hon, jos hänet valitaan presidentiksi
 8. Yli sata lasta kisaili Lopella – voittajat nostivat kilokaupalla saalista
 9. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 10. Metso Outotec aloittaa yt-neuvottelut, 280 työpaikkaa vaakalaudalla
 11. Suomalaiset viettävät enemmän aikaa yksin – omissa oloissa vietetty aika lisääntyi jo ennen koronaa
 12. Timo Tuomainen ikuisti Seitsemän veljeksen vaellusreitin kauneimmat kohdat – reitillä tarjolla kilometrikaupalla mielenrauhaa
 13. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 14. Etiopian protesteissa kuollut lähes 240 ihmistä – poplaulajan ampuminen kiristi maan etnisiä jännitteitä
 15. Markkinahuhu ison asiakkaan menetyksestä painaa Nokian kurssia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Pakkaa maalaustarvikkeet ja piipahda perjantaina Promenadigallerialla – Suuri Maalaustapahtuma juhlistaa kuvataiteen päivää
 3. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 4. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 5. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 6. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 7. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 8. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 9. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa
 12. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 13. Heinäkuussa ollut jo yli 7 000 matkustajan päiviä – Normaalina lomakautena Helsinki–Vantaan läpi kulkee 70 000 matkustajaa päivässä
 14. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 15. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.