Kansanedustaja ja juristi Heikki Vestman nousi puolustamaan Päivi Räsästä, jota epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan: "Laki kaventaa sananvapautta"

Heikki Vestman on sipoolainen kansanedustaja. Sauvo Jylhä

Crista Lassfolk-Feodoroff

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, juristi Heikki Vestman (kok.) puolustaa voimakkaasti kansanedustajakollegaansa Päivi Räsästä (kd.). Vestman on julkaissut tiedotteen otsikolla " Herätys! Liberalismin nimessä Räsäselläkin on uskonnon- ja sananvapaus."

Kannanotto koskee kahta esitutkintaa, joissa Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä käynnisti maanantaina esitutkinnan Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaisemasta kirjoituksesta, joka muistetaan otsikosta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”.

Heikki Vestman muistuttaa, että poliisi päätti aiemmin olla käynnistämättä esitutkintaa kyseisestä kirjoituksesta. Poliisitutkinnassa on ollut Päivä Räsäsen twiitti viime kesältä.

– Kansanedustajana en voi olla näiden tutkintojen johdosta ilmaisematta huoltani siitä, mikä uskonnon- ja sananvapauden tila Suomessa on, Vestman kirjoittaa tiedotteessaan.

– Kenenkään ei pitäisi joutua länsimaisessa liberaalidemokratiassa rikostutkinnan kohteeksi sen johdosta, että ilmaisee oman uskonnollisen vakaumuksensa. Raja on tässä ylittynyt.

Vestman pitää esitutkintakynnyksen ylittymistä jo sellaisenaan merkkinä siitä, että vuonna 2011 voimaan astunut rikoslain säännös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on epäonnistunut.

Rikoslain pykälä, johon Päivi Räsäsen vuonna 2004 julkaiseman kirjoituksen esitutkinta perustuu, astui nykymuodossaan voimaan seitsemän vuotta kyseisen tekstin julkaisemisen jälkeen.

Heikki Vestman kysyy, millä perusteella lakia sovelletaan taannehtivasti.

– Onko siis niin, että ottaessaan asioihin kantaa ihmisten tulisi nykyisen lainsäädännön noudattamisen lisäksi pystyä ennakoimaan kaikki tulevat lainsäädäntömuutokset? Tämä on oikeusturvan ja taannehtivan lainsäädännön kiellon näkökulmasta mahdoton tilanne, Vestman ilmoittaa tiedotteessaan.

– Esitutkinnan käynnistyminen Räsäsen tapauksissa johtaa todennäköisesti siihen, että vapaus ilmaista oma vakaumuksensa tosiasiallisesti kaventuu, kun ihmiset eivät uskalla enää kertoa siitä. Tämä ei ole oikein.

Vestman painottaa olevansa itse asiasta (seksuaalietiikka)eri mieltä Päivi Räsäsen kanssa. Hän ottaa asiaan kantaa nimenomaan siksi, että haluaa vaalia suomalaisten sananvapautta.

Edit 6.11. klo 11.38. Lisätty kaksi viimeistä lausetta, joissa Vestman tähdentää kannanottonsa motiivia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 2. Ministeriöltä korona-apua varhaiskasvatukseen sekä esi- ja perusopetukseen – Riihimäki ja Hyvinkää saavat alueella eniten
 3. Teivainen ohjasti kolme voittoa Riksun raveissa – Vokkeni oli alkuun nihkeä, mutta irtosi sitten hyvään kiriin
 4. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 5. Schjerfbeckin taide koki Hyvinkäällä muutoksen – "Täällä hän nautti maalaamisesta Pariisin ja Helsingin stressaavien vuosien jälkeen"
 6. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 7. Kesätoimittaja Siru Perälän kolumni: Uutistyö koukuttaa kuin onnistuneet taklaukset
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Ruotsin entiselle Kiinan-suurlähettiläälle oikeuden tuomio tänään
 10. Hyvinkään Shakkikerhon pikapeliin osallistujia laajalta alueelta – Ari Luiro vei ykköstilan
 11. Auttava puhelin -kampanja alkaa taas: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 12. Miesten koripallomaajoukkue kohtaa tuplamaaottelussa Viron – "On ilo todeta tavoitteen täyttyneen"
 13. Suurpellon ampumisesta epäillyistä ainakin toisella taustaa Helvetin enkeleistä – kaksikkoa vaaditaan vangittavaksi tänään
 14. Pieksämäellä etsitään loukkaantunutta karhua – poliisi kehottaa välttämään alueella liikkumista
 15. Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Talous: Lakan Betoni myy Forssan tehtaansa ja rakentaa täyden valikoiman hubin Lopelle – "Tästä on merkittävää logistista etua asiakkaillemme"
 2. Nämä yritykset Hyvinkäällä saivat 100 000 euroa Business Finlandilta – listalla ainakin Ventoniemi, Muuttohaukat ja Hyvinkään Hyvä Kunto
 3. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 4. Erkkilöille tulee miljoonas kerätty tumppi täyteen – pariskunta jättää myös pian jäähyväiset Hyvinkäälle
 5. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"
 6. Hyvinkään kaupunki ei käytä etuosto-oikeuttaan Sahanmäen kiinteistökaupassa – ostajana Tieluiskan tytäryhtiö
 7. DJ All Jam viihdyttää väkeä heinäkuussa Hyvinkäällä Willan Kesäklubeilla: ”Tähän aikaan ja hetkeen pitää soittaa jotain iloista”
 8. Näköislehdessä tänään: ”Tiedän kyllä, että Jeesus sovittaa synnit. Mutta mielelläni ajattelisin, että Jumala on ne säveltänyt” – Juice Leskisen lausahduksista syntyi kirja
 9. Viihde: Sponsorialan tulokas Red Carpet Brand Alliances palkkasi kolme uutta työntekijää ja haku jatkuu – Antti Luusuaniemi on nyt yhtiön luova johtaja
 10. Iäkäs mies hukkui Hausjärvellä keskiviikkoiltana
 11. Katri Kulmuni Riihimäellä: "En toivoisi sitä edes pahimmalle vihamiehelle" – ero oli kova paikka ministerille
 12. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 13. Arvaatko, kuinka paljon rahaa saa yhdestä tukkipuusta?
 14. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 15. Thaimaalaisten marjanpoimijoiden Suomeen päästäminen lykkääntyy jälleen Thaimaassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.