Viikon ruoka: Leipä on yksinkertaisuudessaan monipuolinen ruoka

Viimeisen parin vuoden aikana kivijalkaliikkeiden tuotteiden arvostus on noussut. Halutaan lähellä leivottua ja valmistettua. Kotileipomo Laineen suosituimpia leipiä on hiivaleipä sekä piimälimppu, Ritva Lehtonen kertoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Leipä on ruokapöydän perusta ja yksi vanhimmista ruokalajeista.

– Leipä kuuluu pöytään, Toni Laine Kotileipomo Laineesta summaa.

Yksinkertaisuudessaan leipä on myös yllättävän monipuolinen ruokalaji, jota voidaan valmistaa monella tavalla. Leipää voidaan kohottaa tai olla kohottamatta, käyttää taikinajuurta tai valmistaa ilman.

– Viime vuosina on lisääntynyt raskileivonta, jossa leipä leivotaan taikinajuureen ja jätetään muhimaan yön yli jääkaappiin ennen paistamista. Näin leipään saadaan ilmava koostumus sekä tuhdimpi ja täyteläisempi maku. Aiemmin raskileivontaa käytettiin tumman leivän leivonnassa, mutta nykyään se on tullut myös vaalean leivän leivontaan, Laine kertoo.

Yksinkertaisimmillaan leipä ei vaadi kuin muutaman ainesosan. Kotileipomo Laineen ruislippu syntyy ruisjauhoista, vedestä, suolasta ja pienestä määrästä hiivaa.

– Ei siihen muuta tarvita. Leivän suhteen ihmiset arvostavat perusmakuja, ei turhaa kikkailua.

Ruisleipä on suomen kansallisruoka. Tästä huolimatta vaaleaa leipää menee enemmän. Kotileipomo Laineen tuotteista suosituin on vehnästä ja grahamjauhoista valmistettu hiivaleipä.

– Se on monelle se tuttu ja turvallinen valinta. Siitä pidän itsekin perinteisen ruislimpun ohessa, Laine kertoo.

Perustuotteita täydennetään erilaisilla sesonkituotteilla, joissa saatetaan kikkailla enemmän jauhosekoituksilla ja erilaisilla mauilla. Sesonkituotteita ovat muun muassa siirapilla maustettu juhlaleipä, jota menee juhlapyhinä, kuten pääsiäisenä ja jouluna.

Viime vuosien varsinainen trendituote on kaura, mikä näkyy myös leipärintamalla.

– Trendit tulevat ja menevät, mutta kauran suosio on kestänyt jo pitkään. Toinen, mitä tänä päivänä halutaan, on jyväleivät. Jyvät ja leseet tuovat leipiin tuhdimman maun. Ihmiset arvostavat myös niiden terveellisyyttä.

Aina trendit eivät ole olleet leivän puolella. Laineen mukaan karppausinto on onneksi mennyttä aikaa.

– Ei karppaus kauaa kestänyt. Toinen viime vuosien hitti oli proteiinileipä. Kun lehdet jotain kirjoittavat, näkyy se heti ihmisten ostokäyttäytymisessä.

Entäpä sirkkaleivät? Niille Laine ei lämpene.

– Sirkat sirkkoina ja leivät leipinä.

Perusvinkit leivän leivontaan

Tuore hiiva on parempi vaihtoehto kuin kuivahiiva. Kuivahiiva vaatii 42 asteen lämpötilan, tuoreelle riittää kädenlämpöinen.

Taikinan alustamisessa ei saa laiskotella, muuten taikinaan ei synny riittävää sitkoa, joka pitää leivän kasassa. Liian pitkään taikinaa ei saa vaivata, ettei siitä tule liian kovaa.

Kohota kunnolla. Oikein kohonnut taikina irtoaa kulhosta helposti.

Paista aluksi uunin alaosassa. Lopussa nosta ylemmäs, jotta pinta saa väriä. Kypsästä leivästä lähtee kumea ääni, kun sitä kopauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"
 15. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.