Loppuun asti vierelläsi – hyvinkääläinen Eila Hietanen hoiti syöpäsairaan miehensä kotona, koska lupasi tehdä niin

Eila Hietanen muistuttaa, että jokaisella on oma tapansa tehdä surutyötä. Marko Kekki

Laura Ääri

Syksyinen iltapäivä hämärtyy Hyvinkään Martissa. Lokakuun valo on niukkaa. Eila Hietasen rivitaloasunnossa on silti hyvin viihtyisää.

Koti näyttää hiukan erilaiselta kuin neljä vuotta sitten. Puoliso Pertti menehtyi syöpäsairauteen 6. lokakuuta vuonna 2015 omassa sängyssään. Tai oikeammin sairaalasängyssä, jonka Eila oli hänelle hankkinut. Siinä potilasta oli helpompi hoitaa: nostamiset, kääntämiset ja syöttämiset sujuivat helpommin kuin tavallisessa parivuoteessa.

– Kun kävi selväksi, että Pera on lähdössä ja että tulisin hänet kotona saattamaan, halusin tehdä asiat mahdollisimman kivuttomiksi hänelle ja itselleni. Vaikka enhän minä kaikkea kipua tietenkään pystynyt poistamaan, Hietanen kertoo.

Ennen kuolemaansa LVI-yrittäjänä uransa luonut Pertti ehti sairastaa runsaan vuoden. Pariskunta oli heinäkuisella kesälomamatkalla, kun vaimo huomasi Pertin laihtuneen reilusti. Paino oli pudonnut seitsemän kiloa aivan lyhyessä ajassa, joten mies huolestui itsekin ja lähti mukisematta lääkäriin. Testejä tehtiin ja tie vei urologin luokse. Tulokset olivat lohduttomat.

– Peralta löytyi aggressiivinen eturauhassyöpä. Se oli jo levinnyt luustoon ja imusolmukkeisiin. Hormonihoidot aloitettiin, mutta toivo paranemisesta oli hyvin heikko.

Puolisot yrittivät ymmärtää tapahtunutta.

– Kun kuoleman läheisyys alkoi valjeta Peralle, hän pyysi minua lupaamaan yhden asian. Älä laita sairaalaan, hän sanoi.

– Minä lupasin olla laittamatta.

Eila Hietanen oli Pertin sairastuessa vielä työelämässä, pankkialan tehtävissä. Puolison voinnin heikentyessä työnteko kävi mahdottomaksi.

– Pertti oli levoton öisin ja molempien unet jäivät lyhyiksi. Hän saattoi nukahtaa kello kahdelta ja herätä jo neljältä.

Eila Hietanen irtisanoutui tehtävistään ja ryhtyi miehensä omaishoitajaksi. Avuksi tuli kotisairaalan edeltäjä, niin sanottu Tehko – tehostettu kotihoito.

– Kaikesta siitä työstä voi vain kiittää ammattilaisia. Enhän minä osannut mitään hoitotoimenpiteitä, mutta he näyttivät kädestä pitäen ja tulivat parhaimmillaan kolmekin kertaa päivässä meitä katsomaan.

Apuna olivat myös läheiset – sekä oma tytär että kaksi sisarta. Suvussa oli hoitoalan osaamista, joten esimerkiksi potilaan kääntämiseen perehdyttiin yhdessä.

– Päivät sujuivat omalla painollaan. Ulkoilimme, kun vointi salli. Peralla oli sairaudestaan huolimatta onneksi joitakin mielitekoja, ja niitä sitten yritin täyttää. Aina leivottiin jotakin hyvää, jos ruoka suinkin maistui.

Omasta jaksamisestaan Eila Hietanen ymmärsi pitää huolta jo pian puolison diagnoosin tultua. Ulkoilu ja koiran kanssa liikkuminen antoivat hengähdystauon hoitotyöstä, mieltä virkistivät ystävien ja sukulaisten seura.

– Siskoni ja tyttäreni myös lomittivat minua, jos halusin olla vaikkapa yön yli poissa. Se oli valtava voimavara.

Tytär oli paikalla lomittamassa äitiään myös lokakuisena iltapäivänä, kun tämä lähti viemään liki 90-vuotiasta ystäväänsä Ainoa silmälääkäriin. Aino on vanha työtoveri, jota Eila on auttanut vuosien varrella ja auttaa yhäkin, kun ystävä asuu jo läheisessä Lepovilla-palvelutalossa.

Kun silmälääkärireissu oli ohi ja Eila palasi kotiin, hän kysyi jo ovella miten Pera jaksaa. Viimeiset kaksi viikkoa olivat olleet hyvin vaikeat. Tytär kertoi äidilleen, että nyt taitaa Pertti olla lähdössä.

