Seurapomon arki on unettomia öitä ja tunteella eläviä vanhempia – HyPS:in Petri Harainen hyppää isompiin ympyröihin

Petri Haraisen ensimmäiset muistot jalkapallosta ovat Mauri Keinänen ja Hyvinkään alapallokenttä eli nykyinen Kankurin urheilupuisto. Keinänen oli vastassa, kun 7-vuotias Petri pyöräili kotoaan Hakalasta ensimmäisiin jalkapalloharjoituksiinsa alapallokentälle. Terhi Collin

Telle Collin

Nelikymppinen, pitkä, hoikka mies pyöräilykypärä kuuliaisesti päässä ja alla vanha mummopyörä polkee usein Seittemänmiehenkadun vartta. Mies on Petri Harainen ja hän on vain menossa työpaikalleen Hyvinkään Palloseuran toimistolle Kankurin Urheilupuiston katsomo- ja huoltorakennuksen yläkertaan.

– Perheessämme on sellainen ideologia, että kaikkialle minne pystyy pyöräillä tai kävellä, niin pyöräilemme tai kävelemme, Harainen kertoo.

Harainen aloitti HyPSin toiminnanjohtajana syksyllä 2017. Marraskuun alussa hän siirtyy isompiin ympyröihin aloittaessaan espoolaisen FC Hongan toiminnanjohtajana. Tehtävään oli kaksikymmentä hakijaa, joista Hongan johtokunta valitsi Haraisen yksimielisesti.

– Olen äärettömän innoissani. Honka on yksi Suomen isoimpia jalkapalloseuroja, jonka tehtävissä on todella näkyvällä paikalla jalkapalloskenessä.

FC Hongan Hornankattilan ja Metro Areenan kupeessa sijaitsevalle toimistolle Harainen ajelee päivittäin autolla.

– Ainakin alkuun. Minulla on etätyömahdollisuus, mutta aika vaikea on tutustua ihmisiin, jos olet etänä, Harainen toteaa.

Hongan toiminnanjohtajan pestin Harainen toivoo olevan yksi askel matkalla kohti suomalaisen urheiluelämän huippua. Päämäärätietoinen mies ei epäröi sanoa tavoitteitaan ääneen.

–  Näen itseni kymmenen vuoden päästä vielä vaikuttavammassa positiossa ja haluan tehdä töitä sen eteen.

HyPSin toiminnanjohtajaksi perushyvinkääläinen hyppäsi poliisin hommista. Poliisin työ oli pitkään Haraisen unelma-ammatti.

– Ysiluokalla kävimme tutustumassa poliisikouluun, ja sen jälkeen tiesin haluavani poliisiksi.

Lukion jälkeen Harainen oli kaksi vuotta töissä Jokelan vankilassa ennen kuin lähti opiskelemaan toiveammattiinsa.

– Tykkäsin olla poliisi, mutta vuorotyö oli lopulta yksi niistä asioista, joka rupesi kääntämään ajatuksiani, että voisinko tehdä jotain muutakin.

Intohimo urheiluun ohjasi ajatuksia ja HyPSin hakiessa toiminnanjohtajaa palaset loksahtivat paikoilleen. Harainen irtisanoutui Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen palveluksesta ja laittoi kaikkensa likoon HyPSin peräsimessä.

Poliisina Petri Harainen joutui moniin tiukkoihin tilanteisiin. On henkisesti kova paikka etsiä pimeässä metsässä koiran kanssa henkirikoksesta epäiltyä.

– Kaikki aistit täytyy olla valppaana.

Harainen toteaa poliisin työn olleen äärimmäisen hyvä koulu hänen nykyiseen ammattiinsa.

– Siitä sai hyvät mittasuhteet koko elämään. Poliisina näkee aika paljon elämän varjopuolta – menetyksiä ja surua – asioita, joita normi-ihminen ei välttämättä koskaan näe.

Poliisina oppii myös tekemään todella nopeasti isoja päätöksiä, joissa puututaan jopa ihmisen perusoikeuksiin. Kyvystä tehdä kovia päätöksiä on ollut paljon hyötyä myös seurapomona.

– Ja tässä ei edes pelata kenenkään ihmishengellä, vaan enemmänkin tunteella.

Kysyttäessä tiukinta paikkaa HyPSin toiminnanjohtajana Haraisen vastaus on lyhyt.

– Ihmiset.

– Vanhemmat helposti unohtavat seuratoiminnassa kaikki käyttäytymissäännöt. Eletään täysin tunteella, mikä tuo seurajohtajalle ison haasteen.

Harainen kertoo, että poliisin työssä hän ei stressannut mistään.

– Mutta nykyisessä työssäni olen viettänyt monta unetonta yötä. Silti olen nauttinut jokaisesta päivästä. Tämä työ on antanut enemmän kuin se on ottanut.

Kuka?

39-vuotias HyPS-kasvatti, joka pelasi nuorena myös jääkiekkoa.

Kolmen liikkuvan lapsen isä.

Harrastaa kaikenlaista liikuntaa, "crossfit-tyyppistä jumppaa".

Pelasi aikuisiällä jalkapalloa Hyvinkään lähikunnissa, muun muassa RiPSissä.

Kasvoi euroliigavalmentajaisästä ikäkausivalmentajaksi, kun HyPS perusti kaudelle 2015 P08-ikäkausijoukkueen. Jättäytyi tämän kauden päätteeksi kokonaan pois P08-joukkueen valmennuksesta.

Toiminut yli kymmenen vuotta myös jalkapalloerotuomarina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 2. Talous: Sako Oy kehittää uusia kivääreitä tarkka-ampujille ja tukiampujille – aiesopimus Puolustusvoimien kanssa sai nimet alle maanantaina
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Keusoten alueella seitsemän uutta tartuntaa – Hyvinkään koronatapaukset eivät lisääntyneet maanantaina
 5. Nuorille on sittenkin kesätöitä Janakkalan kunnan palkkalistoilla – jyrkkä päätös peruttiin, koska koronalomautuksia ei tule
 6. Ei enää uusia koronatartuntoja Hyvinkäällä – Keusoten alueella 255 parantunutta
 7. Saana Kujalalle kutsu maajoukkueleirille – myös Elias Leskinen sai kutsun
 8. Hyvinkään seurakunta etsii asukkaita Rauhannummen hautausmaalle – vuokralainen saa kodin kappelin naapurista
 9. Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin
 10. Riihimäki avaa uimahallin kesäksi – Ulkouimala pysyy kiinni, mutta uimarannoille pääsee jo ensi viikolla
 11. Hyvinkään romahtanut talous sai synninpäästön – Etäkokousta istunut valtuusto empii nyt investointeja
 12. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 13. Riihimäelle aukeaa uusi jääkiekon harjoituskeskus – Ykkös Hockey Centerin perustaja: "Mahdollisuudet ammattilaisuraan kasvavat"
 14. Innokkaiden ruuanlaittajien kädenjälki näkyy uudessa K-Market Ukko-Pekassa – kauppias: "Haluamme, että kaupasta löytyisi aina jotain uutta ja jännittävää"
 15. Maastopalon savut haittaavat liikennettä valtatiellä 13 Äänekoskella

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.