Lidl rakentaa aivan uudenlaisen myymälän linnunpönttöineen ja aurinkovoimaloineen– "Ensimmäinen Suomessa"

Mikko Välimaa

Kauppaketju Lidl kertoi perjantaina Vantaalle syksyllä 2020 valmistuvasta uudesta myymälästä.

Ketjun mukaan kyse on Suomen ensimmäisestä "ekomyymälästä", jonka rakentamisessa käytetään suomalaisia rakennusmateriaaleja sekä sertifioitua puuta.

Myymälän katolle asennetaan oma aurinkovoimala. Lisäksi pihalla tuetaan luonnon monimuotoisuutta istuttamalla metsäniittyä ja ripustamalla linnunpönttöjä.

Myymälälle haetaan BREEAM-ympäristösertifikaattia, Lidl kertoo.

– Vapaalan myymälässä otetaan ympäristöystävällisyys uudella tavalla huomioon. Käytämme myymälän rakentamisessa esimerkiksi kotimaisia rakennusmateriaaleja sekä sertifioitua puuta, minimoimme rakennusaikaiset jätteet ja kierrätämme niistä vähintään 60 prosenttia, istutamme viheralueille kotimaisia puita ja pensaita sekä metsäniittyä, kiinteistöpäällikkö Toni Koskinen luettelee Lidlin tiedotteessa.

Lidlin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä.

Vapaalan ekomyymälä on Lidlin mukaan pilottihanke, mutta ympäristöseikat on otettu ketjussa huomioon jo aiemmin.

Lidl sai vuonna 2016 energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatin. Lisäksi maaliskuussa 2017 valmistuneelle pääkonttorille on myönnetty LEED Gold -sertifikaatti ja lokakuussa 2018 valmistuneelle Järvenpään jakelukeskukselle haetaan excellent-tason BREEAM-sertifikaattia.

– Vastuullisuudessa on hyvä asettaa riittävän kunnianhimoisia tavoitteita, jotka innostavat ja ovat mahdollisia toteuttaa, Koskinen kommentoi.

Vapaala on Lidlin seitsemäs myymälä Vantaalla. Rakennus nousee Vapaalantielle ja palvelee erityisesti Länsi-Vantaan asukkaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään Haapasaarentiellä valunut polttoöljyä maastoon – Saastunutta maata kaivetaan parhaillaan ylös
 2. Näköislehdessä tänään: Virolainen Maigi Korhonen tuli Suomeen miehen perässä ja rakastui täällä kyläyhteisöön
 3. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 4. Riihimäellä liki 300 lasta aloittaa koulutaipaleen – Sivistysjohtaja muistuttaa, että ulkomailla käyneiden on noudatettava THL:n karanteeniohjeita
 5. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 6. Andrea Pirlo nostettiin pikavauhtia Juventuksen ruoriin – seurapomo perusteli: "Hänet on tarkoitettu menestymään"
 7. Suomen ensimmäiset kommunikointitaulut asennettiin Hangonsillan ja Martinkaaren päiväkoteihin: "Lapset voivat jutella, vaikkei ole yhteistä kieltä"
 8. Otkes ei aloita varsinaista tutkintaa Imatran lentoturmasta – onnettomuuden syynä ilmeisimmin moottorivika
 9. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 10. Ryttylästä kotoisin oleva Lea on yksi plus-kokoisille tarkoitetun missikilpailun ennakkosuosikeista – "Yleisöäänestyksen voitosta sai ehdottomasti lisää itseluottamusta"
 11. Henkilöauto suistui tieltä Janakkalassa – poliisi tavoitti viinapullo kädessä paikalta poistuneen kuljettajan huoltoaseman pihalta
 12. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 13. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 14. Red Carpet ja Finlandia pelasivat tasaisen pelin – Antti Tuiskun ja Niklas Hagmanin otteita seurasi Tahkon hyväntekeväisyysottelussa ennätysyleisö
 15. Pontevan 27. katukoristapahtuma pelattiin helteisessä Sveitsissä – Joukkueissa nähtiin runsaasti maajoukkueväriä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.