– Ehdin vierelle ja rupesin suukottamaan otsaa ja poskia. Sitten Pera huokasi syvään. Hän oli poissa.

Voisi kuvitella, että runsaan vuoden kestäneen saattomatkan päättyessä syntyisi valtava tyhjyys. Näin ei tapahtunut.

– Minä olin suurimman suruni käynyt läpi jo silloin, kun tieto sairaudesta tuli. Ja varsinkin silloin, kun ymmärsin sen lopullisuuden.

Eila Hietanen ymmärsi, että niin paljon jäisi kokematta, niin paljon yhteisiä eläkepäiviä elämättä. Se oli lohduton paikka.

– Olen kuitenkin toiminnan ihminen ja järkähtämätön realisti. Kun suurin suru tuli päälle, se oli surtava pois ja sitten ryhdyttävä hommiin, hoitamaan Peraa tai myöhemmin sitten muita asioita. Tämä tapa sopi minulle.

Vieläkin itku ja haikeus tulevat aika ajoin, mutta ne saavat tulla. Pääsääntöisesti elämä on hyvää ja rikasta.

Omaishoitajajakso jätti pysyvän halun olla mukana auttamassa, ja nyt Eila Hietanen on aktiivijäsen Hyvinkään seudun omaishoitajat ja läheiset -yhdistyksessä.

– Vaikka en itse enää ympärivuorokautisesti hoida ketään, tunnen oloni hyväksi jos voin tukea muita.

Ja apua ja tukea hän antaa myös Aino-ystävälleen, 92-vuotiaalle entiselle työtoverilleen. Kaksikko tapaa kolmesti viikossa Lepovillassa ja moni arkinen asia hoituu yhdessä.

Eila Hietanen muistuttaa, että tämä on hänen tarinansa, muilla omaishoitajilla on omansa. Ja että sitäkin kannattaa harkita, lupaako toiselle ylipäätään mahdollisuutta olla kotona loppuun saakka.

– On erilaisia sairauksia, on erilaisia voimavaroja.

– Ja jos toiselle lupaat, niin lupaa myös itsellesi, että haet tukea. Apua on saatavilla, kun vain pyytää.

Vaikka totuuden nimissä: voisihan sitä olla vieläkin enemmän – yhteiskunnan taholta.

– Sydämestäni toivon, että päättäjät tekisivät ihan kaikkensa lisätäkseen tukea niille perheille, joissa läheinen hoitaa läheistään. Voiko sen suurempaa välittämistä olla, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies
 2. Riihimäen sivistysjohtajan virkaan 24 hakijaa – mukana myös paikallisia nimiä
 3. Hyvinkäällä ei edelleenkään uusia koronatartuntoja – Maanantaina vain Nurmijärven lukema rumeni
 4. Jeesaa kaveria -keräys alkaa Willan Red Carpet -aulassa ensi viikolla – sinne voi viedä ruokaa, pesutarpeita tai uusia kesävaatteita
 5. Talous: Antti Luusuaniemi mukana uudessa sponsorointifirmassa – Red Carpet Brand Alliances myy yhteistyökuvioita elokuvan, tv:n, urheilun ja kulttuurin ammattilaisille
 6. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 7. Hyvinkään säästötoimilistassa lähes sata kohtaa – Kaupunginjohtaja pitää veronkorotusta välttämättömänä
 8. Kevitsan kaivoksessa Sodankylässä tulipalo
 9. Hyvinkääläinen, kävitkö kuntoilemassa Eskokreetassa? – Nyt on haussa kuvia avajaisista, joissa esiintyi itse Tapio Rautavaara
 10. Eläimet: Löytökoira Papi on nyt onnellinen kaveri – perhe Huhtakallio Hyvinkäältä avasi sille kotinsa ja sydämensä
 11. Aikuisetkin ovat tervetulleita Riihimäen taidekouluun syksyllä 2020 – myös kaikkein pienimmät saadaan mukaan pitkän tauon jälkeen
 12. Normaali.fi -chatissa voi kertoa mistä vain ja tehdä vaikka huolitestin – "Monen nuoren elämää piinaavat huolet, joista he eivät uskalla kertoa kenellekään"
 13. Hyvinkään entinen kaupunginjohtaja Tauno Kirves on kuollut
 14. Näköislehdessä tänään: Kun itseään satuttaa työkseen, omat rajansa pitää tuntea – "Mietin aina, mitä kipu viestii"
 15. Viro sallii suomalaisten saapumisen ilman karanteenia kesäkuun alusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.