Tuhopoltto aiheutti Lepsämän koululle mittavat vahingot – palo lähtenyt rakennuksen ulkopuolelta

Lepsämän koulu paloi 26.10. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Riikka Laine

Lepsämän koulun lauantaiaamuisen tulipalon epäillään saaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen edustajat arvioivatkin heti aamulla, että palo on mahdollisesti sytytetty tahallaan. Poliisi vahvistimyöhemmin päivällä, että paloa tutkitaan tuhotyönä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen Lepsämän koululle lauantaiaamuna klo 6.43.Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle toinen puoli rakennuksen katosta oli tulessa.

Nurmijärven aseman paloesimies Jari Raekannas kertoo, että palo syttyi 2000-luvun alussa rakennetun L:n mallisen koulun takakulmassa, eli siinä osassa missä on luokkatiloja. Rakennuksen toisessa päässä on ruokalan tilat. Rakennus oli palohetkellä tyhjillään, eikä tulipalossa sattunut henkilövahinkoja.

– Käytännössä koko varsiosan katto paloi kokonaan ja kahden luokkatilan katot sortuivat kokonaan. Rakennukseen tuli myös mittavat savu- ja vesivahingot, Raekannas kertoo.

Päivystävä palomestari Tommi Leppioja arvioi aamupäivällä STT:lle, että rakennuksen toisen pään,eli ruokalan puoleisen päädyn rakenteet saataisiin mahdollisesti säilytettyä.

Raekankaan mukaan myös ruokalan päähän meni kuitenkin runsaasti sammutusvettä siinä vaiheessa, kun tuli uhkasi levitä sinne. Ruokala kärsi myös mittavia savuvahinkoja.

Syttymissyytä ei ollutRaekankaan mukaan vielä päivällä tiedossa, mutta palon epäiltiin hetisaaneen alkunsa rakennuksen ulkopuolelta.

– Poliisi tutkii vielä palon syttymissyytä.

Itä-Uudenmaan poliisi vahvistikin myöhemmin päivällä tutkivansa tulipaloa tuhotyönä. Mahdollisista epäillyistä ei ole vielä tiedotettu mitään.

Nurmijärven kunta kertoi,että tulipalo ei vahingoittanut koulun muita kiinteistöjä tai väistötilaelementtejä, ja koulun n. 260 oppilaallepyritäänjärjestämään opetus ensi viikolla Lepsämän koulun muissa tiloissa.Koulun pihalla on tällä hetkellä parakkeja, koska palaneen rakennuksen vieressä sijaitsee vanha puukoulu, joka on sisäilmaongelmien vuoksi pois käytöstä.

Kunta kertoo samalla tiedottavansa mahdollisista väistötiloista myöhemmin, mutta ainakin nyt alkuun opetus järjestetään tutussa pihapiirissä.

Korjaustöitä Lepsämässä tuskin ainakaan nähdään, sillä kunnan tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen kommentoiSTT:lle, että palanut osa olisi tuhoutunut korjauskelvottomaksi.

Nyt tuhoutunutta rakennusta korjattiin sisäilmaongelmien takia viimeksi viime kesänä. Noin 30 000-40 000 euroa maksanut remontti toteutettiin juuri ennen koulujen alkua. Remontin avulla koulurakennus saatiin taas käyttökelpoiseksi.

Tulipalon aiheuttamista vahingoista kärsii myös tuhoutuneessa rakennuksessa toiminut yksityinen iltapäiväkerho Huvikumpu. Kerholle kerätäänkin nyt lahjoituksia, jotta tuhoutuneen irtaimiston tilalle saadaan mm. uusia leluja ja askartelutarvikkeita.

Nurmijärven Uutiset kertoo myöhemmin, miten Lepsämän koulun opetus jatkossa järjestetään, kunhan asiasta on ensin päätöksiä.

Päivitetty klo 17 ja 21:50: Päivitetty syttymissyyhyn liittyviä tietoja ja päivän aikana muille medioille annettuja kommentteja.

Lue myös:

Tuli tuhosi Lepsämän iltapäiväkerhon irtaimiston – näin voit auttaa

Lepsämän palanut koulu toistaiseksi kokonaan pois käytöstä – opetus ensi viikolla koulun muissa tiloissa

Lepsämän koulun koulurakennus tulessa – Pelastuslaitos: Sammutustyöt jatkuvat tunteja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Teivainen ohjasti kolme voittoa Riksun raveissa – Vokkeni oli alkuun nihkeä, mutta irtosi sitten hyvään kiriin
 2. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 3. Schjerfbeckin taide koki Hyvinkäällä muutoksen – "Täällä hän nautti maalaamisesta Pariisin ja Helsingin stressaavien vuosien jälkeen"
 4. Viihde: Tanssilattiat täyttyvät taas Riutanharjulla ja Kolmilammilla – tähtinä Saija Tuupanen, Janne Raappana, Marita Taavitsainen, Yölintu, Hurma ja iso joukko muita
 5. Atte Matikainen voittoisa kotikisassa – Hyvinkäällä käynnissä tennisviikko
 6. Tim Sparvin kipparoima Midtjylland varmisti Tanskan mestaruuden
 7. Noah Lyles tykitti "200 metriä" alle 19 sekunnin – väärä rata pilasi haamutuloksen
 8. Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan
 9. Käsivirhe vei Bournemouthin voitto-osuman, Smithin loukkaantuminen pysäytti
 10. Jymy-Jussien jokerikortti löi puolen tunnin varoajalla kunnarin miesten Superpesiksessä
 11. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 12. Kimppa-asuminen: Ronja Paani muutti keskellä pimeintä talvea pieneen kylään etsimään itseään – seurasimme puoli vuotta, miten elämä maalla sujuu
 13. Suomalaisgolffarit palasivat ruosteisesti Euroopan-kiertueen kisatauolta
 14. Suomen pöytätenniksen ykköspelaajan Benedek Olahin erinomainen alkuvuosi vaihtui totaaliseen epätietoisuuteen
 15. Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 3. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 4. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 5. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 6. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 7. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Erkkilöille tulee miljoonas kerätty tumppi täyteen – pariskunta jättää myös pian jäähyväiset Hyvinkäälle
 10. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 11. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 12. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 13. Hausjärveläinen Jari Salonen alias Jon Landlord julkaisi uuden albumin: "Lähipiirin rakkaiden lemmikkieläinten kuolemat saivat pohtimaan syvällisempiä asioita"
 14. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 15. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.