Ampumaurheilu ei ole hätäisen ihmisen laji

Hyvinkäällä ampumaurheilua järjestää useampi seura. Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuralla on myös sisärata, jossa ammutaan ilma-aseilla. Mia Lagström

Mia Lagström

Ampumaurheilu on yksi niistä urheilulajeista, joissa suomalaiset ovat pärjänneet hyvin olympia- ja MM-tasolla. Menestyneitä urheilijoita on mahtunut myös Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuran (HyMAS Ry) riveihin. Tällä hetkellä jäsenistö on varsin miesvoittoista, joskin naisiakin harrastajien joukossa löytyy.

– Lajin pariin pääsee ottamalla yhteyttä seuraan ja tulemalla mukaan kokeilemaan, Seppo Aalto ja Torsti Heikkinen Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseurasta kertovat.

Lajin ensiaskeleet voi ottaa seuran aseella. Ensimmäiseksi omaksi aseeksi Aalto ja Heikkinen suosittelevat ilma-asetta, jonka hankkiminen on ruutiasetta helpompaa. Ruutiaseluvan saaminen edellyttää kahden vuoden aktiivisen harrastuksen. Laji eroaakin monesta muusta urheilulajista siinä, että se on tarkasti viranomaisten säätelemä. Toisaalta se tekee lajista moneen muuhun lajiin verrattuna turvallisen.

Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseurassa harjoitellaan monipuolisesti Suomen Ampumaurheiluliiton alaisia lajeja.

– Ampumaurheilu jakaantuu ilma-aseammuntaan ja ruutiaseammuntaan. Ilma-aseissa käytössä ovat ilmakiväärit ja ilmapistoolit. Ruutiaseet jakaantuvat puolestaan hauli- ja luotiaseisiin. Meidän seurassamme käytössä ovat luotiaseista pienoiskiväärit ja pienoispistoolit sekä korkeapaineaseista kiväärit ja pistoolit.

Heikkisen mukaan harva harrastaa kaikkia lajeja.

– Jos haluaa menestyä kisoissa, pitää keskittyä siihen, minkä kokee mielenkiintoisena.

Ammunta vaatii keskittymiskykyä, huolellisuutta ja hyvää yleiskuntoa.

– Pistooli- ja kiväärikisoissa saatetaan ampua 60 laukausta, ja jokaiseen laukaukseen on keskityttävä. Se ei ole helppoa. Tämä ei ole hätäisen ihmisen laji, Aalto kertoo.

Perinteisissä lajeissa ammutaan paikoillaan olevaa taulua. Kiväärillä asentoja on kolme: makuu, polvi ja pysty. Pistoolilla ammutaan paikoillaan olevaan tai kääntyvään tauluun. Voi valita joko hidas- tai nopeatempoisen lajin. Viime vuosina mukaan on tullut myös toiminnallinen harjoittelu, jossa rakennetaan useasta eri tavalla sijoitetusta taulusta koostuva rata.

Ampumaurheilussa hyviä tuloksia syntyy vain ahkeralla harjoittelulla.

– Ammattilaiset ja puoliammattilaiset ampuvat kymmeniä tuhansia laukauksia vuodessa, Aalto kertoo.

Hyvinkäällä on kaksi ampumaurheiluseuraa: Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseura sekä Hyvinkään Metsästysampujat Molemmat seuroista ovat Suomen ampumaurheiluliiton jäseniä. Lisäksi ammuntaa harrastetaan riistanhoitoyhdistyksissä ja reserviläisyhdistyksissä.

Hyvinkäällä on kaksi ulkorataa: Hyvinkään Metsästysampujien ja riistanhoitoyhdistyksen Kaidanpään ampumaurheilukeskus sekä Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuran sekä kahden reserviläisyhdistyksen Hyvinkään ampumarata. Hyvinkään Metsästys- ja Ampumaseuralla on myös sisärata ilma-aseammuntaan.

Riihimäellä toimii Riihimäen Ampumaseura.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hyriasta lähtee todistus 221 valmistuneelle – Tässä nimet
 2. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 3. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 4. Hyvinkään Liikenne ajaa paikallislinjat ainakin lähivuosina – kaupunki päätti jatkaa sopimusta nykyisillä ehdoilla
 5. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 8. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 9. Hangonväylän kuolonkolarin rikostutkinta loppusuoralla – "Tapahtumien kulku viittaa siihen, että henkilöauton kuljettaja on ajanut tahallaan vastaantulevien kaistalle"
 10. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 11. Näköislehdessä tänään: Johanna Hurtig kyseenalaisti vanhoillislestadiolaiset opit – se tiesi lähtöä liikkeestä
 12. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 13. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 14. Hyvinkää avaa sisähalleja seuratoimintaa varten – kentille pääsee vain vuoron varaamalla
 15. 30 vuotta sitten: Riihimäelle avautui motelli-ravintola Arizona – kuuluisa siitä tuli kuitenkin vasta vuosia myöhemmin Bonanza-bordellina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.