Kruununmaan päiväkodin lapset ryhtyivät kirjavinkkaajiksi Lukemaan-hankeen innoittamana: "Lukemisen merkitys on jäätävän tärkeää"

Mikke Lepistö löysi Lumoudu lukemisesta -näyttelystä heti mieluisan kirjan. Sopiva lukupaikka löytyi teltasta. Miina Hakala

Miina Hakala

Kruununmaan päiväkodin jumppahuone täyttyi tällä viikolla kirjoista ja lukunurkkauksista. Seiniä koristivat värikkäät julisteet, jotka olivat täynnä kirjavinkkejä – lapsien itsensä antamia. Julisteissa komeili niin Tatu ja Patu -, Ninjago-, Ryhmä Hau -kirjoja kuin perinteisiä prinsessasatujakin.

– Näyttely on yhteisen aivoriihen tulos. Kruununmaan päiväkodissa luetaan tosi paljon ja halusimme miettiä jotakin uutta. Tuli ajatus, että ihan pienetkin lapset voivat vinkata lempikirjaansa. Niilläkin lapsilla, jotka eivät vielä puhu, on jo lempikirjoja, sanoo Lukemaan-hankkeen koordinaattori Anne Knape

Lumoudu lukemisesta -näyttely liittyy Hyvinkään varhaiskasvatuksessa käynnissä olevaan Lukemaan-hankkeeseen. Näyttelyssä on esillä paitsi lapsien lempikirjoja myös vanhoja aapisia sekä eri teemojen mukaan jaoteltuja lastenkirjoja.

Päiväkodin kaikki ryhmät viettävät aikaa näyttelyssä, jossa lukemaan pääsee vaikkapa tiipiihin, värikkääseen telttaan tai mukavan patjakasan päälle. Myös vanhemmat oli kutsuttu kirjanäyttelyyn.

– Tarkoitus on myös tavata täällä vanhempia ja miettiä, miten kotona luetaan ja eihän yhdessä lukeminen lopu, kun lapsi oppii taidon itse, Knape sanoo.

Lukemaan-hanke käynnistyi Hyvinkäällä tammikuussa. Se sai alkunsa, kun Kuuma-kunnissa toteutettiin kehittävän palautteen hanke. Tuloksista selvisi, että Hyvinkään varhaiskasvatuksessa luetaan vähemmän kuin muissa Kuuma-kunnissa.

Puolitoista vuotta kestävälle Lukemaan-hankkeelle saatiin valtion erityisavustusta. Hankkeen aikana Knape kiertää päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja avoimissa kerhoissa.

– Mietimme kasvattajien kanssa, miten teillä luetaan, ollaanko siihen tyytyväisiä vai tarvitsisiko jotakin tehdä. Olen kiertänyt jokaisen päivähoitoyksikön ja olen varma, että asiaan on havahduttu, Knape kertoo.

Hankkeessa on mukana Lukulumo-äänikirjapalvelu, jonka avulla voi kuunnella pohjoismaisia lastenkirjoja lähes 50 eri kielellä. Lukulumo-lisenssi on hankittu kaikkiin varhaiskasvatuksen tabletteihin. Lisäksi Hyvinkään pääkirjastolla ja Hakalan kirjastolla on Lukulumo-tabletteja kaikkien vapaasti käytettävissä.

– Myös niille lapsille, joiden äidinkieli ei ole suomi, on nyt mahdollisuus kuunnella satuja omalla äidinkielellään. Suomenkielen oppiminen perustuu siihen, miten hyvin hallitset oman äidinkielen, Knape sanoo.

Pienelle lapselle lukeminen on tärkeää puheen kehittymisen, äidinkielen oppimisen, lukuinnon syttymisen ja toisaalta myöhemmän koulumenestyksen kannalta.

– Saksalaiset ovat tutkineet verrokkiryhmiä: kolmevuotiaita lapsia, joista toisilla on luettu paljon ja toisille ei. Ne kolmivuotiaat, joille luettiin, olivat kuulleet 20 miljoonaa sanaa enemmän. Sen merkitys itsensä tuntemiselle, sanoille, lauserakenteille ja tunteiden ilmaisulle on jäätävän tärkeää, Knape sanoo.

Samaa mieltä on Kruununmaan päiväkodin esikoululaisten varhaiskasvatuksen opettajat Teija Halonen ja Merja Partanen

– Lukeminen tukee myös kaverisuhteita, kun asioita pystyy ilmaisemaan kielellisesti, Halonen tuumaa.

Suomessa on herännyt huoli siitä, miten vähän nykylapset lukevat. Knapen mukaan varhaislukeminen on yksi ratkaisu.

– Yhteisestä lukukokemuksesta jää lapselle tunnemuisto, että lukeminen kivaa ja turvallista yhdessäoloa. Tällaisia kokemuksia me tarvitsemme lapsille.

Kruununmaan päiväkodissa lukeminen ei rajoitu vain päiväunihetkiin, vaan kirja otetaan usein mukaan metsäänkin. Lapset saavat myös itse kertoa tarinoita esimerkiksi kuvakorttien avulla.

Halonen ja Partanen kokevat, että myös vanhemmille on saatu vietyä viestiä lukemisen tärkeydestä.

– Se, miten paljon kotona luetaan, vaihtelee kovasti perheittäin. Ison osan ajasta vievät nykyään tabletit ja pelit, Halonen sanoo.

5-vuotiaan Kruununmaan päiväkotia käyvän Mikke Lepistön kotona luetaan paljon. Siitä kertoo sekin, että Mikke oppi tänä syksynä lukemaan ihan itse.

– Tykkään Dinosaurus-kirjoista, Lepistö sanoo.

Äiti Elina Lepistö sanoo, että lukuhetket ovat tärkeitä ja mukavaa yhdessäoloa.

– Meillä luetaan aina iltasatu ja päivisinkin, jos lapsi haluaa, Elina Lepistö sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Suomessa todettu vuorokauden aikana 41 uutta tartuntaa – Näistä viisi Hyvinkäällä
 2. Kanta-Hämeen yksi uusi koronatartunta saatu ulkomaanmatkalla
 3. Gumball 500€ -autot starttasivat Hyvinkäältä – Katso kuvat hurjista virityksistä!
 4. Lopen valimolla pieni tulipalo – toiminta jatkuu normaalisti
 5. Veli-Pekka Heinosen neljäs pienoisrautatie valmistui liikennöintikuntoon – rakentaminen vaatii kärsivällisyyttä ja toimivat sormet
 6. Hyria jakaa kasvomaskit henkilöstölleen – Yleistä maskisuositusta toimipisteissä ei ole annettu
 7. Timo Heinonen pettyi budjettiesitykseen – "Nyt pitäisi vahvistaa ihmisten ostovoimaa, eikä olla ihmisten kukkarolla verotusta kiristämässä"
 8. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 9. Jarkko Tammisen kiertue siirtyy pääosin keväälle – Lopen, Riihimäen ja Hyvinkään esitykset pidetään sovitusti
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Koronanäytteiden otto kiihtyy – tartuntoja tavattu seudulla silti hyvin vähän – määrä kasvanee lomien päätyttyä
 12. Etsintäkuulutettu mies ajoi huumeissa Riihimäellä
 13. Hyvolissa ja Rivolissa on vielä tilaa uusille harrastajille – uutuutena on kepparitanssi, johon tarvitaan lisää ilmoittautumisia
 14. Partio antaa oivia eväitä elämään ja mukaan pääsee aikuisenakin: "Partio tarjoaa Suomen parhaimman johtajakoulutuksen"
 15. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.