Timo Rautiaisella on monta rautaa tulessa – uusi levy keväällä

 Timo Rautiainen myöntää, että hänen kirjoittamansa sanoitukset kääntyvät melankolian puolelle. – Tästä huolimatta koen, että kappaleissani on ollut aina myös toivon kipinää ja ainutkertaisen elämän arvostamisen sanomaa. Jaakko Manninen

Mia Lagström

Muusikko Timo Rautiaisen kesä on mennyt teatterin lavalla. Suomalaisen kevyen musiikin melankolisuutta satirisoiva, Unto Monosen elämään löyhästi pohjautuva Aavan Meren Tällä Puolen -esitys syntyi yhteistyössä Jussi Lammen ja Puntti Valtosen kanssa.

– Itselläni ei ole kokemusta näyttelemisestä kuin kahden kesäteatterikesän verran. Onneksi vieressä oli kaksi rautaista ammattilaista. Se oli hauska kokemus, kun alkujännityksestä pääsi. Kannattaa tulla katsomaan. Esitykset jatkuvat ensi kesänä.

Keikkoja miehen kesään on mahtunut vain muutamia. Ville Ojakkalan kanssa Rautiainen esiintyi Rääkkylän Kihauksessa ja Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla. Syyskuussa oli kahdeksan keikan putki Trio Niskalaukauksen kanssa.

– Esiinnyimme poikkeuksellisesti akustisesti. Se oli hieno kokemus. Jotkut ovat kehuneet keikkoja Niskalaukauksen parhaimmiksi. Akustisesti esitettyinä biiseistä paljastuu uusia puolia.

Kokoonpano valmistelee myös uutta studioalbumia. Valmista pitäisi olla ensi keväänä. Musiikillisesti mennään samoilla linjoilla edellisen albumin kanssa. Tällä kertaa Rautiainen kertoo kuitenkin antaneensa sävellystyöt suosiolle muille ja keskittyneensä tekstien kirjoittamiseen.

– En ole oikeastaan koskaan mieltänyt itseäni metallimuusikoksi. Olen kuunnellut heviä, mutta myös progea, folkia, kansanmusiikkia. Teen asioita eri tavalla kuin genren sisällä tehdään. Toisaalta se on hyvä asia. Kun aloitin muusikkona, olin keski-ikäinen erityisopettaja ja perheenisä ja lauloin mustissa vaatteissa metallia. Siinä oli vahva ristiriita. Toisaalta ristiriidat ovat hyviä.

Riihimäen Bulldog Bariin Timo Rautiainen saapuu mielellään.

– Paikalla on ollut aina mukavasti väkeä ja tunnelma on ollut hyvä.

Keikan ohjelmistossa on Rautiaisen omia kappeleita, kansanmusiikkia sekä muuta suomalaista musiikkia vuosikymmenien varrelta. Soolokeikkoja Rautiainen kertoo tekevänsä tänä vuonna enää muutamia.

Loppuvuoteen mahtuu myös muutama joululaulukonsertti yhdessä kansanmusiikkiyhtye Friggin kanssa.

– Frigg kuuluu niihin kotimaisiin nykykansanmusiikkiyhtyeisiin, jotka ovat maailmalla hyvin arvostettuja. Joulukonsertissa solistina toimii minun lisäkseni Johanna Försti Maaliskuussa liikkeelle lähdetään Niskalaukauksen kanssa. On äärimmäisen mukavaa, kun voi tehdä monenlaisia asioita.

Timo Rautiainen (soolo) Bulldog Barissa Riihimäellä perjantaina 4.10. kello 21.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.