Viina, tupakka ja muut aineet eivät pärjää hyvälle elämälle – Music Against Drugsin liveilta Riihimäellä oli menestys

RiVoLin Wild-joukkueen nelikko loisti Music Against Drugs -illassa Riihimäellä perjantaina. Pia Lyy

Pia Lyy

Juominen, polttaminen, nuuska tai huumeet – ei kiinnosta edes kokeilla, sanoo suurin osa Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yläkoululaisista.

Music Against Drugs -järjestön tekemän hyvinvointikyselyn perusteella he eivät tarvitse päihteitä mihinkään.

Kyselyyn vastasi 690 yläkoululaista.

– Suurimmalla osalla nuoria asiat ovat mukavasti. Sitten on heitä, joihin haasteet keskittyvät, sanoi Music Against Drugs ry:n toiminnanjohtaja Sampo-Ilmari Tuhkalehto perjantaina Riihimäellä.

Satapäin nuoria nautti musiikista, pelaamisesta, kilpailuista ja seurasta entisen kauppaoppilaitoksen, nyt Peltosaaren koulun juhlasalissa Kalevankadulla.

Ilmainen iltatapahtuma huipensi toimivan kouluyhteistyön.

Music Against Drugs ry on tehnyt töitä nuorten päihteettömyyden eteen yhdessä Riihimäen kaupungin, Lopen kunnan ja Hausjärven kunnan kanssa.

Tuhkalehtoa ilahduttaa se, että enemmistöllä seudun yläkoululaisista on harrastuksia, ystäviä, onnistumisia, luotettavia aikuisia.

Silloin on helppo suhtautua kriittisesti tupakkaan, alkoholiin, nuuskaan ja kannabikseen.

– Kokeiluriski on koko ikäluokalla, mutta kokeilujen todennäköisyys alkaa kasvaa selvästi, jos nuori on yksinäinen ja tuntee olevansa ulkopuolinen, Tuhkalehto mainitsi.

Joka kymmenes täkäläinen yläkouluikäinen kärsii yksinäisyydestä. Neljä prosenttia ikäluokasta kertoo joutuvansa kiusatuksi.

Siinä tilanteessa voi kiinnostua jostain, minkä uskoo auttavan.

– Kiusaamista viikoittain kokeneista nuorista 46 prosenttia oli kiinnostunut kokeilemaan alkoholia, kun taas ei- kiusatuista nuorista vastaava luku oli 30 prosenttia, kyselyraportissa mainitaan.

Tunnelma perjantaina oli rento ja iloinen. Lavalla nähtiin mm. bändit Soittavat Sonnit, Outbrake ja Clockwork, laulaja-lauluntekijä Hilla Hannonen ja RiVoLin Wild-joukkueen tanssinelikko.

Music Against Drugs ry:n vapaaehtoiset saivat asiat rullaamaan.

– Ajattelin, että tällainen idea ei olisi välttämättä toiminut Riksussa. Nyt olen ihan yllättynyt, että ensimmäisen 20 minuutin sisällä paikka oli melkein täynnä, iloitsi riihimäkeläinen Agata Kamelina

– Ihmiset käyvät pelaamassa, tutustuvat musiikkiin ja ostavatkin jotain. Tulee tunne, että kaikki ovat tunteneet toisensa ennakkoon, vaikka näin ei tosiaankaan ole.

Valo-, peli- ja musashow jatkui perjantaina iltakymmeneen. Karan koulua käyvä Okko Lausmaa palkittiin kuvakilpailun voittajanaPolaroid-kameralla.

Myös paras bändi palkittiin. Soittavat Sonnit äänestettiin ykköseksi sekä somessa että paikan päällä. Bändiläiset saivat lahjakortteja musiikkialan ja taustalakanavalmistajan verkkokauppaan.

Juttua on päivitetty 10.11. klo 14.35: Lisätty musiikkikilpailun voittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.