Kiipeilyä, ilmastokysymyksiä ja kehitysyhteistyötä – Explo tarjosi partiolaisille monipuolista ohjelmaa

Saana Nuolikoski oli lähdössä laskeutumaan Riihimäen vesitornin huipulta. Toni Forssell

Toni Forssell

1500 partiolaista levittäytyi Riihimäen keskusta-alueelle lauantaina, kun kaupungissa järjestettiin valtakunnallinen Explo-tapahtuma.

Päivän aikana partiolaiset suorittivat erilaisia rasteja sisältäneitä ohjelmakokonaisuuksia, jotka he olivat saaneet valita ennakkoon. Ohjelmakokonaisuudet koostuivat asioista, joissa pääsi haastamaan itsensä ajattelussa, rohkeudessa ja uusien juttujen parissa.

Kolmatta kertaa Riihimäellä järjestetyssä tapahtumassa toteutettiin ohjelmaa, joka pohjautuu YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaan, Agenda 2030:een.

Yksi suosituista rasteista löytyi Riihimäen vesitornilta. Siellä tarkoituksena oli laskeutua tornista alas köyden varassa. Kello kolmen aikoihin alas oli laskeutunut jo noin 130 partiolaista.

Alas laskeutuneiden rohkeiden joukossa oli myös kaarinalainen Essi Vuori Hänen mielestään laskeutuminen vaati tarkkana pysymistä, mutta ei ollut erityisen haastavaa.

Jännitys suorittamisen suhteen oli aaltoillut.

– Aluksi ei jännittänyt yhtään, mutta kun astuin reunalle niin rupesi jännittämään. Mutta sitten kun lähdin laskeutumaan, jännitys katosi, hän kertoo.

Vuorelle tulee tänä vuonna 10 vuotta täyteen partiolaisena olemista. Partiosta hän löytää monia hyviä puolia.

– Se on monipuolista, sitä kautta tulee uusia tuttavuuksia ja saat olla täysin oma itsesi, hän luettelee.

Petteri Näreikkö ja Rita Kihembo tarjosivat omalla rastillaan partiolaisille valistusta kuukautisiin liittyen. Kuva: Toni Forssell Toni Forssell

Monipuolista tarjonta oli myös lauantaina, sillä vesitornista kivenheiton päässä sijaitsevassa Harjunrinteen koulussa tarjolla oli kiipeilyyn verrattuna kaksi hyvin erilaista rastia.

Toisessa pureuduttiin pienryhmissä keskustelemalla ilmastokonfliktikysymyksiin ja toisessa, Ugandan partion kanssa yhteistyössä toteutetussa rastissa aiheena oli kuukautiset.

Ugandassa aihe on tabu ja siitä puhutaan hyvin vähän. Tytöillä voi pahimmillaan jäädä neljäsosa koulupäivistä väliin kuukautisten takia.

– Rastin ideana on tuoda asiaa esiin, jonka lisäksi teemme kestositeitä, joita Ugandasta saapuneet partio-ohjaajat vievät mukanaan kotimaahansa. He myös jakavat tietoutta siellä eteenpäin sillä ajatuksella, että se leviäisi myös sellaisille ihmisille, jotka eivät kuulu partioon, Vilma Virtanen, yksi rastin vastaavista, kertoo.

– Moni ei tiedä, että partio tekee myös kehitysyhteistyötä. En tiennyt sitä itsekään, kun liityin mukaan, toteaa puolestaan myöskin rastin vastuuhenkilöihin kuuluva Petteri Näreikkö

Ohjelmaa lauantaina oli järjestetty kello 16.30 saakka. Sen jälkeen luvassa oli vielä iltajuhla, jota moni paikalla olleista tuntuikin odottavan jo päivällä.

– Siinäkin olemme panostaneet monipuolisuuteen. Juhlassa voi ottaa ilon irti tai vain hiljentyä keskustelemaan, toteaa Viivi Sydänlammi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.