Kiipeilyä, ilmastokysymyksiä ja kehitysyhteistyötä – Explo tarjosi partiolaisille monipuolista ohjelmaa

1500 partiolaista levittäytyi Riihimäen keskusta-alueelle lauantaina, kun kaupungissa järjestettiin valtakunnallinen Explo-tapahtuma.

Päivän aikana partiolaiset suorittivat erilaisia rasteja sisältäneitä ohjelmakokonaisuuksia, jotka he olivat saaneet valita ennakkoon. Ohjelmakokonaisuudet koostuivat asioista, joissa pääsi haastamaan itsensä ajattelussa, rohkeudessa ja uusien juttujen parissa.

Kolmatta kertaa Riihimäellä järjestetyssä tapahtumassa toteutettiin ohjelmaa, joka pohjautuu YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmaan, Agenda 2030:een.

Yksi suosituista rasteista löytyi Riihimäen vesitornilta. Siellä tarkoituksena oli laskeutua tornista alas köyden varassa. Kello kolmen aikoihin alas oli laskeutunut jo noin 130 partiolaista.

Alas laskeutuneiden rohkeiden joukossa oli myös kaarinalainen Essi Vuori Hänen mielestään laskeutuminen vaati tarkkana pysymistä, mutta ei ollut erityisen haastavaa.

Jännitys suorittamisen suhteen oli aaltoillut.

– Aluksi ei jännittänyt yhtään, mutta kun astuin reunalle niin rupesi jännittämään. Mutta sitten kun lähdin laskeutumaan, jännitys katosi, hän kertoo.

Vuorelle tulee tänä vuonna 10 vuotta täyteen partiolaisena olemista. Partiosta hän löytää monia hyviä puolia.

– Se on monipuolista, sitä kautta tulee uusia tuttavuuksia ja saat olla täysin oma itsesi, hän luettelee.

Monipuolista tarjonta oli myös lauantaina, sillä vesitornista kivenheiton päässä sijaitsevassa Harjunrinteen koulussa tarjolla oli kiipeilyyn verrattuna kaksi hyvin erilaista rastia.

Toisessa pureuduttiin pienryhmissä keskustelemalla ilmastokonfliktikysymyksiin ja toisessa, Ugandan partion kanssa yhteistyössä toteutetussa rastissa aiheena oli kuukautiset.

Ugandassa aihe on tabu ja siitä puhutaan hyvin vähän. Tytöillä voi pahimmillaan jäädä neljäsosa koulupäivistä väliin kuukautisten takia.

– Rastin ideana on tuoda asiaa esiin, jonka lisäksi teemme kestositeitä, joita Ugandasta saapuneet partio-ohjaajat vievät mukanaan kotimaahansa. He myös jakavat tietoutta siellä eteenpäin sillä ajatuksella, että se leviäisi myös sellaisille ihmisille, jotka eivät kuulu partioon, Vilma Virtanen, yksi rastin vastaavista, kertoo.

– Moni ei tiedä, että partio tekee myös kehitysyhteistyötä. En tiennyt sitä itsekään, kun liityin mukaan, toteaa puolestaan myöskin rastin vastuuhenkilöihin kuuluva Petteri Näreikkö

Ohjelmaa lauantaina oli järjestetty kello 16.30 saakka. Sen jälkeen luvassa oli vielä iltajuhla, jota moni paikalla olleista tuntuikin odottavan jo päivällä.

– Siinäkin olemme panostaneet monipuolisuuteen. Juhlassa voi ottaa ilon irti tai vain hiljentyä keskustelemaan, toteaa Viivi Sydänlammi

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut