Hyvinkääläinen hammaslääkäriasema pani oven säppiin 11 päiväksi – "Lähdemme Intian köyhälle maaseudulle pitämään hammaspesukoulua"

Ulriikka Siikonen (vas.), Sanna Lehtomaa, Helena Bodner ja Benjamin Bodner lentävät keskiviikkona Helsingistä ensin Delhiin ja sieltä Intian sisäisillä lennoilla määränpäähän. Ari Peltonen

Silja Kononen

Kuka muistaa 1990-luvulta tv-kisailun Passi ja hammasharja? Sitä juonsivat intialaistaustainen Tino Singh sekä Taru Valkeapää Voittajana matkaan saattoi päästä, jos mukana oli passi ja hammasharja.

Passi oli ulkomaille matkustettaessa välttämätön – ja niin on muuten henkilökohtainen hammasharjakin. Ilman sitä voi tulla aika ikävä matka.

Helena ja Benjamin Bodner, Sanna Lehtomaa ja Ulriikka Siikonen eivät lähde kaukomaille yhden hammasharjan kanssa, vaan Hammaslääkäriasema Pro Smilen nelikko on pakannut mukaansa kokonaisen matkalaukullisen hammasharjoja.

Erikoista tässä matkassa on sekin, että yleensähän hammaslääkäriasemalle menijät ovat niitä, joita jännittää.

Tällä kertaa jännittäjiä ovat hammashoitajat itse. Miksi?

– No, suuhygienisti Ulriikka Siikonen aloittaa ja pitää pienen tauon.

– Minua jännittää kaikki, hän sanoo ja hymyilee.

Myös vastaanottosihteeri Sanna Lehtomaa myöntää, että edessä oleva matka tuntuu jännittävältä.

Hammaslääkäriaseman vastaava johtaja Helena Bodner kertoo, mistä matkassa on kysymys.

Hänellä sekä puolisolla, hammaslääkäri Benjamin Bodnerilla on ollut kummilapsia Intiassa jo 13 vuotta. He ovat myös käyneet tapaamassa kuutta lasta ja heidän perheitään.

Hyvinkääläinen Pro Smile kuuluu Plusterveys-ketjuun. Helena Bodner on innostanut myös ketjun lahjoittamaan esimiesten joululahjoihin varattuja rahoja World Visionin kautta Intiaan.

– Varoilla on muun muassa rakennettu paikalliseen kouluun tytöille omat wc-tilat ja käsienpesupaikat. Pääsemme nyt katsomaan näitäkin tiloja.

Bodnerien aiempien Intian-visiittien aikana on syntynyt ajatus, että tavaralahjojen ja rahan lahjoittamisen lisäksi he voisivat tehdä muutakin hyvää.

– Pistämme hammaslääkäriaseman keskiviikkona Hyvinkäällä 11 päiväksi kiinni, ja lähdemme koko henkilökunta Intiaan pitämään hammaspesukoulua!

Mukaan lähtee jo mainittujen hammasharjojen lisäksi opettavainen kuvakansio ja muovimukeja.

– Hammastahna painaa niin paljon, että pyrimme ostamaan sen paikanpäältä jostain kaupasta.

Helena Bodnerkertoo, että suomalaisyritys ei voi noin vain mennä Intiaan, edes hyvässä tarkoituksessa, vaan täytyy olla paikallisia suhteita.

– Sikäläisen World Visionin avulla pääsemme heidän kohteisiinsa kahdessa eri osavaltiossa, Madhya Pradeshissa sekä Chhattisgarhissa. Kohteet, joihin menemme, ovat maaseudulla, osittain viidakossa ja kuuluvat Intian köyhimpiin alueisiin.

Hammaspesukoulun opettajien pitää voittaa kielimuuri ja lasten mahdollinen ujous. Sitä varten he ovat kehitelleet englanninkielisen leikkilaulun.

– Intialaiset rakastavat lauluja, Helena Bodner tietää.

Rikkinäisten hampaidenpaikkaus ei ole matkan tarkoitus. Se ei olisi mahdollistakaan telttaolosuhteissa ja ilman hankalaa lupaprosessia.

Hammaspesukoulu tähtää siihen, että lapset saisivat pitää reiättömät hampaansa mahdollisimman pitkään. Varttuneemmilla intialaisilla puuttuu usein hampaita, vaikka lasten hampaat ovatkin kauniin valkoiset.

Bodnerit ovat aina kuljettaneet harjoja muassaan. Nyt niitä on niin paljon, että Helena sanoo, ettei ole koskaan pakannut matkalaukkuun niin niukasti omia matkatavaroita.

– Monelle lapselle kyseessä on ollut ihka ensimmäinen hammasharja. Harjat ovat paikallisille kalliita.

Bodnereita ei jännitä niin paljon kuin nuorempia työtovereita, sillä he ovat jo tottuneita Intian-kävijöitä. Sanna Lehtomaa kertoo, että hän kuten Ulriikkakin tapaavat nyt ensimmäistä kertaa kasvokkain omat 7-vuotiaat kummilapsensa.

– Se on varmasti koskettava hetki, hän uskoo.

Apua kaikkein köyhimmille

Suomen World Vision on lasten elinoloja ja oikeuksia edistävä kristillis-humanitaarinen kehitysyhteistyöjärjestö. Järjestön julkaisemassa lehdessä kerrotaan, että se on osa maailman suurinta kummilapsijärjestöä, World Visionia.

Suomen World Visionilla on suomalaisten rahoittamia kehitysyhteistyöohjelmia Keniassa, Ugandassa, Sri Lankassa, Intiassa, Kambodzassa, Perussa, Kolumbiassa, Irakissa ja Ruandassa.

Järjestö kertoo, että sen tavoitteena on "muuttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten elämää pysyvästi."

Hyvinkääläisten hammaspesukoulu sopiikin hyvin yhteen järjestön edustamien arvojen kanssa.

Sadassa maassa toimivan World Visionin avun piirissä elää 120 miljoonaa ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kesätoimittaja Ida Paasosen kolumni: Tämä kevät opetti näkemään lähelle
 2. Niemisen Sora hakee lupia Lopelta
 3. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 4. Matkailuajoneuvot viedään nyt käsistä – "Erityisesti käytettyjen ajoneuvojen kysyntä on suurempaa kuin tarjonta"
 5. Tilapäiset opasteet tulivat maksullisiksi kaupalliseen toimintaan –  Tieto ei ole vielä tavoittanut marjatiloja
 6. Ulkoministeri Pekka Haavistoa koskeva esitutkintapöytäkirja on toimitettu perustuslakivaliokunnalle
 7. Fernando Alonso palaa formula ykkösiin – Renault vahvisti F1-mestarin ajavan tallissa ensi kaudella
 8. Pääministeri Marinilla ja keskustan puheenjohtaja Kulmunilla eri käsitys työllisyystoimista tehtävien päätösten aikataulusta
 9. Kreikasta siirretty Suomeen pakolaislapsia ilman huoltajaa
 10. Marin: Oikeudellinen arvio hälventänyt huolia EU:n elpymispaketin perussopimusten mukaisuudesta
 11. Poliisin toiminnasta rasisminvastaisessa Black Lives Matter -mielenosoituksessa useita kanteluita – oikeusasiamies tutkii
 12. Serbiassa tuhannet osoittivat mieltään hallinnon koronatoimia vastaan – poliisi ampui kyynelkaasua, kymmenet loukkaantuivat
 13. Biden lupaa liittää Yhdysvallat takaisin WHO:hon, jos hänet valitaan presidentiksi
 14. Yli sata lasta kisaili Lopella – voittajat nostivat kilokaupalla saalista
 15. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 3. Mies loukkaantui rajussa ulosajossa Lopella
 4. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 5. Poliisilta lisätietoa Kiljavantien onnettomuudesta: auto ajoi mahdollisesti ylinopeutta
 6. Pakkaa maalaustarvikkeet ja piipahda perjantaina Promenadigallerialla – Suuri Maalaustapahtuma juhlistaa kuvataiteen päivää
 7. Hyvinkäällä torjuttiin myrskyvahinkoja maanantaina
 8. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 9. Jehovan todistajien valtakunnansalin tuhopoltto ei ratkea käräjillä, sillä syytetty on kuollut
 10. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 11. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 12. Suutari Ari Mömmö pystyy ratkomaan monenlaiset kenkäongelmat, joilla kengät saavat lisää käyttöikää: "Olen rakentanut buutseihin kokonaan uusia korkoja"
 13. Näköislehdessä tänään: Kaikkein kiehtovinta ei näe paljaalla silmällä –  "Ovat mullistaneet käsityksemme elimistön toiminnasta"
 14. Uudessa Hyvinkään kaupunginmuseon Rilli-tutkijapisteessä vietetään aikaa pidempääkin – teollisuushistoria näkyy edelleen katukuvassa
 15. Hyvinkään Metsäkaltevaan pieniä tontteja – alueen tonttitarjontaa monipuolistetaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.