Isät ja äidit huomio – lauantaina voi viettää päivän paloasemalla, ja pikkuväen lisäksi tehtävärasteja on aikuisille

Riihimäen, Hyvinkään, Ryttylän ja Jokelan VPK:t järjestävät lauantaina 23.11. Päivä paloasemalla Mia Lagström

Mia Lagström

Paloturvallisuusviikon käynnistävä Päivä Paloasemalla -tapahtuma on muutakin kuin vain mukava perhetapahtuma. Päivän aikana jaetaan nimittäin varsin tärkeää tietoa, kuinka hädän hetkellä toimitaan ja miten kukin voi tehdä kodistaan turvallisemman paikan.

– Päivän aikana VPK:n tiloissa ja pihamaalla on useita tehtävärasteja, joita pääsee maksutta tekemään, Riihimäen VPK:n puheenjohtaja Tero Ahtiainen ja järjestöosaston johtaja Eija Nurmi kertovat.

Ahtiainen ja Nurmi patistavat tehtävärasteille myös aikuisia.

– Yleensä tehtäviä laitetaan tekemään lapset, mutta niiden tekeminen olisi tärkeää myös lasten vanhemmille. Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa hätätilanteita harjoitellaan, mutta myös vanhempien osaamistasosta hädän hetkellä tulee huolehtia, Nurmi pohtii.

Vaikka moni kuvittelee tietävänsä, miten hätätilassa toimia, saattaa todellinen tilanne yllättää. Jo pelkästään asunnosta poistuminen voi olla pimeässä hankalaa ja yleensä vahingot tapahtuvat yöllä.

– Perheet voisivat järjestää myös omia paloharjoituksia kotonaan. Asioita pitää käydä läpi ja harjoitella niin monta kertaa, että toiminta tulee selkärangasta, Nurmi sanoo.

Sammuttimia ja peitteitä kotitalouksista löytyy, mutta niitä ei ole aina asennettu oikeisiin paikkoihin. Ne saattavat olla jossain nurkassa tai kaapissa, ja kuka mahtaa muistaa missä, kun hätätilanne tulee vastaan. Myös sammuttimien huolto on saattanut jäädä.

Riihimäen Päivä paloasemalla -tapahtumaan kannattaa ottaa mukaan omat sammuttimet, sillä Riihimäen sammutustarkastus saapuu paikalle tarkastamaan sammuttimia. Maksu käteisellä 8 euroa/2 kilon sammutin ja 10 euroa/6 kilon sammutin.

Päivä paloasemalla -tehtävärasteilla pääsee harjoittelemaan alkusammutusta peitteellä ja sammuttimella.

Poistumisrastilla harjoitellaan poistumista pimeästä tilasta. Tapahtumassa jaetaan myös tietoa kodin turvallisuuden parantamisesta sekä kotivarasta eli mitä kaikkea kotoa pitäisi löytyä, että selviää kriisitilanteessa vähintään 72 tunnin ajan.

Halukkaat saavat kokeilla päällensä palomiehen varusteita. Tuttuun tapaan paikalla on myös VPK:n kalustoa, Väyläviraston raivauskalustoa sekä tietenkin kanttiini, josta voi ostaa muun muassa grillimakkaraa, popcornia ja virvokkeita.

Päivä Paloasemalla -tapahtumia on järjestetty valtakunnallisesti vuodesta 2008. Riihimäen VPK:lla vuodesta 2010.

– Olemme juhlineet tänä vuonna Riihimäen VPK:n 125-vuotisjuhlia, joten olemme halunneet panostaa tapahtumaan nyt hieman enemmän. Spesiaalina juttuna meillä on tieliikennepelastusnäytös klo 12.30, Ahtiainen kertoo.

Tapahtuma

Päivä paloasemalla on valtakunnallinen tapahtuma, jossa opetellaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja.

Päivä paloasemalla tapahtumia järjestetään lauantaina 23.11. useassa paikassa: Riihimäen VPK – Asema 62 (Pajakatu 2 A 4) klo 11–14, Ryttylän VPK (Ohikulkutie 257) klo 10–13, Hyvinkään VPK (Kalevankatu 10 B) klo 11–14 ja Jokelan VPK (Opintie 5) klo 10–14. Huomioi tapahtumien eri alkamisajankohdat.

