Sitran sivuilla julkaistu ilmastolakkokirjoitus hämmentää – "Kannustamme kaikkia suomalaisia osallistumaan"

Kansainvälistä ilmastolakkopäivää vietetään myös tulevana perjantaina. Eduskuntatalon rappusilla järjestetään mielenosoitus kello 10 -14. Kuvituskuva. Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Perjantaina 27.9. järjestetään Suomessakin kansainvälinen ilmastolakkopäivä. Tapahtumaa kutsutaan aikuisten vastaukseksi lasten ja nuorten maailmanlaajuiseen hätähuutoon ilmaston puolesta. Liikkeen keulakuvaksi on noussut ruotsalaisteini Greta Thunberg

Sitran vanhempi neuvonantaja ja vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen kehottaa kaikkia suomalaisia osallistumaan ilmastolakkopäivään.

– Me Sitrassa kannustamme kaikkia suomalaisia osallistumaan työhön ilmaston hyväksi, Tynkkynen kirjoittaa blogissaanSitran nettisivuilla

Sitran nimissä Tynkkynen antaa blogissa useita vaihtoehtoisia tapoja, joilla työpaikoilla voidaan osallistua ilmastolakkopäivään.

Ykkösvaihtoehtona on järjestää perjantaina työpaikallaan työpaja ilmastotietoisuuden lisäämiseksi.

Tynkkysen kirjoitus on herättänyt kysymyksiä. Kannustetaanko tässä siis lakkoilemaantyöpajatoiminnan varjolla?

– Tarkoitus olisi, että työpajat järjestetään yhteisestä halusta ja toiveesta, ei vain työntekijöiden vaatimuksesta, Tynkkynen tarkentaa Helsingin Uutisille.

– Kuten kaikissa ilmastotoimenpiteissä, myös tässä tarvitaan yhteistyötä, hän lisää.

Tynkkynen tarkentaa, että hänen kirjoituksensa ei ole lakkokehotus eikä sitä sellaisena tulisi lukea.

– Jos Sitra kehottaisi lakkoilemaan, se kyllä kerrottaisiin suoraan, Tynkkynen vakuuttaa.

Ilmastolakkopäivää käsitteleväkirjoitus on herättänyt kummastusta siksikin, ettäilmastolakkoiluon todettu laittomaksi esimerkiksi SAK:n taholta.

Ilmastolakko on yleisesti katsottu ay-liikkeessä myös aiheettomaksi, koska se olisi hallituksen vastainen lakko aikana, jolloin hallitus huomioi ympäristövaikutuksia politiikassaan poikkeuksellisen paljon.

Ilmaston puolesta protestoivien nuorten toive on ollut, että aikuiset lähtisivät työpaikoiltaan marssimaan ilmaston puolesta samaan tapaan kuin nuoret lähtivät keväällä kouluistaan.

Helsingissä koululaiset ovat lakossa myös tulevana perjantaina.

Tynkkynen sanoo, että puhuisi itse mieluummin ilmastolakon sijaan "ilmastotoimintaviikosta", mutta Suomessa mennään kansainvälisen linjauksen mukaisesti samalla nimellä kuin muualla.

Perjantain ilmastolakkopäivän organisoivat Suomessa Earth Strike ja Fridays For Future Suomi. Ne järjestävät lakkoilijoille mielenosoituksen kello 10–14 Eduskuntatalon portailla Helsingissä.

Tynkkynen muistuttaa, että vaikka aikuiset eivät innostuneet nuorten toivomusten mukaisesti lakkoilemaan, monet ay-liikkeet tukevat ilmastoviikkoa.

– Kansainvälistä ammattiyhdistysliikettä edustava ITUC on ilmoittanut tukensa, ja Saksassa kahden miljoonan jäsenen Verdi on kertonut olevansa mukana, Tynkkynen kertoo blogissaan.

– Myös Euroopan ay-liikkeen kattojärjestö ETUC on mukana tukijoukoissa, ja Suomessa kannustavia ulostuloja nuorten aloittamalle ilmastotempaukselle on tullut useilta keskusjärjestöiltä ja ammattiliitoilta.

Lakkoilemaan ei silti ole kukaan Suomessa ryhtymässä.

Tynkkynenuskoo, että Suomessa työpaikoilla tarvitaan perinteiselle lakkoilemiselle vaihtoehtoja, joita Sitra nyt tarjoaa.

– Kaikki eivät halua tai edes voi marssia ulos työpaikalta niinkään tärkeän asian kuin ilmastokriisin takia, Tynkkynen toteaa myös blogissaan.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran perustehtävä on "rakentaa huomisen menestyvää Suomea, ennakoida yhteiskunnan muutosvoimia ja niiden vaikutuksia". Rahoituksensa se on saanut Suomen valtiolta.

Sitra osallistuu Tynkkysen mukaan ilmastolakkopäivään kannustamalla omia työntekijöitään antamaan asiantuntemustaan nuorten käyttöön vaikkapa tarjoutumalla puhujaksi oppitunneille.

Sitran ehdotukset ilmastolakkopäivälle 27.9.

Työpaja. Järjestä työpaikallasi koulutus tai työpaja, jossa taustoitetaan ilmastokriisiä ja parannetaan valmiuksia osallistua sen torjumiseen.

Opiskelu. Päivitä tietosi ilmastoasioista (lue lisää mm. ilmastoratkaisuista ja kestävästä arjesta).

Paasto. Paastoa ja lahjoita säästyneet rahat ilmastotyöhön esimerkiksi ympäristö- ja kehitysjärjestöjen kautta.

Tiekartta. Laadi työkaveriesi kanssa suunnitelma työpaikkasi päästöjen vähentämisestä ja sovi jatkotoimista.

Sometsemppaus. Seuraa ilmastotyötä tekeviä tahoja ja ihmisiä somessa, kerro osallistuvasi lakkoon sekä levitä sanaa tykkäämällä, jakamalla ja kommentoimalla.

Päättäjäpatistus. Vetoa kansanedustajaasi, valtuutettuusi ja euroedustajaasi ripeiden ilmastotoimien puolesta sekä kirjoita mielipidepalstoille.

Vapaaehtoistyö. Tarjoudu auttamaan ilmastoasioiden parissa taustaasi sopivalla tavalla työpaikan ulkopuolella – esimerkiksi puhumalla kouluissa, keräämällä rahaa järjestöille tai parantamalla iäkkään sukulaisen kodin energiatehokkuutta.

Hiilitreeni. Käy läpi hiilijalanjälkesi ja kokoa omaan arkeen sopiva paletti keinoista kohtuullistaa sitä.

Oma tapa. Työntekijät, työnantajat ja työpaikat ovat hyvin erilaisia. Mieti yhdessä työkaveriesi ja liittosi kanssa juuri sinulle ja teille sopiva tapa osallistua!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.