Postia uhkaa kahden viikon jättilakko, PAU kutsuu tueksi myös muita liittoja – "On tarjottu 8,90–10,26 euron tuntipalkkaa"

9000 postilaista uhkaa mennä lakkoon 11. marraskuuta alkaen. Riitta Ketola

Mikko Välimaa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU uhkaa aloittaa Postissa kaksi viikkoa kestävän lakon 11. marraskuuta.

PAU kertoi lakkovaroituksesta maanantaina ja kutsui samalla muita ammattiliittoja tukilakkoihin.

Toteutuessaan lakko koskisi noin 9 000 Postin työntekijää. Sekä postin jakelu, käsittely että kuljetus olisivat PAU:n mukaan lakossa.

Syynä rajuun työtaistelutoimeen ovat jumiutuneet työehtosopimusneuvottelut.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan Posti ja työnantajaa edustava Palta aikovat korvata nykyisen tes-sopimuksen työnantajalle edullisemmalla Medialiiton ja Teollisuusliiton sopimuksella.

– Käytännössä se tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, sanoo Nieminen PAU:n tiedotteessa.

Postia repii myös kiista pakettilajittelusta. Niemisen mukaan Posti haluaa siirtää pakettilajittelijat Postin omistamaan tytäryhtiöön Posti Palvelut Oy:hyn, joka on järjestäytynyt Medialiittoon.

Niemisen mukaan liikkeenluovutuksella halutaan saada lajittelijoille näin alan yleissitovaa työehtosopimusta selvästi halvemmat palkka- ja työehdot.

Niemisen mukaan palkanalennukset olisivat kovia.

– Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90–10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAU:n työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34–14,41 euroa ja yötyölisä on 30 prosenttia yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa.

Palta on kiistänyt postilaisten tulkinnat palkan romuttamisesta.

– Emme todellakaan ole romuttamassa työehtoja vaan hakemassa ratkaisua, joka ottaa huomioon alan toimintaedellytyksissä tapahtuvat suuret muutokset ja joka varmistaa sen, että postilaisille riittää töitä myös jatkossa,toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi viime viikon torstaina Paltan tiedotteessa.

Aarton mukaan Posti on vaikeassa kilpailutilanteessa. Jakelualalla on käytössä kaksi eri työehtosopimusta, ja Aarton mukaan Posti noudattaa ainoana yhtiönä PAU:n sopimusta.

Muut jakeluyhtiöt toimivat Teollisuusliiton sopimuksella.

Samalla Postin tuottoja syö kirjepostin raju vähentyminen.

– En ole koko pitkän työmarkkinaurani aikana nähnyt millään toimialalla yhtä nopeaa ja rajua murrosta kuin tämä, jonka keskellä Posti on nyt. Tilanne on hyvin vaikea, Aarto totesi Paltan tiedotteessa.

PAU ilmoitti syyskuussa, että postialalla ei ole työehtosopimuksen päättyessä työrauhaa ennen kuin pakettilajittelijat siirretään takaisin Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimukseen.

Hallituksessa omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) otettua kiistaan kantaa Postin hallitus lupasi pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan.

Heidi Niemisen mukaan myös muille postilaisille on luvattu tes-neuvotteluissa yhden sopimuskauden mittaista eli noin 1–2 vuoden pituista palkkatakuuta henkilökohtaisten palkkojen ja ilta- ja yötyölisien osalta.

Niemisen mukaan kompromissiesitystä ei voida hyväksyä.

– Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti.

PAU:n vaatimus neuvotteluissa on säilyttää nykyiset työsuhteen ehdot sekä palkan ja yleisen linjan mukaiset palkankorotukset.

Niemisen mukaan PAU on pyytänyt muilta SAK:n ammattiliitoilta tukea taistelussaan.

Kuljetusliitoilla on PAU:n mukaan sopimus liittojen keskinäisestä tuesta. Viimeksi sitä käytettiin Postissa vuonna 2015, kun kuljetusliittojen tukitoimet saivat Postin luopumaan työehtoheikennyksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yritys: Kartanoputiikki uudistui – muodin rinnalle sisustus- ja keittiötuotteita
 2. Näköislehdessä tänään: Jan Vapaavuori näyttää vihreää valoa kaksoiskuntalaisuudelle – "Vastaa todellisuutta yhä useamman osalta"
 3. Tahkon jäätävä ulkopeli piti Kankaanpään nollilla – Korhonen: "Eihän ne nyt kaksisia lyöntejä olleet, mutta suunnat olivat kohdallaan"
 4. Uutta ansaa etanoille esiteltiin Riihimäellä – etanoille on nyt oma sähköpaimen
 5. Kulttuuri: Gunnel Nyman ja Dora Jung olivat aikansa tähtiä, toinen lasin ja toinen kankaiden lumoamana – Ilmiöiden kauneus avautuu Suomen Lasimuseossa
 6. Savon Sanomat: Kojonkoski ottaa vastuun Kiinan mäkihypystä
 7. Motocrossin KymiRingillä ajettava MM-osakilpailu on peruttu
 8. Säteilyturvakeskus varoittaa vääristä säteilyhuhuista
 9. Suomessa todettu yksi uusi koronavirustartunta
 10. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 11. Kuorma-autoilija ajeli humalassa Meijeritiellä – sivullisen ilmoitus auttoi saaman kiinni rattijuopon
 12. Poikkeusajan varusmiehet poikkeuksellisen tyytyväisiä palvelukseensa – palautekyselyistä kaikkien aikojen korkein tulos
 13. Törkeän raiskauksen ja hyväksikäytön uhri 13-vuotias Hyvinkäällä – käräjillä välituomio ja mielentilatutkimus
 14. Ranskan hallitus erosi – Macronin odotetaan nimeävän uuden ensi viikolla
 15. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.