Lisää tietoa Facebook/Riihimäen VPK – Asema 62, Facebook/Hyvinkään VPK, Facebook/Ryttylän VPK – Asema 63 ja Facebook/Jokelan VPK.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tiukka äänestys Riihimäen valtuustossa: Petsamonkadun pohjoispään kaavamuutos oli taas vähällä palautua uuteen käsittelyyn
 2. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 3. Riihimäen 217 merkittävää rakennuskohdetta – uusin selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä julkistettu
 4. Terveyskeskus purkaa koronavalmiutta Riihimäellä – Tavallisella vastaanotolla ollut vähän kävijöitä
 5. Uimarannoille ei tule bussikyytejä Riihimäellä – somessa toivottiin autottomille ilmaisia yhteyksiä Hirvijärvelle ja Paalijärvelle
 6. Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta
 7. George Floydin virallinen kuolinsyy vaihtui poliisien aiheuttamaksi tukehtumiseksi
 8. Pörssikurssit nousivat Yhdysvalloissa mellakoinnin keskellä
 9. New York Times: Uusi ruumiinavausraportti vahvistaa George Floydin tukehtuneen kuoliaaksi
 10. Huipputamma Mascate Match juhli Kuopio Stakesissa
 11. Red Bull -pomo: Mercedes vastustaa aika-ajouudistusta, jottei Hamiltonin mestaruuskausi häiriinny
 12. Espanjassa ja Italiassa koronavirus näyttää viimein hiipumisen merkkejä – Espanjassa ensi kertaa sitten maaliskuun päivä ilman yhtään uutta viruskuolemaa
 13. Laivat eivät täyttyneet Tallinnan-matkaajista – "Viikonloppu saattaa olla vähän vilkkaampi"
 14. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 15. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tavarajunan tulipalo pysäytti junaliikenteen Riihimäeltä Lahteen ja myös pääradalla – tilanne jatkunee vielä tunteja
 2. Hyrian satoja toimisto- ja koulukalusteita myynnissä Hyvinkäällä – Torikadun halli tyhjennetään ulosheittohinnoilla
 3. Parvekkeelta lähtenyt palo sammutettiin ripeästi Hyvinkäällä
 4. Senioreja houkutellaan virkistymään puistoihin – luvassa kahvittelua ja ohjelmaa kymmenessä kohteessa Riihimäellä kesän ajan
 5. Puutavarajunassa syttyi tulipalo – aiheutti lukuisia maastopaloja
 6. Isänsä taposta epäilty parikymppinen mies vangittiin Jyväskylässä – epäillään myös tapon yrityksestä
 7. Robotti soittaa taas riihimäkeläisille – torstaina kysellään museoista, ensi viikolla yrittäjät saavat kertoa koronakesän kuulumiset
 8. Mies hakattiin halolla Salossa – iskut päähän ja ympäri kehoa veivät sairaalaan tutkittavaksi
 9. Hyvinkääläinen pääsee yhä Hyvinkäällä lääkäriin – Keusoten suuri numerouudistus voi näyttää sekavalta, mutta onkin yksinkertainen: "Hoito aloitetaan saman tien jo puhelusta"
 10. Näköislehdessä tänään: Barokkipuutarha, kartanon pihapiiri... Herttoniemen kartanonpuisto on Helsingin vähän tunnettu helmi, joka on avoin kaikille
 11. Saariselän hiihtokeskus avasi rinteitä laskettelijoille kevään koronatauon jälkeen – tunturin huipulla on yhä kesäkuussa metrin lumikerros
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Hyvinkäällä ei viikkoon uusia koronatapauksia – Muualla Keusoten alueella kaksi uutta tartuntaa
 14. Poliisiväkivallan vastustajat ovat saaneet joukkoonsa kovan luokan urheilijoita – Jordan: "Olemme saaneet tarpeeksemme"
 15. Kokoomuksen valmistelema lakialoite tiputtaisi Carunan tuottoa 70 prosenttia – "Monopolilla rahastamiselle on pistettävä viimein stoppi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.