Nuori Elisa Tiilikainen hurahti Pink Floydiin – ”Kaipaan avarakatseisuutta”

Elisa Tiilikaista viehättää 1970-luvun progemusiikki. – Progemusiikki on ollut lapsesta saakka tärkeä musiikillinen väylä tunteiden käsittelyyn. Progessa ja ylipäätään vanhassa rock-musassa viehättää tietynlainen musiikillinen sekamelska, tietty häröys. Emilia Tiilikainen

Mia Lagström

Elli Haloona tunnetun Elisa Tiilikaisen soololevy Yhden naisen hautajaiset syntyi ärsytyksestä ihmisten kapeakatseisuutta ja ahdasmielisyyttä kohtaan.

– Ihmiset sortuvat helposti elämään omassa kuplassaan näkemättä ja ymmärtämättä muita. Haluan muistuttaa, että meitä on moneen junaan. Kaipaan inhimillisyyttä ja avarakatseisuutta.

Tiilikaisen Ellips-sooloprojekti on muhinut muusikon sisällä jo useamman vuoden. Nyt projektin toteuttamiseen löytyi sopiva ajankohta, kun Haloo Helsinki jäi tauolle pari vuotta sitten.

– Olemme tehneet musiikkia ja keikkailleet vuodesta 2006. Tuli tunne, että on aika ottaa hetki happea, katsella asioita vähän etäämmältä ja tehdä omia juttuja.

Haloo Helsingin kanssa Tiilikainen keskittyi teksteihin. Nyt hän otti vetovastuun myös sävellystyöstä.

Ajatus säveltämisestä alkuun pelotti ja Tiilikainen kertoo, että luottamus omaan tekemiseen oli todella matalalla.

– Sain kuitenkin hyvää tukea tuottaja Matti Mikkolalta

Musiikillisesti Ellips-projektissa liikutaan 1970-luvun rock- ja progemaailmassa.

– Progemusiikki on ollut lapsesta saakka tärkeä musiikillinen väylä tunteiden käsittelyyn. Progessa ja ylipäätään vanhassa rock-musassa viehättää tietynlainen musiikillinen sekamelska, tietty häröys.

Tiilikaisen nuoruuden musiikillisiin esikuviin ovat kuuluneet Juice ja Hector.

Teini-iässä mukaan tulivat myös Led Zeppelin ja Pink Floyd.

– Pink Floydin musiikin löytäminen teini-iässä oli päräyttävä kokemus ja aivan uusi maailma Guns N’Roses- ja Nirvana-tytölle. Se toi mukanaan syvyyttä.

Muusikko Elisa Tiilikainen myöntää olevansa pohdiskeleva ihminen.

– Minussa on ollut aina suurta herkkyyttä. Se on todella rankkaa, mutta toisaalta saa ainakin lauluja kirjoitettavaksi. Koen tuskan todella vahvana, mutta toisaalta myös pienet ja kauniit asiat.

Uutta musiikkia syntyy koko ajan ja kappale voi valmistua hyvinkin nopeasti.

– Kolera-allas-kappale syntyi yhden aamun ahdistuksesta ja juoksin pianon ääreen. Kuin tunne tai mielikuva on vahva, voi laulu syntyä jopa vartissa.

Tiilikainen kokee olevansa superkiitollinen saadessaan tehdä musiikkia. Haloo Helsinki on yksi Suomen parhaimmin menestyneistä bändeistä.

– Olen myös todella onnellinen tästä Ellips-vaiheesta. On ollut ihana kiertää Ellipsin kanssa klubeja ja festareita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.